Mīti un patiesība par vistas gaļu

Mīti un patiesība par vistas gaļu

19. Apr 2017, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

foto: pixabay.com

Ērti un ātri pagatavojama vistas gaļa iederās ikviena cilvēka uzturā, kurš vēlas piekopt veselīgu dzīvesveidu un būt fiziski aktīvs. Kā pasaulē, tā Latvijā cilvēki veikalu plauktos starp visiem gaļas veidiem aizvien vairāk apzināti meklē tieši vistas gaļu un aizvien lielāku uzmanību pievērš tam, lai tā būtu sevišķi droša un kvalitatīva.

“Putnu fabrika Ķekava” ir vienīgais putnu gaļas ražotājs Latvijā, kas nodrošina pilnu ražošanas ciklu, uzraugot procesu no olas līdz pat pieaugušai vistai, tāpēc var pilnībā atbildēt par gaļas kvalitāti.  Putnu fabrika Ķekava kūtīs pastāvīgi aug ap 1,2 miljoniem putnu. Ķekavā vistas aug īpaši labvēlīgos un biodrošos apstākļos, bez jebkādas hormonu un antibiotiku izmantošanas.  Par putnu gaļu tomēr joprojām ir daudz neskaidru mītu. Kas no tā ir patiesība un kas nav?

Kādēļ vistas aug tik ātri?

Pavisam vienkārša iemesla dēļ – zinātne virzās uz priekšu, un ir noskaidroti labākie augšanas  apstākļi, kā arī pilnvērtīgākā barība, turklāt PF “Ķekava” audzē speciāli selekcionētu vistas šķirni – Ross 308. Šie putni divu mēnešu laikā no tikko izšķīlušies cāļiem izaug līdz broileriem (broileris ir gaļas vista) – to nodrošina šī gadiem ilgā atlases procesā veidotā īpašā putnu šķirne. Vistas tiek barotas ar pilnvērtīgu un uzturvielām bagātu barību, ko piegādā vietējā reģiona lopbarības ražotāji un zemnieki. Barības pamatā ir pašmāju kvieši, tuvākā reģionā izaudzēta kukurūza, minerālvielas un rapšu vai saulespuķu eļļa.

Vai ātro augšanu veicina ar hormoniem?

Nekādu hormonu! Latvijā vistu audzēšanu regulē stingra ES likumdošana, kas jau vairākus desmitus gadu aizliedz jebkādu augšanas stimulatoru un hormonu lietošanu.

Vai vistas dzīvo būros?

Ne tikai barība nodrošina gala produkta augsto kvalitāti. Ļoti svarīga ir arī putnu labturība, proti, putnu dzīvošanas apstākļi. PF “Ķekava” vistas dzīvo brīvi un pārvietojas pa pakaišiem. To blīvums uz vienu kvadrātmetru ir 37 kg. Eiropas Savienības regulas nosaka, ka putnu blīvums uz vienu kvadrātmetru nedrīkst pārsniegt 39 kg. Kūtīs ir noteikta gaisa temperatūra un apgaismojums, kas, atbilstoši diennakts stundai, tiek regulēts, lai vista varētu gulēt septiņas stundas dienā.

Jo labāki dzīves apstākļi, jo veselīgāka vista un augstvērtīgāka tās gaļa. PF “Ķekava” ir sasniegusi tādu putnu biodrošības un labturības līmeni, kas pārsniedz vietējās un Eiropas Savienības likumdošanas prasības, nodrošinot putniem īpaši labvēlīgu augšanas vidi. Šādi apstākļi savukārt veicinājuši to, ka vistu audzēšanā nav nepieciešams izmantot antibiotikas, jo vistas gluži vienkārši neslimo, tādēļ tās nav jāārstē.

Vai antibiotikas tiek izmantotas broileru audzēšanā?

Antibiotiku izmantošana ir viens no izplatītākajiem mītiem lopkopībā, jo īpaši – putnu gaļas ražošanā. Cilvēkiem bieži nav skaidrs antibiotiku izmantošanas mērķis un patiesā situācija industrijā, turklāt dramatisko ainu paspilgtina nezināmas izcelsmes video medijos un sociālajos tīklos no anonīmām putnu audzētavām ārzemēs.

Antibiotiku izmantošana profilaksei un ārstniecībai ir divas dažādas lietas. Eiropas Savienības likumdošana nosaka – veterinārārstam zāles, to skaitā zāles ar antibakteriālo iedarbību, izmantot ir atļauts tikai gadījumos, ja dzīvnieks ir saslimis. Profilaktiski antibiotikas izmantot ir aizliegts. Ja putns ir saslimis, antibiotikas tiek izmantotas arī bioloģiskajās saimniecībās, jo tāpat kā cilvēka, arī putns veseļojas ar zāļu palīdzību. Domājot par veselīgu un drošu pārtiku, pasaulē aizvien vairāk lopkopju un gaļas ražotāju samazina vai tiecas pilnībā atteikties no antibiotiku izmantošanas nepieciešamības, darot visu iespējamo, lai nepieļautu dzīvnieku slimošanu.

Ķekavas vistas – aug veselas bez ārstēšanas!

Pašlaik jau vairāk nekā 80% vistu Ķekavā izaug neslimojot un bez antibiotikām. PF “Ķekava” īpaši drošā un labvēlīgā vide ir galvenais faktors, kas nodrošina putniem teicamu veselības stāvokli visā augšanas periodā līdz gaļas pārstrādei un tās nonākšanai veikalu plauktos. Šis ir ārkārtīgi būtisks sasniegums gan no Latvijas ražotāja, gan patērētāju viedokļa, ņemot vērā pasaulē pieaugošās bažas par antibiotiku izmantošanu. Bez antibiotikām audzēta gaļa ir papildu drošības un produkta veselīguma garants ikvienam iedzīvotājam un ilgtspējīgai apkārtējai videi!

Tomēr vienlīdz svarīgi ir uzsvērt, ka pilnībā droša un veselīga gaļa ir arī tad, ja dzīves laikā dzīvniekam gadījies saslimt un veterinārārsts tā ārstēšanai izmantojis zāles. Pirmkārt, vistu veselībai ik dienu seko līdzi Pārtikas veterinārā dieneseta speciālisti un tiek veiktas regulāras pārbaudes gan vietējās laboratorijās, gan neatkarīgās laboratorijās ārvalstīs. Otrkārt, saslimšanas gadījumā vistu ārstēšanas nolūkos atļauts lietot tikai starptautiski sertificētas veterinārās zāles, kuru lietošanu rūpīgi uzrauga PVD. Zāļu lietošana tiek ļoti savlaicīgi pārtraukta, lai nodrošinātu zāļu atliekvielu neesamību vistas organismā vēl pirms gaļa nonāk pārstrādē. Tas nozīmē – gaļā nekādu zāļu atliekvielu nav.  Ikviens var būt pilnībā drošs, ka lieto augstvērtīgu, kvalitatīvu un īpašu uzticamu produktu!