Muzejs "Mūsu bērnība"

Muzejs "Mūsu bērnība"

16. May 2022, 15:28 Mamma ceļotāja Mamma ceļotāja

“Mūsu bērnība” ir pirmais pagājušā gadsimta rotaļlietu muzejs Rīgā, un vienīgais muzejs Latvijā ar lielu 20. gadsimta rotaļlietu un spēļu kolekciju.

Šis muzejs kā laika mašīna atgriež pieaugušos bezrūpīgā bērnībā, šeit galvā rodas siltas atmiņas no pagātnes:

Lūk,salatētis, - tik mīļais, un šķiet, ka Ziemassvētku rotājumi ir ņemti no manas bērnības Ziemassvētku eglītes.

Un šeit ir paklājs pie sienas, tieši tāds, kāds bija manas vecvecmāmiņas dzīvoklī, un lelle, kā tā, kas sēdēja uz viņas tualetes galdiņa.

Un trīsritenis, - ar šādu es braucu pa pagalmu.

Protams, slavena neapgāžamā lelle, daudziem tāds bija.

Un pat spēļu konsole un tam paredzētās spēles ir tieši tādas pašas kā bija man. 

Un šie ir mani mīļākie leļļu rati, pagalmā visas meitenes bija greizsirdīgas, ka man tādi ir.

Lūk, šķīvis, no kura bērnībā ēdu mammas vārīto zupu.

Ziepes un šampūns arī kā bērnībā, lūk Pepsi un smarža, smarža tā pati, tā aizved tur, kur bija tik labi, un ir vēl daudz kā tik pazīstama... Emocijas pārplūst, jo šī ir īsta tikšanās ar bērnību. Domāju, ka katrs šeit atradīs savu bērnības stūrīti.

Muzejs ir privāts, kolekcija un muzeja ideja pieder Janai Voronovai, viņa arī vada brīnišķīgas ekskursijas pa muzeju. Janai ir ko pastāstīt burtiski par katru muzeja eksponātu, viņas stāsti ir izzinoši, neparasti, mistiski, romantiski, un tie visi ir neticami interesanti.

Rotaļlieta nav tikai bērna prieks un attīstības instruments, tā ir lietišķās mākslas darbs un kultūras mantojums, ar rotaļlietu palīdzību tika audzinātas paaudzes un caur tām var izsekot vēsturei. Par to visu un ne tikai Jana stāsta savās ekskursijās pa muzeju.

Jana ir savākusi un turpina vākt milzīgu kolekciju, kuru sistematizēja, jo viņa ne tikai kolekcionē, viņa pēta eksponātu vēsturi, kā arī cenšas piedēvēt rotaļlietas - uzzina izgatavošanas gadu, uzņēmumu, autoru.

Muzejā ir rotaļlietas un citi eksponāti no dažādiem periodiem un valstīm, sākot no 20. gadiem.

Slavenu tēlnieku, mākslinieku rotaļlietas, piemēram, Ļva Smorgona, Aelitas Silovas, Margaritas Dimzes, Ļva Razumovskisa.

Arteļu un rūpnīcu rotaļlietas, piemēram, fabrikas "Straume", "Doņeckas rotaļlietu fabrika", "Sarkanais trīsstūris", "Piko", "Margarete Steiff", "Armand Marseille", "Sonneberg", "Neringa" un daudzi citi.

Goda vietu muzejā ieņem kulta Latvijas elektriskās rotaļlietas no rūpnīcas “Straume”: ārsts, kurš dzer zāles, šefpavārs, kas cep olas, lelle, kas staigā un ripina ratus, zaķi sit timpānus, robots soļo, mēness roveris mirkšķina un brauc.

Un lūk, skaista lelle tautastērpā, ko arī ražoja “Straume”.

Muzejā bez rotaļlietām ir galda spēles un konstruēšanas komplekti, žurnāli, grāmatas un apģērbi, pedāļu zirgi un ratiņi lellēm un vel daudz, daudz interesantu lietu.

Ir pat īsta smilšu kaste ar smilšu rotaļlietam!

Mazajiem muzeja apmeklētājiem ir iekārtota īpaša interaktīva telpa, kurā var spēlēties ar māmiņu un tētu, vecvecāku bērnības rotaļlietām.

Varat arī zīmēt ar krītu uz vecās skolas tāfeles. Atmiņai var uztaisit retro fotoattēlu.

Muzeja krājums tiek papildināts katru dienu. Starp citu, krājumu papildina ne tikai muzeja saimniece, bet arī muzeja apmeklētāji dāvina muzejam savas bērnības rotaļlietas. To izdarīju arī es, turpmāk muzeja sienās dzīvos mans mīļais Lācis un priecēs ne tikai mani.

Muzeja īpašniece plāno arī sadarbībā ar skolām rīkot dažādus pasākumus, tematiskus koncertus un diafilmu kinoseansus.

Muzejā ir arī pagājušā gadsimta istabas dekorācijas ar apaļo galdu, pie kura Jana sapņo rīkot tikšanās un diskusijas par pagātnes rotaļlietām.

Plānu un ideju ir daudz, novēlu Janai veiksmi to realizācijā, bet pagaidām no sirds iesaku jums apmeklēt šo muzeju un vismaz uz brīdi doties ceļojumā pagātnē, lai atcerētos laimīgos bezrūpīgos gadus.

Muzejs atvērts brīvdienās no 11.00 līdz 17.00.

Biļešu cenas:

* pieaugušajiem - 8 eiro,

* bērniem (līdz 17 gadiem) - 5 eiro

* pensionāri / invalīdi - 5 eiro

*Ģimenes biļete (2 pieaugušie + 2 bērni) - 22 eiro

Katram nākamajam bērnam ieejas maksa 3 eiro (no vienas ģimenes)

* bērniem līdz 3 gadiem - bezmaksas

* bērniem ar invaliditāti - bezmaksas

*ekskursijas cena -20 eiro + biļešu cena.

Ir iespējama ekskursija ar gidu, iepriekš piesakoties pa tālruni : 24924933

Dzērviju iela 6, Rīga