Neliedz savam bērnam bērnību!

Neliedz savam bērnam bērnību!

30. Sep 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Augot vairāku bērnu ģimenē, bērnam vienmēr ir risks kļūt par mazu pieaugušo. Vēl divas rokas mājas darbu veikšanā nekad nevar būt par daudz, tāpēc vecākajiem bērniem nereti pamanāmies uzticēt vienu darbu pēc otra.

Bērns vai palīgs?

Kad mammai nav, kam uzticēt ikdienas pienākumus, jo vīrs atrodas darbā, palīga loma bieži vien tiek uzticēta bērniem. Parasti bērni mammai palīdz ar lielu prieku, jo tas ceļ viņu pašapziņu, taču monētas otrā puse ir – pārāk strauji pieaudzis bērns. Visbiežāk tas skar vecākās meitas, savukārt dēliem, piemēram, mājas uzkopšanas darbi, jaunāko brāļu un māsu pieskatīšana tiek uzticēta retāk.

Pārāk nopietni savam vecumam

Ja bērns kļūst savam vecumam pārāk pieaudzis un nopietns, tas traucēs viņam spēlēties ar saviem vienaudžiem, brāļiem un māsām, jo pienākuma apziņa un sajūta, ka esi „mazais pieaugušais” rada barjeru, neļaujot brīvi komunicēt.

Turklāt, šāda „mazā pieaugušā” loma var traucēt komunicēt ar vienaudžiem arī pusaudžu gados, jo bērns būs pieradis pārējos izrīkot, pieskatīt un uztvert kā nevienlīdzīgus.

Iesaistot vecākos bērnus mājas solī, centies nepārkāpt robežas! Tavam bērnam nebūs otras bērnības! Bērns vienmēr pagūs izdzīvot pieaugušā ikdienu, taču otras bērnības viņam nekad vairs nebūs!

Bērnība ir sinonīms bezrūpībai, rotaļām, smiekliem un pastaigām. Un tā ir taisnība! Jo viss iepriekš nosauktais ir svarīga bērna ikdienas sastāvdaļa, kas veido viņa personību, veidojot viņu par harmonisku personību.

Tāpēc bērnu pārvēršanai par „maziem pieaugušiem”, uzkraujot viņiem neskaitāmus mājas darbus un pienākumus, jo īpaši vajadzētu padomāt ģimenēm, kurās aug vecākas meitas.

Pat tad, ja šķiet, ka viss ir kārtībā, ir lietderīgi uzklausīt, piemēram, bērnudārza  vai klases audzinātājas viedokli par to, kāds ikdienas saskarsmē ar saviem vienaudžiem ir Tavs bērns. Dažkārt arī lietderīgi ir ļauties eksperimentam, piemēram, samainot vietām vecākā un jaunākā bērna pienākumus.

Gadījumā, ja vecākie bērni paši ļoti cenšas kļūt par „auklītēm” un „mammas palīgiem”, ir vērts aprunāties ar bērnu un aicināt viņu nesteigties, jo ikvienam būs vēl gana laika, lai izdzīvotu pieauguša cilvēka dzīvi un pienākumus. Sevišķi, ja vecākais bērns vairs nestrādā nerātnības, ir aizmirsis, ko nozīmē smiekli un jautrība, tas ir sarkanais signāls, kas signalizē, ka ir pēdējais laiks rīkoties

Ja ģimenē aug vairāki vecākie bērni

Kad ģimenē aug vairāki vecākie bērni, kuriem var uzticēt mājas darbus, labākais variants ir darbus sadalīt līdzvērtīgi. Piemēram, pēc pusdienām traukus mazgā viens, bet pēc vakariņām – otrs. Turklāt bērnam vienmēr pašam ir jāseko sev līdzi: vai viņš pēc spēlēšanās ir sakārtojis savas rotaļlietas, vai apģērbs ir nolikts tam paredzētajā vietā. Un tikai pēc tam seko nākamais solis – palīdzēšana mammai ikdienas darbos. Īpaši uzmanīgam jābūt, lūdzot bērnam palīdzību, piemēram, sakārtot jaunākā brāļa vai māsas rotaļlietas, jo var sekot jautājums: „Bet kāpēc es?” Gadījumā, ja bērns uzņemas paveikt arī citu pienākumus, iespējams, jāapsver ideja viņu par to kā īpaši atalgot.