Oftalmologa atbildes uz 6 jautājumiem par acu veselību

Oftalmologa atbildes uz 6 jautājumiem par acu veselību

26. Sep 2014, 16:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirms kāda laika aicinājām jūs uzdot jautājumus par acu veselību oflatmologam, un nu esam saņēmuši atbildes no Oftalmologa Gunas Ozolas P.Stradiņa Klīniskās Universitātes slimnīcas konsultatīvās poliklīnikas Oftalmoloģijas nodaļas vadītājas.

Jautājums

Esmu grūtniecības 14 nedēļā. Grūtniecība norit lieliski, bet uztraucos par vienu lietu. Pēdējā gada laikā man ir bijis paaugstināts acu spiediens. Tālāki izmeklējumi vēl nav veikti. Tuvojoties dzemdībām būs atkal jāiet pie acu ārsta. Esmu dzirdējusi, ka augsta acu spiediena gadījumā tiek nozīmēts ķeizargrieziens. Gribētu zināt, kāda ir acu spiediena robeža, lai dzemdētu dabiski? Vai man jau sākt rēķināties ar ķeizargriezienu?

Atbilde

Paaugstināts acu spiediens nav indikācija ķeizargriezienam, tapēc ķeizargrieziens tikai un vienīgi paaugstināta acu spiediena dēļ Jums nebūs jāveic.

Jautājums

Man un vīram ar redzi viss kārtībā, tāpēc biju šokēta, kad acu ārsts pateica, ka meitiņa ar katru actiņu atšķirīgi rādītāji ap +4 un otrai ap +2. Pēdējā vizītē ieteica panēsāt arī brilles, lai meitiņa nesāktu šķielēt. Par laimi meitiņa brilles pieņēma un diezgan cītīgi nēsā. Šobrīd viņai ir divi gadi un trīs mēneši. Ja pareizi sapratu, tad actiņām vienmēr būs atšķirīga redze, tikai plusi var samazināties. Teica, ka visticamāk vēlāk brilles nemaz nevajadzēšot nēsāt. Kāda parasti ir pieredze ar šādu diagnozi un cik liela iespēja, ka arī nēsājot brilles meitiņa var sākt šķielēt?

Atbilde

Labdien. Jūsu bērniņam brilles ir izrakstītas tāpēc, lai ‘’slinkākā’’ actiņa (kurai ir +4) nesāktu šķielēt. Brilles palīdz gaismas stariem vienādi projecēties uz abu actiņu tīklenēm. Tas nodrošina redzes vienmērīgu attīstību. Vēlāk visticamāk brilles vairs nebūs vajadzīgas  un visticamāk redzes asums abās actiņās izlīdzināsies.

Jautājums

Pirmajās dzemdībās, iespējams, man radies kreisajā acī plīsums, kas ir sadzijis, it kā nepārvietojas un netraucē redzi. Par šo plīsumu ļoti uztraucos, gaidot otrās dzemdības. Biju pie acu ārsts, un viņš izteicās ļoti savāda - "50 uz 50". Bet teica, ka viss būšot labi. Dzemdībās jutu, ka uz kreiso aci ir spiediens un tāds kā zibsnis. Kopš dzemdībām pagājuši 6 mēneši. Neesmu atrādījusies pie acu ārsta, bet kreisā acs īpaši sāp ik pa laikam. Varbūt ar šo plīsumu nedrīkstēju dzemdēt? Laiku pa laikam acī jūtu tādus kā zibšņus.

Atbilde

Labdien. Cik noprotu pēc Jūsu rakstītā, tad tīklenes plīsums Jums nav bijis apstiprināts. Varbūt Jums nemaz arī nav bijis tīklenes plīsums. Jūsu minētie simptomi (sāpes acs apvidū, zibšņi) var arī nebūt saistīti ar tīklenes plīsumu. Tiem var būt vairāki iemesli, piem., ja Jūs barojat bērniņu ar krūti vienā pozā, tad jums var rasties savilkti sprandas muskuļi, kas arī var reflektori izsaukt Jūsu minētos simptomus. Tomēr es Jums ieteiktu aiziet pie acu ārsta kādā no specializētiem acu centriem, lai ar speciālu aparatūru izmeklētu tīkleni un precīzi noskaidrotu Jūsu tīklenes stāvokli.

Jautājums

Esmu grūtniecības 38/39 nedēļā un pēdējā laikā man acis asaro, uz kuras puses es guļu tā acs asaro. Bieži sāp galva un rajons virs acs. Vienu dienu man iemetās tādi kā kristāliņi priekšā abām acīm un redzēju tikai pusi no tā kas notiek apkārt, otra puse man bija nesaprotama un abām acīm vienlaicīgi, un tad vēl man ik pa laikam kāds spīdumiņš pie acs iemirdzas, vai gar acs stūri noskrien tādas kā mirdzošas vabolītes....
Es varētu palikt akla dzemdībās?

Atbilde

Labdien. Jums nav jāuztraucas. Dzemdībās akla Jūs nepaliksiet. Jūsu minētiem simptomiem, visticamāk, nav nekādā veidā saistīti ar redzes problēmām. Tie ir veģetatīvas nervu sistēmas simptomi – Jūsu organisms gatavojas bērniņa nākšanai pasaule. Pēc dzemdībām simptomi izzudīs un akla Jūs nebūsiet.

Jautājums

Kāpēc dzemdību laikā ir iespējams sabojāt redzi,respektīvi acis?Un kā no tā izvairīties?! Tāpat mani interesē kā pasargāt acis no vides nelabvēlīgās ietekmes nelietojot acu pilienus?! Kā arī-Kāpēc mēdz būt ta,ka tieši viena acs "aiziet mīnusos"?Kamēr otrai actiņai viss ir kartībā! Kā arī-kāpēc viena acī mēdz būt tāda kā pulsējosa sajūta ?

Atbilde

Labdien. Dzemdējot vajadzētu actiņas turēt atvērtas, lai actiņas netiktu spiestas pret plakstiņiem. Ja jūs domājat tā saucamo sausās acs sindromu, kad actiņas var izjust nepatīkamus simptomus (sausuma sajūtu, graušanas sajūtu, acu nogurumu u.c), tad ieteikumi varētu būt vairāki:

a.      Regulāri, ik pēc stundas, atpūtināt actiņas no datora, no saspringta darba;

b.      Regulāri vēdināt telpas, lai telpas nerodas sauss gaiss;

c.      Biežāk mirkšķināt acis, jo, piem.,  veroties datora monitorā, mobilajā telefonā vai veicot darbu, kas prasa papildus koncentrēšanos, mēs retāk mirkšķinām acis un acs virsma kļūst sausa;

d.      Uzņemt pietiekamu ūdens daudzumu (1,5 -2,0 l dienā)

e.      Pilnvērtīgs uzturs, veselīgs dzīvesveids

f.       Smēķēšana, alkohola lietošana arī var provocēt sausās acs sindromu

Tomēr, ja simptomi nemazinās, es Jums ieteiktu apmeklēt acu ārstu, jo iespējams būs nepieciešams kādu laiku papilināt pilienus. Parasti cilvēkam mēdz būt viena vadošā acs, ar kuru viņš skatās, veicot specifiskas nodarbes (piem, šaujot mērķī, skatoties mikroskopā). Ja šādi viena actiņa tiek noslogota  vairāk kā otra, tad iespējamas ir acs muskuļu spazmas, izmainās acs ābola forma un viena acs ‘’aiziet mīnusos’’, bet otra nē. Pulsējošā sajūta var arī būt saistīta ar acs muskuļu spazmām. Kā risinājumu es Jums varētu ieteikt vairākas reizes dienā veikt acu vingrinājumu -  ‘’uzrakstiet’’ ar actiņām savu vārdu un uzvārdu ar pēc iespējas lielākiem burtiem, tādējādi izvingrinot acs muskuļus un samazinot spazmas.

Jautājums

Kā Jūs vērtējat redzes koriģēšanu ar lēcām, ko liek acīs uz nakti? tomēr tā nav operācija, kur iejaucas acs dabīgajā dzīvē (ja tā to var saukt), bet koriģē ar lēcu palīdzību- nospiežot atpakaļ radzeni vietā.

Atbilde

Labdien. Es personiski neatbalstu redzes korekciju ar nakts lēcām, jo tā tomēr ir mehāniska iedarbība uz acs priekšējo daļu – radzeni. Efekts šādai redzes korekcijai ilgst apmēram 24-36 stundas. Tas nozīmē, ka šādas lēcas ir jālieto regulāri. Es nevaru garantēt radzenes šūnu veselību ilgtermiņā un sekundāru acs slimību attīstības veicināšanu.

Jautājums

Mazulim ir 6,5 mēneši, un ievēroju, ka vienai actiņai mazliet noslīdējis plakstiņš. Piedzimstot neko tādu nemanīju tas radās ar laiku. Vai tas ir pārejošs vai nē? Un vai tas noslīdējums var ar laiku būt lielāks? Un ko var darīt? Paldies par atsaucību.

Atbilde

Labdien. Nav ideāli simetriskas sejas. Ja plakstiņa noslīdējums ir neliels un tas daļēji neaizsedz zīlīti, tad varat bērniņa actiņu novērot un uztraukumam nav pamata. Iespējams, ka plakstiņu noslīdējums pazudīs. Varbūt Jūsu bērniņš vairāk guļ tikai uz vieniem sāniem. Tomēr, ja Jūs tas uztrauc, droši dodieties ar bērniņu pie acu ārsta.

Vēlot labu veselību,

Māmiņu Klubs

20140922160556-43144.jpg