Nesalīdzināt ne vien bērnus, bet arī vienai otru

Nesalīdzināt ne vien bērnus, bet arī vienai otru

11. Feb 2017, 09:22 Ievas_mamma Ievas_mamma

Kļūstot par mammu un “iefiltrējoties” šajā pasaulē, pamanīju ne vien skaļi un plaši aprunāto bērnu salīdzināšanu, bet arī sieviešu savstarpējo kritiku, kas brīžam atgādina smieklīgas sacensības, - kura sevi pierādīs kā labāku mammu.


Uzreiz gribu teikt, ka, protams, ne visas esam vienādas. Ir daudzas mātes, kuras harmoniski raugās tikai uz savu bērnu un klusi rūpējas par tā labsajūtu, kamēr citas regulāri ielūkojas blakus stāvētājas “groziņā”. Šāda ielūkošanās nebūt nav slikta, taču nereti tiek meklēti iemesli, lai otrai “piesietos” un noteikti gudri pamācītu.


Šeit vēlos piebilst, ka labs padoms, it sevišķi, ja īstajā laikā nācis, var būt zelta vērts. Arī draudzīgus ieteikumus un padomus mēs visas kaut kur noglabājam ar domu – un ja nu noder? Un nereti tiešām noder. Taču skaļas frāzes ar mērķi otru noniecināt un izkonkurēt savu vietu starp citām neder nekam. Ja nu vienīgi sportā.


Šeit, “Māmiņu Klubā”, cilvēki vairāk apdomā, ko runā, lai gan esmu uzgājusi dažas diskusijas, kurās kādai nabadzītei metas virsū par to, cik “šausmīgi” viņa rīkojas. Taču tas, ko mammas ikdienā runā viena par otru, brīžam izraisa vēlmi pagriezties un vienkārši aiziet. Nē, neesmu nevainīga un svēta. Ir bijuši brīži, kad izdzirdu, kā no mutes “izkrīt” kāda frāze par otru, piemēram, “kura māte gan tā rīkojas!” Un tad galvā iezvanās brīdinājuma zvani – STOP! Šī māte tā dara! Un viņai noteikti ir iemesli tā darīt! Un vispār – kas es tāda esmu, lai spētu kādu kritizēt? Man tikai pirms 4,5 mēnešiem pašai piedzima bērns! Reizēm gribās smieties, kad viena bērna māte sāk savu:” Tā ir NEPAREIZI, ES darīju tā.” Manuprāt, trīs, četru, piecu un vairāk bērnu vecākos tiešām ir vērts ieklausīties cītīgāk, jo viņi ir pieredzes bagātāki, citreiz šādi vecāki var palīdzēt vairāk kā ārsts, kuram nav bērnu un kurš strādā ar tīru teoriju. Bet jaunā māmiņa, visticamāk, nebūs tā pati zinošākā.


Brīžam liekas, ka ir tikai daži konkrēti sabiedrībā atzīti paņēmieni, ar kādiem mēs audzinām savus bērnus. Un, tiklīdz kāda izdara kaut ko ārpus šiem rāmjiem, viņa ir slikta. Protams, jāpiebilst, ka ir gadījumi, kad vecāki tiešām ļoti kļūdās, pat apdraud bērna dzīvību. Bet šie gadījumi ir tik reti! Lielākoties tiek celta ‘brēka” par neko. Piemēram, ir dzirdēti daži skaļi viedokļi par to, cik “šausmīgi” ir lakot nagus, ja esi barojoša māmiņa. Nu, un kas tur ir tik šausmīgs? Vai tiešām bērnu var nosargāt no visām ķīmijām, un – vai tas vispār ir vajadzīgs? Viedokļi atšķirsies, taču ir jāsaprot, ka kādai ir savādākas domas. Tad vēl ir temats par zīdaiņa atstāšanu jau agrā vecumā, lai dotos atpūsties. Es tā nedaru, kāds cits rīkojas pilnīgi savādāk. Un tāpēc tā otra sieviete nav sliktāka mamma, ja viņa nerīkojas tā, kā TEV mācīja, vai kā TU dari. Iespējams, kāds VIŅAI mācīja tieši tā, iespējams, VIŅAI ir taisnība… Un viņai noteikti ir savi iemesli.


Nekādā gadījumā nevēlos kādu aizvainot vai ko pārmest! Vēlējos vienīgi atgādināt, ka mums visām ir viena “misija” – izaudzināt, mīlēt un lolot tos mazos eņģelīšus, kuri mums dāvāti. Mēs katra izmantojam citus instrumentus un citas metodes, taču mērķis ir tas pats. Tāpat kā vēlme tikt uzklausītai, saprastai un atbalstītai.


Vienkārši – viela pārdomām...

mamma88 mamma88 11. Feb 2017, 21:55

Sis visa uzskaititais man skiet tads sikums.

Ievas_mamma Ievas_mamma 11. Feb 2017, 14:12 elionoreli

Piekrītu. 😀

Elionore Elionore 11. Feb 2017, 13:55 Ievas_mamma

Mjā.. 😃 Bet nenoliegsim - tas ir labs laika pavadīšanas veids 😃 Kamēr netiek paustas negācijas, viss ir forši. 😀

Ievas_mamma Ievas_mamma 11. Feb 2017, 11:50 elionoreli

Jā, man teica ko līdzīgu. Un kur mēs esam tagad ielīdušas? 😃

Elionore Elionore 11. Feb 2017, 11:13

Man līdzīgas pārdomas ir bijušass. Kad biju gaidībās, biju baigi foršos jauno/ topošo vecāku kursos. Lekcijā sievietēm ar vecmāti/ zīdīšanas konsultanti, aizrunājāmies par tēmu - māmiņu forumi utml. Viņa silti ieteica tajos "nelīst", jo sievietes no dabas, instinktu līmenī, ir konkurentes un vienmēr dižosies ar to, kas ir viņām, salīdzināsies utml. 😃