Nereģistrēto attiecību šķiršanās mīnusi: DALIES PIEREDZĒ!

Nereģistrēto attiecību šķiršanās mīnusi: DALIES PIEREDZĒ!

26. Feb 2014, 15:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad kopā dzīvo divi cilvēki, kas attiecības nav reģistrējuši oficiāli, un pēkšņi izšķiras, viss šķiet pavisam vienkārši: kaut kā sadalam mantas, savācam katrs savas un ejam katrs uz savu pusi. Bet, ja pēc šķiršanās tomēr paliek pāri kas lielāks par to, ko varam nopirkt par naudu? Ja pēc šķiršanās mūs vieno nosaukums "vecāki", viss ir pavisam citādāk. Kāda māmiņa, aicinot neminēt viņas vārdu, dalās ar mums savā pieredzē un viedoklī.

Izšķiroties, katram no mums palika atbildība pret bērniem. Pārsvarā šādās situācijās bērni paliek kopā ar mammām, un tēti - labākajā gadījumā maksā uzturlīdzekļus bērniem, kā arī - satiekas ar viņiem. Ja ir laulības šķiršana, kā stāsta citi pieredzējuši vecāki, tiek noteikta arī vecāku atbildība un tiesības, attiecīgi, mammai piešķir, piemēram, 100% aprūpes tiesības vai kā nu kurā gadījumā, nosakot tētim noteiktu uzturlīdzekļu summu, kas izmaksājama mēnesī, kā arī - nosakot noteiktas dienas/tikšanās reižu skaitu, kad tētis ar bērniem var tikties.

Mēs ar bērnu tēti savas attiecības nebijām reģistrējuši, attiecīgi, bāriņtiesas apmeklējumi sākās ar bērnu tēta nevēlēšanos ļaut man un bērniem izceļot uz laiku no valsts peļņas nolūkā. Jā, likuma ietvaros viņš to var arī darīt - KAUT KO AIZLIEGT MAN, jo bērni dzīvo kopā ar mani. Bet tai pat laikā - man ir PIENĀKUMI: informēt tēti, ja bērni slimo, informēt viņu par jaunu dzīvesvietu, par jaunu izglītības iestādi, ļaut tikties viņam ar bērniem utt. Bet viņa pienākumi - nekur nav rakstīti un neviens viņu par tādiem nav informējis. Viņam ir TIESĪBAS AIZLIEGT. Viņš var atļauties tikties ar bērniem vien reizi pusotrā mēnesī, viņš var nerakstīt pats un nejautāt, kā viņiem iet, viņš var braukt, kur grib, iet, kur grib utt.

Par šo tēmu biju gatava runāt arī LTV raidījumā "Četras istabas", kas šodien viesojās pie manis. Nē, bez jebkāda aizvainojuma par to, kas agrāk atgadījies, bez dusmām, vienkārši par situāciju kā tādu.

Nākamā lieta, kas skar nereģistrētas attiecības un bērnus ir - jaunu attiecību izveide. Atceraties noteikti jau senāk pieminēto Daudzbērnu ģimeņu karti? Ko nozīmē daudzbērnu ģimene? Viens vīrietis, viena sieviete un viņu vismaz 3 bērni? Kas ir ģimene, kurā ir sieviete ar 2 bērniem un vīrietis ar 1 bērnu? Kā vispār šajā gadījumā pierādīt daudzbērnu ģimenes statusu? Attiecības reģistrējot.

Vai esat saskārušās ar situācijām, kurās nereģistrētās attiecības jums "iegriež"?

Māmiņa

Bruņurupucíts Bruņurupucíts 11. Feb 2019, 16:02

Sveicināti!Nezinu vai īstā sadaļa varbūt kāds spēs atbildēt?Iepriekš jau paldies!neatradu kurā sadaļā var rakstīt .Vai kāds nezin ja darba dienā iekrīt kāzas ?Piemēram Rimi Latvija atmaksā tās trīs darba dienas vai nē.kā ir ja stājas laulība vai 74 .pankts .darbojas.es pat nezinu kā uzdot pareizi jautājunu.

gucci123 gucci123 27. Feb 2014, 08:42 tigerpelite

Gribētu atgriezties pie pirmā tevis aprakstītā gadījumā - a pie kam te bērns? Kāpēc tādā gadījumā sievietei kaut ks ir jāpierāda, kas ir rakstīts un galvenais - parakstīts dokumentā? Kāpēc tad pēc taviem vārdiem tas vīrietis uz ielas izliek nevis TIKAI sievieti, kura tagad ir vardarbīgā, bet arī bērnu, kurš pēc dokumentiem ir viņa? Tu te ej pretrunās.
Otrajā gadījumā man ir jautājums - tas puisis ir naivs vai stulbs? Sēdēt un cerēt var arī līdz tam brīdim, kad pūcei aste uzziedēs... Turklāt izskatās, ka viņš pats nav gatavs cīņai ar sievieti, kas pēc taviem vārdiem ir nolaupījusi viņa bērnus un aizvedusi ar varu projām. Ja viņš būtu bijis gatavs cīņai, tad uzreiz pēc viņas aizbraukšanas nākamajā dienā rakstītu policijā iesniegumu, nevis kaut ko gaidītu. Līdz ar to varu secināt, ka vai nu puisis tēlo dievgosniņu, kuru ļaunā sieviete abižojusi vai aizbildinās, jo nav gatavs cīnīties.

gucci123 gucci123 26. Feb 2014, 16:16 tigerpelite

Paturpināšu par taviem uzrakstītajiem gadījumiem:
1) Zinu ļoti daudz pāru ar bērniem, kuri dzīvo šādās attiecībās, un tās nav no tām labākajām: vīrietis jebkurā brīdī var izmest no mājas sievieti ar bērniem, paziņojot ka viņai nekas nepieder un sākumā ir jāpierāda ka bērni ir no viņa (ir viens zināms pāris, kuriem šādi momenti jau ir iegājuši rutīnā);
Pirmkārt, ir 21.gs. un eksistē PATERNITĀTES TESTS (neatkarīgi no statusa), bāriņtiesa, Valsts tiesa, policija, jo tavs aprakstītais gadījums ar piebildi par "iegājuši rutīnā" ir vardarbība pret sievieti un bērnu un to tā var klasificēt. Ja vīrietis izliek no mājas sievieti ar bērnu (neatkarīgi, vai tas ir viņa/nav viņa bērns), pēc iesnieguma policijā viņš var tikt saukts pie atbildības.

2) meitene pamet savu bērnu puisi, ar apmānu dabū no viņa izvest bērnus no valsts, pasakot ka ved viņus paciemoties pie savas mātes, bet beigās sagriež asti gredzenā, atrod ārzemēs kaut kādu melno un sāk ar viņu dzīvot kopā, neļaujot tēvam sazināties ar saviem bērniem utt utjpr...
Puisis nezina savas tiesības. Puisis var vērsties policijā ar iesniegumu, tā sazināsies ar attiecīgās Valsts policiju, beigās viss aizies līdz tiesai un beigsies abiem ļoti slikti. Bērns visticamāk nonāks sociālajā aprūpē.

gucci123 gucci123 26. Feb 2014, 16:01 tigerpelite

Un vēl jo vairāk - tādiem večiem, kas uzņemas atbildību par svešiem bērniem, nav ko gausties, būtu laimīgs, ka spēj rūpēties par bērnu. Bērns nav rotaļlieta, ar kuru spēlēties. Ja bija šaubas par paternitāti, jāveic tests - galu galā ir taču 21.gs., nevis viduslaiki, kad kaut kas balstās uz baumām.

gucci123 gucci123 26. Feb 2014, 15:52 tigerpelite

No juridiskā viedokļa tu maldies: ja, taviem vārdiem sakot, bērniem ir tēva uzvārds un vīrietis ir ierakstīts dzimšanas apliecībā ne vienmēr 100% nozīmē, ka viņš arī ir bērnu tēvs, juridiski viņš ir bērna tēvs ar visām no tā izrietošajām sekām: alimentiem, rūpēm, tikšanās reizēm utt., jo ir nianse - ierakstot bērnu šādos dokumentos, tu uzņemies atbildību un vienalga - esi vai neesi bioloģiskais tēvs, ja vien neveic sev un bērnam paternitātes testu.

gucci123 gucci123 26. Feb 2014, 13:39 lauvinja

Daudz nav tādu laulību līgumu, bet pāris esmu redzējusi - gan attiecībā uz bērniem, gan attiecībā uz sadzīvi, gan attiecībā uz naudām. Pārsvarā laulību līgumus slēdz turīgi cilvēki, kuriem nav ne mazākās vēlmes pēc šķiršanās kaut ko dalīt. Ja es precētos kādreiz man noteikti būtu laulību līgums. Tam nav nekāda sakara ar pāra jūtām, bet tas ir pamats stabilām attiecībām.

gucci123 gucci123 26. Feb 2014, 13:34

Turklāt atcerieties, arī laulību gadījumā, viens no laulātajiem otru var atstāt ar PILNĪGI PLIKU PAKAĻU! Viss ir atkarīgs no laulību līguma. Pazīstu pāris meitenes, kas aprecējušas vietējos Latvijas miljonārus. Šķīrušās un palikušas uz ielas. Jā, jā, tieši tā - uz ielas, jo viss, ko sieviete iegādājusies par vīrieša naudu, dzīvojot kopā, tai skaitā, drēbes, kosmētiku, sadzīves priekšmetus utt. tika atņemts ar ļoti pārdomātu laulību līgumu. Un vēl vairāk - ja sievietei nav kur dzīvot, bērnus audzināt drīkst materiāli nodrošinātais ģimenes loceklis - tātad, tēvs. Līdz ar to laulība nav parašūts!

gucci123 gucci123 26. Feb 2014, 13:26

Un ļoti slikti, ka daudzas sievietes Latvijā nezina savas tiesības un, esot kopā, nedomā, ka varētu šķirties, tic mūžīgai mīlestībai un citiem bla, bla, bla. Dzīvē vienmēr ir jābūt t.s. plānam "B", jo viss var mainīties un tas ir nomāli. Ir pat teiciens: izdzīvo tas, kas mainās, nevis "stāv" uz vietas. Tas nav manifests tam, ka visi vienmēr šķiras, bet krīzes ģimenē var notikt un notiek ļoti bieži. Tāpēc jāzina savas tiesības. Nevajag taupīt naudu laba advokāta/notāra konsultācijai.

gucci123 gucci123 26. Feb 2014, 13:23

Meitenes - padomājiet no praktiskā viedokļa - kāpēc cilvēki precās? Daudzi - naudas dēļ. Taču atcerieties, ka arī neprecēts pāris var visu juridiski sakārtot pie notāra - gan izbraukšanu no valsts, gan alimentus, gan medicīniskās manipulācijas u.c. lietas. Vienkārši ir jāvienojas. Es neesmu precējusies un netaisos. Esmu arī materiāli neatkarīga sieviete. Mums ar draugu viss ir sakārtots, tāpēc neviens nevienam neko aizliegt nevar arī šķiršanās gadījumā. Ja nevar vienoties, jāraksta iesniegums un jāiet uz tiesu vai pie notāra.

lauvinja lauvinja 26. Feb 2014, 12:19 dzada_2012

Es teiktu, ka bērna tēva izredzes ir atkarīgas no viņa maciņa beizuma. Pa lielam tomēr diez vai bērnu uzticētu tēvam, bet nu labi advokāti visu ko dabū gatavu.

lauvinja lauvinja 26. Feb 2014, 12:17 evalota

Nu ja, es jau neapstrīdu, ka bērns no iepriekšējām attiecībām nav mantinieks, bet gan uzsvertu to, ka ir jāizvērtē kā sakrātot mantiskās attiecības, lai nenāktos maksāt divreiz par to, par ko esi samaksājis.

Jo ja jaunais īpašums būs reģistrēts uz sievietes vārda + attiecības nav reģistrētas, tad bērnam no iepriekšējām attiecībām nekas nepienākas.

Protams, situācija nav viennozīmīga, bet es zinu gadījumu, kad attiecības bija reģistrētas, vīram bija bērns no iepriekšējām attiecībām, kopīgs 1 bērns. Sieva ienākumi šajā ģimenē bija krietni lielāki bijuši akjtīvajā darba dzīves laikā kā vīram un māju cēla par sievas naudu. Vīrs bieži atrada iespēju nestrādāt. Vīrs nomira, īpašums bija reģistrēts uz vīra vārda. Tika pieņemts, ka tas ir kopīpašums - mantojumu sadalīja pusi sievai, otru pusi trīs daļās. Sieva bija spiesta pārdot īpašumu, lai samaksātu mantojuma nodokļus + izmaksātu 1/6 daļu no īpašuma vērtības bērnam no vīra iepriekšējām attiecībām, jo nespēja samaksāt tādu summu uzreiz.
Formāli viss bija likumīgi un pareizi 😉

lauvinja lauvinja 26. Feb 2014, 11:56

Ja sieviete kā sava bērna tēvu izvēlas neaptēstu, egoistisku radījumu, tad neglābs ne laulība, nedz tiesas spriedums!

lauvinja lauvinja 26. Feb 2014, 11:54 dzada_2012

"likums par nereģistrētām attiecībām+bērns nav sakārtots!"

Kas nav sakārtots? Likumiski kā reiz ir sakārtots - ir iespējam bērnam noteikt paternitāti un to reģistrēt, bērns ir mantinieks saviem vecākiem neatkarīgi no vecāku laulības esamības. Katram ejot uz savu pusi ir tiesības pieprasīt uzturlīdzekļus, tāpat kā laulības šķiršanas gadījumā. Tieši tāpat ir iespēja saņemt uzturlīdzekļus no uzturlīdzekļu fonda, ja uzturlīdzekļi netiek maksāti. Ir iespēja tiesai vai bāriņtiesai lūgt noteikt tikšanās kārtību abām pusēm ar bērnu, pienākumus un tiesības, arī neatkarīgi no laulības esamības.
?

lauvinja lauvinja 26. Feb 2014, 11:51 odziņa-podziņa

Nepaliek at pliku pakaļu pie škiršanās? Oki, jā ja otrs ir godprātīgs (bet tas nav reģistrēto attiecību nopelns), ir bijis konkrēts laulības līgums, vai tev ir labs advokāts, tad tiešām nepaliek ar pliku pakaļu.

Pārsvarā gadījumu, tomēr paliek gan ar pliku pakaļu, jo visbiežāk sieviete sevi ir ielikusi māj un bērnkopībā, kopīgam ģimenes budžetam naudiski neko nav devusi, un ienākumi nav, lai apmaksātu kārtīgu advokātu un beigās paliek ar pliku d.... .

lauvinja lauvinja 26. Feb 2014, 11:22

Ja laulība ir pirmā un vienīgā, tad ir viena situācija, ja laulība ir ne-pirmā un kādā no iepriekšējām partnerim ir bērni, es teiktu, ka laulība nav labākais risinājums, līgumiskas attiecības ar precīzām atrunām un tikai.

Piem. Vīrietim ir bērns no iepriekšējām attiecībām. Uzsāk kopdzīvi ar sievieti bez bērniem. Reģistrē attiecības. Sievietei pirms laulībām bija dzīvoklis, saķot dzīvot kopā + reģistrējot laulību un domājot par pēcnācējiem tiek pārdots sievietes īpašums, nopirkts lielāks atbilstoši vēlmēm. Uzreiz nopirkt lielāku nevar, paņem kredītu, maksā abi. Īpašums reģistrēts pat kā abu kopīpašums. Laiks iet. Dzīvoklis tiek izmaksāts. Vīrs nomirst un šajā brīdī sieva nr2 secina, ka viņai ir jāizmaksā daļa no esošās īpašuma vērtības vīrieša bērnam Nr1. . No vienas puses, protams, pareizi, jo bērns paliek bērns, no otras puses - sievas ieguldījums īpašuma iegūšanā bija lielāks, un nākas maksāt dubultā par to kas reiz samaksāts.

Būtu nereģistrēta laulība, dzīvoklis uz sievietes vārda, nekāda problēma!

lauvinja lauvinja 26. Feb 2014, 11:14 odziņa-podziņa

Pateiksi kādi ir daudzie plusi reģistrētām attiecībām?

lauvinja lauvinja 26. Feb 2014, 11:14

Vai man var paskaidrot kas mainās ar attiecību reģistrāciju attiecībā uz daudzbērnu ģimenes statusu?

Ja sievietei būs 1 bērni no iepriekšējās laulības, vīrietim 1 no iepriekšējās laulības, un kopīgs viens bērns, tad no laulības esamības viedokļa, pat ja audzina abi kopā visus trīs, formāli katram ir tikai divi un daudzbērnu ģimenes statuss nepienākas!

Ja attiecības reģistrē, bērni no iepriekšējām attiecībām tak nekļūst par kopējiem bērniem. Te nelīdzēs laulību reģistrācija, te būs nepieciešama adopcija, lai juridiski visi bērni būtu šo divu cilvēku juridiskie bērni un būtu pareiza daudzbērnu ģimene!
?

lauvinja lauvinja 26. Feb 2014, 11:07

Hmmm, nez kāpēc ir tik dadz ķīviņu visapkārt par tikšanās/audzināšanas tiesībām par bērnu arī pēc tam, kad tiesa ir šķīrusi laulību?

Bez tam attiecībā uz uzturlīdzekļiem kā šķirot laulību tā aizejot katram uz savu pusi nereģistrētās attiecībās ceļš ir vienāds :
1) brīvprātīga veinošanās;
2) tiesa par uzturlīdzekļu piedziņu!

Oki, vienīgais gadījums, kad varētu būt izņēmumi, ir gadījumi, kad ir laulības līgums, kur tas viss atrunāts, bet cik LV ir laulības līgumu, kur ir atrunāta kārtība attiecībā uz bērniem pēc šķiršanās?

26. Feb 2014, 09:03

man sobrid ir tada situacija, ar berna tevu nebijam precejusies, tagad man ir jauna gimene, virs un ar viru kopigs bernins. Berna tevs par bernu nelikas ne zinis 3 gadus, lidz viena diena, uzradas un tad sakas terors. Protams, tika iesaistita barintiesa, bet berna tevs tikai runa par to kadi ir mani pienakumi un ka es nepildu tos, tai pat laika, grib aizliegt man ar bernu izbraukt arpus LV ekskursijas. Manu dzivi grib kontrolet, noteikt kur berns brauks un kur nebrauks, bet pats tai pat laika, ka autore min: viņš var nerakstīt pats un nejautāt, kā viņiem iet, viņš var braukt, kur grib, iet, kur grib utt.

aab aab 26. Feb 2014, 08:51

es domāju, ka nereģistrētās attiecības "iegriež" daudzos un dažādos veidos. pati reiz pieliku punktu nereģistrētām attiecībām, kaut bērnu mums nebija, tas vienalga ļoti "iegrieza". jo pēkšņi viss, ko biju gādājusi sadzīvei (sākot no šķīvjiem no kā ēst, līdz pat segai ar ko apsegties guļot), bija kļuvis par "mūsu", viņš uzskatīja, ka viņam pienākas viss! jā, viss! kaut ko visu biju mājās vedusi (dzīvoju ārpus pilsētas un tad tiešām bija kā ēzeļmātei jābrauc ar mantām mājās) tikai es! ne jau naudā ir tā lieta, bet iekšējā sarūgtinājumā, ka tā var izdarīt un justies labi.
vīram iepriekšējās nereģistrētajās attiecībās ir bērniņš. domāju, ka viņam tas viss "iegriezis" ir daudz un dikti. šajā blogā autore stāsta, ka vīrietis viņai aizliedz izbraukt ar bērniem no valsts un visu ko citu. mūsu situācijā tieši māte aizliedz tēvam kaut ko darīt kopā ar bērnu. sākot ar audzināšanu (kaut tiekas un par problēmām tiek runāts), pēkšņiem aizliegumiem satikties, mistisku nepatiku par kaut kādām lietām, par kurām nebūtu jāuztraucas. tāpat sāpīgā tēma "nauda". tad ir par maz, tad draudi par tiesām (kaut alimentus maksā tik cik var, arī krīzes laikā, kad alga bija vairāk kā smieklīga un rēķini milzīgi). tāpat beidzot pat ar jaukšanos vīrieša dzīvē, personīgajā dzīvē un dancināšana pēc savas stabules. rezultātā katra jaunā sieviete (arī es kā sieva) ir tikusi pataisīta par monstru, bet viņa kā cietēja. tas ir koks ar diviem galiem, bet bērnu dēļ tomēr vecākiem ir jāprot atrast kāds kompromiss.
par daudzbērnu ģimeņu klasifikāciju - pilnīgi piekrītu. es arī esmu par to aizdomājusies - kā būs jauktajās ģimenēs, kur kopā pat sanāk 5i bērni. tas ir ļoti sarežģīti un manuprāt nekonkrēti.