Office 365 - vilšanās un prieks.

Office 365 - vilšanās un prieks.

25. Mar 2013, 21:04 aab aab

Beidzot arī man ir laiks (vispār jau blogu termiņš spiež) uzrakstīt savu skatījumu uz jauno Office 365 Home Premium. Gan jau kāda būs pamanījusi, ka esmu saistīta ar IT jomu. Neesmu tur nez kāds krutais datoriķis, bet savas profesijas ietvaros (arī skolas laikā un ārpus skolas) esmu pietiekami daudz mācījusies par IT lietām.

 

Sākšu ar to, ka jūtos vīlusies, jo Office 365 Home Premuim (turpmāk – O365) nav iespējams izmēģināt Windows XP vidē! Jūtos biki piečakarēta. Iemesls – XP ir tas Windows, kurš joprojām ir topā, jo ir stabils, ērts un drošs, ja salīdzina ar jaunākajām versijām. Protams, ka jaunajiem datoriem jau komplektācijā nāk W 7 vai W 8.

 

Tā kā man nav iespēja pašai visu izspaidīt un izklikšķināt, tad nākas iztikt tikai ar video, ko piedāvā par katru uzlaboto un jauno Offisa elementu un ar Ingas bildēm.

 

  1. Iespēja lietot līdz 5 datoriem vienlaicīgi.

Ļoti laba opcija! Tas ietaupa naudu. Protams, ka diez vai kādam mājās būs 5 datori, bet kaut vai ir divi datori, tad tas nesanāk tik ļoti dārgi – 6.99ls mēnesī. Protams, ka tā ir nauda un tas ir ikmēneša rēķins. Nedomāju, ka šobrīd katra ģimene var atļauties vēl vienu ikmēneša rēķinu, ņemt vērā finansiālo situāciju.

Bet savādāk šī opcija ir ļoti laba. Īpaši man patīk tas, ka ir iespējams O365 instalēt arī uz MAC datoriem un planšetdatoriem. Tā kā planšetniekiem ir sava veida uzvaras gājiens, tad ļoti ērti. Arī jaunās paaudzes telefoni ir gana populāri, tāpēc ērti, ja var arī telefonam izmantot.

 

  1. Skype sarunas 60min/mēn.

Manuprāt, ļoti labs piedāvājums. Tas varētu labi noderēt, ja ārzemēs dzīvo kāds draugs, rads (hmm.... man jau šķiet, ka ir grūti atrast tādu, kam kāds nebūtu aiz robežām) un viņam nav pieejams Skype, tad šī ir ļoti laba alternatīva. 60min mēnesī nebūt nav maz, pietiekami.

Būtiski ir nejaukt Skype bezmaksas sarunas un Skype maksas sarunas. Bezmaksas sarunas ir tad, ja no Skype programmas zvanam uz citu Skype profilu, ja adresāts ir tiešsaistē (online). Skype maksas sarunas ir tās, kuru adresāti ir telefona numuri.

 

3. 20 GB vietas SkyDrive.

Ir lieliski, ja ir kāda vieta, kur saglabāt savus dokumentus. Ne jau vienmēr atceramies paķert līdzi kādu Flašu (zibatmiņu). Agrāk somā noteikti varēja atrast arī kādu disketi :D Pati mēdzu dažreiz saglabāt datus kaut kur citur, arī manā somiņā ne vienmēr ir arī zibatmiņa atrodama. 20 GB ir pietiekami liels apjoms. Ja kādam šķiet, ka ir par maz, tad varu pastāstīt, ka šie mūsu glabātuve ir arī reāla glabātuve – ir kāds serveris, kur mūsu dati fiziski glabājas. Līdz ar to šie 20 GB ir ļoti liels daudzums, ko atvēl katram lietotājam (vienam O365 īpašniekam – nejaukt ar lietotāju – lietot taču varam uz 5 datoriem. Nedomāju, ka katram būs 20GB vieta).

Tikai man rodas uzreiz jautājums – vai Microsoft nodrošina šo datu drošību? Vai viņi var garantēt, ka manus datus nevarēs izmantot neviens cits?! Mūsdienās informācijas noplūde un „aizņemšanās” ir gana aktuāla. Es gribētu, lai mani dati ir maksimāli aizsargāti. Protams, ka arī pašiem ir jādomā par to kādu informāciju vēlamies saglabāt kaut kur internetā.

  1. Outlook e-pasts.

Lai piedod man Microsoft, bet šis ir e-pasta pārlūks, kas mani nekad nav uzrunājis. Piedodiet! Jā, ir labi, kad vairāki cilvēki var pārbaudīt e-pastu vienlaicīgi, ir labi, ja .... hmm... es pat nezinu, jo nekad neesmu fanojusi par MS Outlook. Man šī programma vienmēr ir likusies (arī tad, kad esmu praktiski saskārusies ar šo programmu) gana sarežģīta un grūti pārskatāma. Protams, ka es nestrīdos par kalendāra funkcijām. Kalendārs vienmēr ir noderīgs. Noteikti tas būtu noderīgs, lai vīrs neaizmirstu, ka piektdienas vakarā ir jādodas uz teātri, nevis ilgas stundas jāpavada darbā. Tāpat ļoti noderīgi tas būtu, lai atgādinātu par sievasmātes un citu radinieku jubilejām. Un kāpēc gan sieva nevarētu kalendārā ierakstīt, ka vīram ir jānopērk viņai puķes?! :)

 

  1. OneNote

Man ir žēl, ka tieši šo opciju man nav lemts notestēt. Šī opcija man liekas viena no tām labākajām. Es to labprāt izmantotu, lai vīram nosūtītu jaukas ziņas. Ne tikai iepirkumu sarakstu, bet arī kaut vai vienkāršu ziņu „es tevi mīlu!”. Un kāpēc gan nē?! Nekur nav teikts, ka jābūt tikai ļoti formālām ziņām.

 

  1. MS Office

Šeit gan gribu teikt, ka Ameriku no jauna atklāt nevar. Jaunu nevar, bet var uzlabot. Man ir prieks, ka arī Word, Excel un pārējie MS Office sastāvi, tiek uzlaboti. Tā kā man bija iespēja tikai aplūkot video mājas lapā, tad varu teikt, ka ar daudz ko jau nemaz neatšķiras no MS Office 2007. Protams, ka vizuāli mainījies, ir klāt nākuši interaktīvie logi. Tas ir ērti un patīkami. Protams, ka pie visa jaunā ir jāpierod, bet kāpēc gan neizmantot to, kas padara dzīvi vēl ērtāku?!

MS Excel ir lielisks palīgs finanšu plānošanā arī mūsmājās. Esmu veidojusi pirkumu un izdevumu sarakstu gan tad, kad gatavojāmies kāzām (tā, ka zinām precīzi kādu summu izdevām par kāzām), gan arī tad, kad pirkām nepieciešamās lietas mazulītes sagaidīšanai. Kā jau IT cilvēks, izmantoju Excel formulas, lai atvieglotu sev darbu, kad dati tiks ievadīti. Ļoti ērti un patīkami. Diagrammas gan šādiem aprēķiniem neizmantoju, bet darbā esmu veidojusi daudz un dažādas diagrammas. Man patīk, ka jaunajā versijā ir iespējams ar pāris klikšķiem visu izmainīt. Kaut gan tas bija iespējams arī vecajās MS Office versijās. Aprakstā lasīju, ka ir automātiskā teksta aizpilde. Vispār jau tas nav nekāds jaunums. Arī iepriekš esmu varējusi ērti aizpildīt secīgas šūnas – piem., ar cipariem, nedēļas dienām utt. Tas nemaz nav sarežģīti. Tā, ka šī opcija nav nekāds jaunums. Tāpat kā dažādi tabulu noformējumi. Arī Office 2007 – pirmais, kurš tika laists klajā pilnīgi jaunā dizainā, iekļauj sevī jau gatavus tabulu noformējumus. Princips ir tāds pats kā citiem paraugiem – vari tikt arī pie jauna – pāris klikšķi un aidā!

MS Word t.s. paraugi (templates) ir jauni un skaisti. Taču vai kāda zina, ka arī saviem Offisiem (vienalga 2003 vai 2007) varam uzlikt kaudzi neredzētus paraugus?! Protams, ka tas ir iespējams. Kā saka – vajag tikai rakt :)

MS Publisher gan mani patīkami pārsteidz. Praktiski nav nācies darboties, taču sapratu, ka es tiešām gribu šo dzīvē izmēģināt un arī izmantot! Visi šie gatavie paraugi, idejas – tie ir super!

MS PowerPoint ir ticis pie jauniem paraugiem – taču tos var atrast arī vecākām versijām... Diemžēl tas nav nekas īpaši jauns. Gluži kā ar MS Word paraugiem. Bet man ļoti patīk opcija, ka varam uzlikt monitora attiecību skalu – piem, 16:9. No pieredzes saku, ka nereti tieši monitora lielums mēdz sataisīt lielu šmuci – atnāk skolēns, uzliek savu prezentāciju un sarkst! Viss teksts ir ne gluži kā gribētos, bildes arī. Taču no otras puses nekad nevar zināt kāda veida monitors būs vietā, kur mēs rādīsim savu prezentāciju. Neiespringšu prezentāciju veidošanas principos un padomos (to varbūt citreiz), bet atcerēsimies, ka visi košie foni, ne vienmēr kļūs par efektu.

Man gan ļoti patīk tas, ka ir iespēja turpināt no tās vietas, kur pēdējā reizē beidzi. Tas varētu būt ļoti ērti grāmatu lasīšanai. Tagad jau ir gana izplatīta grāmatu lasīšana un planšetniekiem. Šīm ierīcēm šī opcija varētu būt zelta vērtē!

PDF plūdums – ļauj pārveidot PDF failu Word dokumentā. Dzīvē nav nācies no PDF pārvērst uz Word dokumentu, bet otrādi gan. Un tā nav bijusi nekāda problēma. MS piedāvā lejupielādēt nelielu (bezmaksas) failiņu, kas uzreiz Save As lodziņā piedāvā saglabāt dokumentu kā PDF failu – „Save As PDF”. Ļoti ērti un noderīgi. Pati katru mēnesi izmantoju opciju no PDF faila nokopēt rēķina numuru, lai varētu veikt samaksu par kādu no sadzīves pakalpojumiem. Es gan nezinu kāpēc tiek teikts, ka nav iespējams nokopēt no PDF neko, jo tas ir iespējams. Jā, lielus teksta apjomus ir grūti nokopēt korekti, bet rēķina numurus un apmaksas summas nokopēju bez problēmām.

 

  1. Kopsavilkums

Man patīk daudzas lietas, taču redzu arī to, ka daudzas lietas nemaz tā īsti nav jaunums – tās ir jau bijušas iepriekšējās MS Office versijās. Varbūt tikai vairāk noslēptas, bet tagad tās ir izceltas saulītē.

Man patīk tehniskas lietas, patīk, ka ir iespēja sinhronizēt datus, bet tas man lika aizdomāties par to vai tik šīs jaunās tehnoloģijas un programmas neveicina cilvēku atsvešināšanos?! Ja jau visas šīs lietas ir noderīgas ģimenē (par to lietderīgumu es nestrīdos, noder), tad kāpēc iepirkumu saraksts būtu jāsūta caur datoru. Man labāk patīk dzirdēt vīra balsi telefona otrā galā, tāpat varbūt veikalā patrāpās pēdējo dienu akcija kafijai. Man patīk tas tiešais kontakts starp cilvēkiem.

Bilžu organizēšana un albumu veidošana ir kolosāls process un rezultāts, bet vai O365 ir vienīgais, kas to piedāvā?! Ir arī daudzas atvērtā koda programmas (lasīt – legāli iegūstamas un lietojamas bez maksas), kuras var būt ļoti noderīgas ikdienā.

 

+ OneNote – es noteikti gribētu to izmantot ikdienā!

+ MS Publisher – liekas, ka šī lietotne ir atguvusi otro elpu!

+ SkyDrive – ir patīkami, ka varu arī vīram uzreiz parādīt jaunākos meitas sasniegumus, negaidot, kad viņš atnāks mājās un varēs redzēt tos manā datorā!

+ opcija turpināt no tās vietas, kur iepriekšējā reizē beidzi darbu.

+ ...

 

-         MS Outlook – nekas jau viņā nav mainījies. Opcijas arī agrāk bija tādas pašas, tikai tagad par tām runā vairāk.

-         Pats galvenais mīnuss, ka šis O365 ir lietojams tikai uz W7 un W8. Vecākie Windowsi tiek savā ziņā diskriminēti.

-         Cena – protams, ka par visu ir jāmaksā, bet nezinu gan vai vēlētos maksāt par dažām extrām 6.99ls mēnesī.

 

Es esmu PAR dažādām jaunajām tehnoloģijām, es esmu PAR dažādu rēķinu apkopošanas atvieglošanu. Es neesmu PRET datoriem (īpaši jau manā profesijā), bet es visupirms esmu PAR ģimeni! Es vēlos vairāk laika pavadīt kopā, runājot, smejoties, arī plānojot izmaksas.

 

Es gribētu novēlēt mums katrai atrast zelta vidusceļu starp tehnoloģijām un ģimeni. To visu var ļoti jauki apvienot un izmantot to, kas mums patiešām ir nepieciešams.

 

Aab

Piedalies izglītojošā projektā un laimē Xbox 360 Kinect

20130312145234-70467.jpg

aab aab 26. Mar 2013, 12:41 una_p

es arī studiju laikā aktīvi izmantoju Google Docs - ļoti ērts. Google piedāvā daudzus labus produktus. un par to nav jāmaksā! lai vai kā, bet mūsdienās tas ir aktuāli 😀

aab aab 26. Mar 2013, 08:19 BaiBaii

paldies 😀