Muguras sāpes

Muguras sāpes

28. Sep 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Muguras sāpes – šis jēdziens ietver dažādus muguras sāpju sindromus. Šoreiz akcents uz līdz šim mazāk uzsvērto, proti, muguras sāpju emocionālajiem iemesliem, psihiskā stāvokļa nozīmi muguras sāpju izcelsmē un emocionālā stresa, sevišķi, ja tas ir ilgstošs, nelabvēlīgo ietekmi.

Cilvēkam nav jāapzinās, ka viņš baidās, ka kādam dzīves notikumam ir tāda vai citāda nozīme un ka tas ir emocionāli sāpīgs, lai viņa organisms un mugura ciestu. Mēs reaģējam dziļākā līmenī – galvas smadzeņu limbiskajā sistēmā. Vienalga, apzināmies jūtas vai neapzināmies, tās ietekmē mūsu ķermeni. Ja vājā vieta ir mugura, ilgstošs emocionāls stress rada muguras muskulatūras sasprindzinājumu un sāpes.

Ir jāsaprot, ka dažādas izcelsmes muguras sāpēm ir kopīga sāpju uztveres un vadīšanas sistēma. Dažādas izcelsmes sāpēm ir vienādi patofizioloģiskie attīstības mehānismi. Tas arī izskaidro emocionālo traucējumu un sāpju mijiedarbību, jo ir kopīga morfoloģiskā un fizioloģiskā bāze. Mugura var sāpēt, ja ir ilgstošas negatīvas emocijas.

Dažādu pētījumu rezultāti ir apstiprinājuši, ka, lai sekmīgi palīdzētu pacientiem ar muguras sāpēm, nepieciešama bio-psiho-sociāla pieeja gan izmeklēšanas, gan ārstēšanas procesā. Tas nozīmē, ka ir jāizprot un jārespektē nepārtrauktā mijiedarbība starp ķermeni, psihi un vides faktoriem.

Sāpes ir subjektīva sajūta (nociceptīvo signālu nonākšana smadzenēs). Cilvēks tās izjūt kā ciešanas, jo parādās trauksme, depresija un seko sāpju uzvedība – atbilstoša katra sāpju uztverei. Tā arī var būt izmainīta. Intensīvas sāpes mugurā pacientam rada trauksmi, kas izsauc muguras muskuļu sasprindzinājumu. Bailes un neziņa, neskaidrība par muguras sāpju iemesliem pastiprina trauksmi, muskuļu saspringumu un sāpju sajūtu vēl vairāk – tā rezultātā trauksmes sajūta tikai pastiprinās. Veidojas ,,apburtais loks”, ja vien nespējam mazināt trauksmes izjūtu.

Trauksmi var mazināt paša izpratne, ka sāpes nenozīmē, ka mugurkauls ir nopietni bojāts. Visbiežāk arī gana sarežģītās un dārgās izmeklēšanas metodes organiskas izmaiņas mugurā neatklāj. Daudz būtiskāk ir izprast trauksmes un ilgstošā emocionālā distresa iemeslus, tos atrisināt, tā atbrīvojot arī muguru no emocionālās slodzes. Sākotnēji nepieciešama ārsta psihoterapeita, psihosomatiskās medicīnas speciālista konsultācija, izvērtēšanas sesijas un tad psihoterapija. Tā atrisina muguras sāpju emocionālos iemeslus, ja muguras sāpju izcelsmē tiem ir būtiska nozīme. Izmantojot psihosomatiskās medicīnas pieeju, slimību ārstē, iedarbojoties tieši uz slimības cēloni, sadarbojoties dažādiem speciālistiem un kombinējot medikamentus, psihoterapiju un arī fizioterapiju.

Psihosomatiskas klīnika atrodas Kapseļu ielā 23, Rīga (Pārdaugava).

Tālrunis: 67625655

E-pasts: info@psihosomatika.lv

www.psihosomatika.lv