Nepalaid garām vasaras ogu laiku!

Nepalaid garām vasaras ogu laiku!

26. Jun 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Zemenes, ķirši, mežrozītes, upenes, dzērvenes - Latvijas vasaras ogu komplekts, kuru vismaz pa dažiem kilogramiem iesaka apēst katrai sievietei. Kādēļ? Lasi tālāk un noskaidro šo ogu labās īpašības!

Zemenes

Vai ir kas jaukāks šai pasaulē par vecmammas dārzā plūktām zemenēm, kas pārlietas ar pienu? Sapnis vasaras naktī... Sarkana, salda un sulīga - ogu karaliene bijusi iekārojama visos laikos. Zemeņu sēklas atrastas pat akmens laikmeta celtņu arheoloģiskajos izrakumos. Senatnē dziedniekiem bijis teiciens: "Mājā, kurā ēd zemenes, ārstiem nav ko darīt."

Šī maģiskā oga ir pārpilna ar A, C un K vitamīnu, kā arī arī beta-karotīnu un folijskābi. Zemenes, apēstas tukšā dūšā, dod vairāk enerģijas nekā kafija. Tajās atrodamā fruktoze sniedz organismam tūlītēju spēka pieplūdumu. Ogu sastāvā ir arī ļoti augsts mangāna saturs, kas veicina gan vielmaiņu, gan kaulu un asins veidošanos. Mazās dzeltenās sēkliņas ir vērtīgas šķiedrvielas, kas veicina vielmaiņas procesus.

Ķirši

Ziedošs ķiršu koks ar aizdegtām svecītēm – vai nav romantiski? Līdz pat pagājušam gadsimtam Vācijā tā bija ierasta parādība Ziemassvētkos. Savu eksotisko svētku “egli” vācieši jau iepriekš stādīja traukā ar zemi un gādāja, lai koks uzziedētu vajadzīgajā laikā. Svētku priekšvakarā ziedošo ķirsi rotāja ar vaska svecēm. Ķirsis ir ne tikai estētisks, bet arī ļoti vērtīgs koks, jo dāvā mums savas veselīgās ogas.

Ķiršos ir salīdzinoši maz vitamīnu un kaloriju, taču daudz cukuru, minerālvielu un ūdens. Barības vielas un savienojumi, kas atrodami šajās ogās, labvēlīgi ietekmē veselību, palīdzot cīņā ar vēzi, atbrīvojot no podagras un artrīta sāpēm, aizkavē novecošanās procesu un palīdz bezmiega gadījumos, kā arī uzlabo psiholoģisko un garīgo spēju funkcionēšanu. Ķiršu sulai ir ārstnieciska iedarbība mazasinības gadījumā.

Mežrozītes

Vilka būka, drīcekle, suņu roze, ērkšķu roze – kādos tik vārdos šo daiļo meža rotu nesauc dažādos Latvijas novados! Tomēr par vienu faktu gan mēs visi esam vienisprātis – mežrozītes augļi ir nepārspēts C vitamīna avots (10 reizes vairāk nekā upenēs, 100 reizes vairāk nekā ābolos).

100 grami mežrozīšu augļu satur četras C vitamīna dienas devas un pusi minerālu dienas devas: kāliju, magniju, kalciju. Vēl tajos ir B grupas, PP un P vitamīni. Nav nekāds brīnums, ka mežrozīšu augļus uzskata par "dabiskajiem polivitamīniem". Tautas medicīnā mežrozīti lieto saaukstēšanās slimību, sirds un nervu slimību ārstēšanai, asisnrades veicināšanai un iekaisumu mazināšanai.

Dzērvenes

Dzērvenes pie mums atceļojušas pāri Atlantijas okeānam. Vēl pirms Amerikas atklāšanas tās lielos daudzumos patērēja indiāņi. Iedzīvojušās Latvijas purvos, ar savām brīnumainajām īpašībām tagad tās priecē arī mūs. Tumši sarkanās, rūgteni skābās ogas pozitīvi ietekmē kuņģa – zarnu trakta darbību, mutes veselību, pasargā no nierakmeņu veidošanās, samazina sliktā, bet paaugstina labā holesterīna līmeni asinīs, palīdz atveseļošanās periodā pēc dažādām infekcijas un sirds-asinsvadu sistēmas slimībām.

Vielas ar antioksidantu īpašībām dzērvenēs ir atrodamas daudz vairāk nekā citos ikdienas uzturā lietojamos augļos vai dārzeņos, tāpēc, pietiekami bieži tās lietojot uzturā, samazinās risks saslimt ar dažādiem audzējiem.

Upenes

Upene, kuru mēdz saukt arī par melno jāņogu, ir ļoti latviska un universāla oga (visplašāk audzētā ogu kultūra Latvijā) ar izcilām “rakstura” īpašībām. Šo patiesību zināja jau mūsu senči, un to derētu ielāgot arī mūsdienās. Kas tad labs un vērtīgs ir upenēs? Visiem zināms, ka upeņu sula, sīrups vai zapte, pievienota pie tējas, palīdz izārstēties no saaukstēšanās, paaugstina organisma pretošanās spēju slimībām un uzlabo ēstgribu.

Taču šie nav vienīgie varoņdarbi, uz ko upmalās un dārzos augošās melnās ogas ir spējīgas! Upenes lieto pret vitamīnu trūkumu organismā: pietiek apēst 20-30 ogu dienā, lai nodrošinātos ar vajadzīgo C vitamīna devu. Tās nomierinoši iedarbojas arī uz nervu sistēmu, izvada no organisma sāļus, palīdz pret gastrītu, balsenes iekaisumu un citām kaitēm. 

Kuru vasaras ogu laiku tu jau šobrīd gaidi?

26. Jun 2018, 08:48

Zemenes jau "iet" uz otru pusi. Pirmās, lielākās, skaistākās, saldākās būs beigušās.
Gaidam mellenes, kas šeit nav pieminētas. Gan krūmmellenes, gan parastās. Arī tās ir ļoti vērtīgas, ar labajiem cukuriem un dažādām labām vielām. 😉