ONLINE TV video psihoterapeite: Kopdzīvē vajag saderību

06. Mar 2013, 11:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Attiecības ir pavisam īpašas un tās ir jākopj, bet kā lai saprot, ka esi izvēlējies kopdzīvei pareizo cilvēku? Konsultē psihoterapeite Aina Poiša.

Dzīve un attiecības noteikti nav ciešanas, jo mēs taču nepiedzimstam, lai ciestu, mēs neielūdzam otru cilvēku savā dzīvē, lai ciestu, tāpēc kā uzskata psihoterapeite Aina Poiša, kopdzīvē vajag saderību, jo arī tad kopīgās saistības pildīt ir vieglāk.

Tomēr kā ikvienā dzīvē ir kāds dzīves posms, ko var dēvēt par krīzi, kas saņem pirmo signālu savās sajūtās. Kā saprast, ka attiecībās ir krīze?

Tas nekad nenotiek pēkšņi. Ne vienmēr ir viegli cilvēkam formulēt, kas īsti notiek, jo visi signāli ir sajūtu līmenī. Vari sajust, ka tev spiež, tevi smacē, tev nav ko elpo. Tevī uzkrājas dusmas, par situāciju, kurā tu esi, un tu nezini, kā tikt ārā no šī sprosta.

 Šādās situācijās psihoterapeite iesaka: „Jāuztic viss ir otram cilvēkam, un jāpavēro, vai viņš tavas sajūtas spēj cienīt, vai viņš spēj tavas sajūtas pieņemt.”

Vai ir kāds brīdis, kad sākas krīzes attiecībās?

Psihoterapeite retoriski jautā- Ko katrs saprot ar vārdu krīze? Ikdienas konflikti nav krīze, tās ir sadursmes. Sadursmē vienkārši reizēm kaut kas neiet kopā. Katrs savas atšķirības uzliek arēnā un pieslīpējas viens otram, ir jāpielāgojas, jāiemācās iemīlēt tā otra cilvēka atšķirības. Jāsaprot, ka otrā ir kaut kas, kas papildina arī tevi.

„Krīze ir tad, kad saproti, ka nav jēgas runāt,” atklāj psihoterapeite. „Attālināšanās ir sākusies kaut kad, un pēkšņi pēdējais piliens.. Svešums ir tik stindzinošs, un cilvēki ir spiesti atzīt, ka tas ir viss. Vai nu mēs pieceļamies un mēģinām kaut ko atkausēt, vai tieši otrādi – ar varu vairs nespējam kļūt viens otram mīļi, nevaram vairs noķert to dzirkstelīti. Konstatēt un dzīvot pa vecam – tas nav risinājums.”

Reizumis šķiet, ka ir grūti atrast savā laika menedžementā laiku, lai pastrādātu ar sevi, lai kopā ar otru risinātu problēmas, lai atrastu laiku,lai izrunātos, pabūtu kopā, pieskartos viens otram, kas palīdz risināt sasalumu.

Aina Poiša pēc pieredzes redz, ka sievietes ir elastīgākas, uzņēmīgākas. Ja viņas redz, kā vārdā ir viss jādara, tad viņas darīs visu iespējamo. Piemēram, bērnu dēļ – sieviete darīs visu.

„Vīrietim jāiemācās būt elastīgākam, līdzīgi kā sievietē ir spēja manervrēt, un tas ir apdraudējums viņas sievišķībai, jo neviens jau to nepamana, ka sieviete ir noskrējusies,” iesaka psihoterapeite. „Sadaliet elastību uz diviem, bet atstājiet laiku arī viens otram, lai jūs abi būtu arī mājas dzīvei, kurā jāiegulda rūpes, mīlestība un enerģija.”

Meklēsim veidus, kā uzlabot attiecības un krīzes situācijas atrisināt!

Māmiņu Klubs

Eksperts
06. Mar 2013, 11:51

Ļoti laba saruna. Tiešām daudzi jautājumi ir aktuāli arī mūsu ģimenē. Aina vienmēr dod superīgu padomus un ieteikumus. 😀