Mūzika manā un bērna dzīvē

Mūzika manā un bērna dzīvē

26. Oct 2017, 12:47 Liene MāmiņuKlubs.lv Liene MāmiņuKlubs.lv

Mana pārliecība, ka ikviens bērns ir lielākā vai mazākā mērā muzikāls, nav apgāžama. Kapēc - jo es uzskatu, ka pat tad, ja bērnam nav izteikta muzikālā dzirde, ir iespējams viņam ar mūzikas palīdzību palīdzēt attīstīties, paplašināt redzesloku, kaut iemācīt ritmu un izpratni par to, ka mūzika ir ne tikai skaisti nospēlēta melodija vai nodziedāta dziesma, bet arī tas, kas mums ir apkārt - var būt mūzika. Nu, piemēram - bērna smiekli mammas ausīm vienmēr būs kā skaistākā melodija, kas liks smaidīt un labi justies. Tad kāpēc - neizmantot mūziku? 

Es visu savu mūžu esmu augusi kopā ar mūziku. Kopš sevi atceros. 

Sakumā - ak, kā man tas viss nepatika. Mūzikas skola, koncerti, brīvdienās vienmēr kaut kur jābrauc, nevis jāiet ārā daudzīties. Jāmācās jaunas dziesmas, mūzikas vēsture. Ne vienu reizi vien - gribējās mammai ar kaut ko mest. Pilnīgi nopietni. Jo bērna uztverē - ar visām šīm lietām nenodarbojas normāli bērni. Normāli bērni spārda bumbu un spēlē "pagalma spēles". Bet nekā. Mūzika, ko mamma mērķtiecīgi ir likusi, ne tikai manī, bet arī manu māsu dzīvē ir devusi ārkārtīgi daudz. Tagad mēs dziedam. Katru reizi, kad satiekamies. Ne profesionalā līmenī, ne uz skatuves - bet kopā. Un dziedam mammai. Pateicībā par to, ka mūsu dzīvē mūzikai bija svarīga loma. 

Dziedāšana attīsta muzikālo dzirdi un tādējādi arī dzirdes uztveri, bet, attīstoties tai, savukārt attīstās dzirdes atmiņa, kas ir vēl nozīmīgāka. Attīstītā dzirde jau vēlākā vecumā bērnam palīdzēs sadzirdēt, iegaumēt un saprast dzirdēto. 

Septiņos mēnešos bērns spēj izšķirt skaņas ar pustoņa starpību.  Tas ir īstais laiks, lai sāktu mācīt bērnu dziedāt. Un ļoti svarīgi - ļaut dziedāt bērnam, ne visu izdarīt viņa vietā. 

 Gada vecumā  centīsimies attīstīt tieši skaņu uztveršanas iemaņas, jo pamazām vien bērns sāks uztvert mūziku arī atbilstīgi tās saturam un raksturam.

 2–4 gadu vecumā rodas interese par muzikālu darbošanos. Atbilstīgi mūzikai bērni  izrāda spilgti kontrastējošas emocijas – pauž dzīvesprieku, jautru vai mierīgu noskaņu. Bērns ar pieaugušo palīdzību var nodziedāt nelielus motīvus un melodijas. Vidēji četros gados viņš ir ieguvis pusi no savām prāta spējām.

 5–6 gadu vecumā paaugstinās uztveres asums un jūtīgums, izceļas dzirdes attīstības individuālās īpatnības; nostiprinās balss aparāts, dzirdes un balss koordinācija, kļūst noturīgākas intonācijas. Bagātinās bērnu muzikālā domāšana, intelektuālās spējas, bet atšķirīgas ir dzirdes un muzikālās uztveres spējas.

Kā sākām mēs ar Līnu? Jau tad, kad viņu gaidīju, regulāri dziedāju šūpuļdziesmas, paralēli tam, glāstot punci, kurā, manuprāt, viņa saldi čučēja un priecājās par manis dziedātajām dziesmām. Un tad mirklis, kad Tavs mazulis, kuram Tu esi dziedājis, piedzimstot kļūst mierīgs, kad atkārto grūtniecības laikā dziedātās dziesmas. 

Gada vecumā sāku Līnu vest uz Yamahas skoliņas nodarbībām, jo tās atradās tuvu dzīvesvietai - viņai patika, aktīva darbošanās, dažādi uzdevumi, skaitāmpantiņi ar muzikāliem elementiem un atbilstošam kustībam, kuras pēc tam atkārtojām majās. 

Tāpat arī mājās - ir mājās dažādi mūzikas instrumenti, ir arī tādi, kuros liekamas baterijas, proti - muzikālās rotaļlietas, kuras NEVIENS NEVIENAM NEIESAKA :) Mācāmies dziesmas gan no dziesmu grāmatām, gan atkārtojam rotaļlietu dziedātās, piemēram - slavenā Elzas lelle ar mikrofonu - ik pa laikam mājās dzirdams - LET IT GOOOOO...... LET IT GOOOOO :) Gan jau Jūs saprotat, par ko es runāju :) 

Līna ir apmeklējusi arī individuālās nodarbības pie dziedāšanas skolotājas, bet šobrīd - dažādu apstākļu dēl to vairs nedarām un meklējam jaunu iespēju - kur vest - individuāli vai varbūt uz kādu grupiņu. 

Kad man ir nedaudz vairāk laika starp darbiem un mācībām, mēs sēžamies pie klavierēm. Un dziedam. Un es zinu, ka mūzika ir veids kā es varu viņai palīdzēt, gan izteikt emocijas, gan attīstīt kā dzirdi, tā spēju uztvert to, kas ir viņai apkārt. 

Vai Jūs mājās dziedat? Kādas ir Jūsu mīļākās dziesmas? Varbūt apmeklējat kādu dziedāšanas studiju vai skolotāju? Arī šis jautājums man šobrīd ļoti aktuāls.

 Jau drīz es apkopošu visas tās dziesmas, kuras mājās dziedam mēs, iespējams Līna Grieta piekritīs padalīties arī ar izpildījumu :)

Līna_dzied/MazaMazaMeitenīte from Māmiņu Klubs on Vimeo.

Arī Tu vari savam bērniņam parādīt pirmos soļus mūzikas pasaulē, Māmiņu kluba Mūzikas nodarbībās. 

27. Oct 2017, 10:21 Gunita_P

Bija viens posms, kad mums bija līdzīgi. Mani centieni iemūžināt pirmāš dziedātās dziesmas parasti beidzās ar neveiksmi 😀 Neļāvās 😀 😃

Pirkstiņu dziesmiņa arī Līnai bija aktuāla pēc 2 gadu vecuma un savu aktualitāti nezaudēja teju 2 gadus. Ar pirkstiņiem tika apdziedāti visss, ko vien var iedomāties.