Natālija Jansone: "Mammas loma ir lielākā mācība dzīvē"

Natālija Jansone: "Mammas loma ir lielākā mācība dzīvē"

06. Feb 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Natālijas Jansones vārds komentārus neprasa. Dzimusi Krievijā, Latvijā ieradusies pirms 20 gadiem, viņa ir kļuvusi par pasaulē atzītu modes mākslinieci. Natālijas tērpi nopērkami daudzās pasaules valstīs, sākot ar ASV, beidzot ar Japānu, Koreju, Grieķiju un Krieviju. Viņa ir arī mamma 16 gadus jaunajai Sofijai un, kā atzīst māksliniece, viņas iedvesmas avots ir cilvēki.

Valodai ir liela nozīme

Pieņemt lēmumu pamest ierasto vidi nav viegls lēmums, taču Natālija Jansone uzskata, ka sievietei ir jāseko vīram, piedevām, sievietei ir arī vieglāk pielāgoties vides maiņai. Viņa atzīst, ka toreiz nav sev uzdevusi nekādus jautājumus un šaubījusies, vienkārši brauksi līdzi vīram. “Atbraucu ar vienu domu, ka nepieciešams apgūt valodu, jo pēc izglītības esmu filoloģe, tāpēc zinu, ka valoda ir milzīga daļa no manas dzīves," atcerās Natālija, sakot, ka valodes apguve jo īpaši aktuāla kļuvusi brīdī, kad parādījušās darba iespējas.

Pēc ierašanās Latvijā Natālija aicināta strādāt par modeli, tā viņa arī nonākusi latviešu vidē, jo apkārt bijušas latviešu valodā runājošas draudzenes, kas valodas apguvi padarīja daudz ātrāku. 

Mammas loma

Natālija Jansone ir mamma meitai Sofijai un, atceroties brīdi, kad pirms sešpadsmit gadiem kļuva par mammu, atzīst, ka līdz bērna piedzimšanai uzskatījusi, ka kaut ko no dzīves jau saprot, taču Sofijas piedzimšana pierādījusi pretējo. N. Jansone: “Mammas loma ir lielākā mācība dzīvē. Paldies par to bērniem, jo es nezinu nevienu tādu skolotāju kā bērni.” Meitas piedzimšana modes māksliniecei likusi apjaust, ka dzīvē daudzas lietas tagad jāsāk mācīties no paša sākuma, tostarp arī pacietību.

Savukārt, runājot par bērnu lomu dzīvē, Natālija kļūst apcerīga: “Bērni nav mūsējie, jo viņi vienkārši pie mums atnāk, un mums viņiem jāpalīdz nostāties uz kājām un jāmīl viņi visa mūža garumā. Neko no viņiem negaidot un neprasot.”

Novecot skaisti

Ikvienas sievietes dzīvē reiz ienāk doma par novecošanos. Viena šo domu uzņem pavisam mierīgi, kamēr citām izraisa trauksmi. Runājot par novecošanās tēmu, Natālija Jansone norāda, ka, viņasprāt, cilvēku dzīvē viss norit pa periodiem. “Sākumā mēs mācāmies, tad kļūstam skaistas, lai atrastu partneri un turpinātos dzīvība. Aiz šī posma seko briedums, bet tad skaistumu mums pamazām atņem, lai cilvēkam vēl būtu periods ne tikai padomāt par fizisko, bet arī garīgo pusi,” uzskata modes māksliniece.

Viņa klāsta, ka laikā, kad esi aizņemts ar darbiem, nav laika domāt par novecošanos, un viss norisinās dabīgi. Vienlaikus viņa atcerās sajūtu, kā savulaik skatījās uz savu omīti un nebija pat prātā domas, ka omīte varētu būt bez grumbām. “Man omīte nemaz nešķita neglīta,” uzsver viņa, sakot, ka galvenais ir prast novecot ar cieņu un piepildīt sevi ar mīlestību. “Astoņdesmit gados nav jāizskatās kā trīsdesmitgadniecei, jo galvenais ir izskatīties koptai,” sarunu par novecošanos noslēdz Natālija.

Visu interviju skaties