Nenosēdi savas skaistās kājas – sēdoša darba ietekme uz kāju vēnu veselību

Nenosēdi savas skaistās kājas – sēdoša darba ietekme uz kāju vēnu veselību

07. Apr 2016, 22:15 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tuvojas vasara un mēs visi vēlamies izskatīties skaisti īsākos svārkos un šortos. Statistika liecina, ka līdz pat 80% Latvijas iedzīvotāju ir vēnu mazspējas pazīmes, ko veicina vairāki faktori, piemēram, ilgstoša sēdēšana, stāvēšana, grūtniecība, hormonu terapija, liekais svars un ģenētika. Kā rīkoties, lai saglabātu kājas skaistas pēc iespējas ilgāk, konsultē Veselības centra 4 flebologs Dr. Pēteris Gerke.

Kas ir varikozo vēnu saslimšana?

Ar vēnu vārstuļu palīdzību no ķermeņa lejasdaļas pretēji gravitācijai asinis tiek dzītas uz sirdi, pateicoties kāju muskuļu radītajam spiedienam muskuļu saraušanās procesa ietekmē. Paplašinātas vēnas, tūska audos rodas, ja vēnu vārstuļi pietiekami nefunkcionē un kājās, it īpaši apakšstilbos, rodas augsts venozais spiediens.

Kā izpaužas vēnu saslimšana?

Pirmās pazīmes, ka vēnas sāk bojāties, ir smaguma, tūskas un sāpju sajūta kājās, kā arī reizēm tas izpaužas kā nakts krampji. Nopietnākos gadījumos var parādīties paplašināti varikozi vēnu mezgli, brūni plankumi un pat venozās čūlas. Ja regulāri ievērojat kādu no šīm pazīmēm, tad nekavējieties un dodieties uz konsultāciju pie flebologa, jo vēnu mazspēja ir hroniska slimība, kas strauji attīstās, ja netiek pienācīgi ārstēta.

Ko darīt, lai ikdienā novērstu vēnu saslimšanu?

Ikdienā, kad liela dienas daļa tiek pavadīta darbā un ir nepieciešams ilgstoši sēdēt vai stāvēt, jāievēro nelieli pārtraukumi, lai uz īsu brīdi pieceltos, pastaigātu vai apļveidā izkustinātu kājas. Šāda veida fiziska izkustēšanās ar regulāriem intervāliem ir laba asinsritei un veicina venozo atteci un ir nepieciešama arī garos ceļojumos ar automašīnu, vilcienu vai lidmašīnu.

Sievietēm, kuras iecienījušas staigāt ar augstiem papēžiem, būtu vēlams iegādāties ikdienas apavus, kuru pacēlums nepārsniedz 3-4cm robežu, lai stiprinātu kāju muskuļus un veicinātu asinsriti. Savukārt, skaistos un smailos papēžus atstāt tikai svētku reizēm. Vēnu mazspējas ārstēšanai tiek ieteiktas īpašas kompresijas zeķes, kuras mūsdienās ir tikpat glītas un ar plašu izvēli kā parastās zeķubikses. Tāpat rekomendē lietot arī flebotropos medikamentus, kas uzlabo vēnu tonusu, mikrocirkulāciju un limfas atteci, rezultātā mazinās smaguma, sāpju sajūta kājās un tūska

Arī vēnas mīl veselu ķermeni, kurš netiek noslogots ar pārāk lielu cukura vai sāls saturu – samazini lieko svaru, ēd veselīgi, regulāri kusties un Tavs ķermenis pateiksies ar veselību un enerģiju.

Raksts tapis sadarbībā ar skaistaskajas.lv un Veselības centra 4 kopīgi rīkotā tematiskā mēneša “Nenosēdi savas kājas” ietvaros.