Milzīgās rindas pie ārstiem - sistēmas kļūda vai tomēr bizness

Milzīgās rindas pie ārstiem - sistēmas kļūda vai tomēr bizness

25. Jan 2018, 06:21 ViKrEm mamma ViKrEm mamma

Aizvadītajā nedēļā piekritu izteikt savu viedokli publiski LNT ziņu sižetā par tēmu "rindas pie speciālistiem". Ziniet, līdz šim kaut kā par to visu nebiju tik ļoti aizdomājusies, dzīvojām, maksājām, stāvējam rindās, bet šis sižets man lika padomāt un izdomāties par tām ģimenēm, kuras nevar šos speciālistus atļauties samaksāt un stāv šajās milzīgajās rindās... Protams, ir valstis, kur tas viss ir sakārtots, kur medicina tiešām ir bez maksas un tur nav šie varianti - bez maksas ir tad, ja stāvi pus gadu rindā, bet, ja vēlies ātri un vajag ātri, maksā un būs uzreiz. Šķiet absurdi, kā var māmiņa gaidīt rindu uz masāžām, vai vingrošanu mazulim vairākus mēnešus, ja šīs masāžas un vingrošanas ir ļoti nepieciešamas šodien un pēc 4-5 mēnešiem tas var jau būt par vēlu? Kā varam gaidīt rindā uz EHO pus gadu, ja bērniem, piemēram, ir aizdomas par nopietnu sirds kaiti? Un arī saņemt zvanu pēc šī pus gada, kad jāatsaka, jo ārsts, kas veic šo izmeklējumu ir slims un turmākos pierakstus nepieņem pat par maksu. Tagad, lai varētu veikt izmeklējumu, to ir iespējams izdarīt vairs tikai par maksu un arī tad ir jāstāv rindā, jo izrādās, ka pat klīnikās, kur tas maksā virs 90 eiro, BĒRNIEM RINDA IR mēnesi uz priekšu!!! Ko darīt, ja vajag rīt? Neviens uz šo jautājumu atbildēt īsti nevar. Kur vērsties? Apzvaniet klīnikas, meklējiet.

Šādi jau ir pie lielākās daļas speciālistu, viena konsultācija 25eiro, 38eiro, 45eiro un tā no viena pie otra, gribi skaidrību ātri un objektīvu skaidrību, maksā, nevari samaksāt, sēdi rindā gaidi. Ko darīt, nebūsi pirmais, kas gaidīs un noteikti nebūsi arī ne pēdējais, kas kaut ko nokavēs... bet pa lielam, kas ir viegli, valstī ir grūti - speciālistu trūkst, ārstiem algas mazas, "ēnu ekonomika". Ja visi maksātu godīgi nodokļus, viss būtu savādāk... īstenībā smiekli par to visu nāk. Tu godīgi maksā nodokļus, mēģini kaut cik cilvēcīgi izdzīvot, pabarot trīs bērnus, izskolot, samaksāt vēl par medicīnu, izglītību, kas pa lielam pēc likuma ir bezmaksas un naudas nav... Nauda atrodas mājām-kuģiem, par kuriem brīnās un "acis bola", kā... un ko tagad darīsim? Tiem jau pa lielam par šo visu ne silts ne auksts, jo viņi no tā visa ir tālu, viņiem nav jādomā, izstāvēšu es rindu bērnam pie alergologa, pulmonologa, sagaidīšu es pats rindu pie onkologa.... tur visam ir citas durvis, ne tās, kas mums šeit parastiem mirstīgajiem...

Šoreiz kaut kā ļoti skarbi par to visu sanāca, bet ir taču jāmeklē risinājumi, ir beidzot jāsāk kaut kas darīt. Ja to visu atrisinās obligātās abdrošināšanas sistēma un man deputāti acīs skatoties varēs pateikt, ka pie tā, ja es katru mēnesi 20eiro ieskaitīšu valsts budžetā veselības aprūpes sistēmai un turpmāk pie jebkura ārsta bezmaksas tikšu kaut vai rīt, ok, daram tā, bet sakārtojam un sakārtojam tā, lai tas strādā, nevis, lai no tās mūsu iemaksātās naudas atkal kāds kuģu-mājas būvētu un plikšķinātu acis, sakot:"Ziniet, izrādās, ka vajag maksāt vairāk, neparēķinājām, ka šī summa tomēr ir par mazu, nepietiek tām un tām izmaksām un stāvēsim rindās atkal, jo varbūt tomēr šī ir lieliski atstrādāta sistēma privātklīnikām un maksas izmeklējumiem un ir maz ieinteresēto, kuri šo sistēmu vēlētos sakārtot.

lauvinja lauvinja 25. Jan 2018, 13:46 Klintasmamma

Laikus neatceltās vizītes ir īpašs stāsts. Kamēr par tādām neliks maksāt pilnu maksu (ne tikai pacienta nodevu, bet visu) tikmēr nekas nemainīsies. Zinu daudzas valstis, kur tieši tā arī notiek

Klintasmamma Klintasmamma 25. Jan 2018, 11:20 lauvinja

Es labi saprotu, ka ne visi dzīvo tik tuvu ārstiem, tāpēc arī saku par to, ka būtu bijis jauki, ja māmiņas jau iepriekš brīdinātu, ka netiek. Tie 20 minūšu zvani ir tad, kad cilvēks nav ieradies un ir skaidrs, ka vieta paliks neizmantota. Vai tā māmiņa nezināja, ka nebūs 2 stundas pirms tam vai jau iepriekšējā dienā? Neticu, ka visām mašīnas plīst un bērni saslimst tieši tajā brīdī, kad pie ārsta jābrauc.

lauvinja lauvinja 25. Jan 2018, 10:59 Klintasmamma

Protams, katrs grozās kā māk un ir labi, ja dzīvo speciālista tuvumā un vari pieskriet pēc 1/2 stundiņas, ja kāds netiek. Bet lielākā daļa tomēr dzīvo ne pie paša speciālista darba vietas un pat gribot nespēj atskriet 20 minūšu , pat iespējas stundas laikā, jo tik ātri atbraukt nevar fiziski.

Kā dzīvē pierādījies - kritiski ir tikt pie speciālista bieži vien zīdaiņa vecumā. Nesens gadījums - ģimenes ārsts bija palaidis garām zīdaiņa attīstības problēmu, pamanīja apmēram ar divu mēnešu novēlošanos, aizsūtīja pie speciālista - oki, šajā gadījumā rīdiznieki, kāds atteicās tika pie speca pēc pāris dienām. Tagad vajag fiziterapeitu, masāžas, peldēšanu - visur rindas vismaz 3-6 mēneši. Specs saka, gaidīt nevar, pēc tam labot bus grūtāk vai pat neiespējami! Nu neko - protams sakasa naudu un dara, bet ko tad ja naudas nav?
Pēčāk valsts maksātu vairākkārtīgi gan par ilgu, ļoti ilgu reghabilitāciju un iespējams par invaliditāti mūža garumā - kam tas ir izdevīgi?

Klintasmamma Klintasmamma 25. Jan 2018, 10:20

Ne pie visiem ir rindas, ja der No-name ārsts vai kāds ar sliktām atsauksmēm, tad tikt var visai ātri. Var negaidīt 9 mēnešus rindā par maksu pie Irbes, piemēram, bet iet pie mikrorajona klīnikā esoša logopēda, kurš bērna sejā centīsies vien pāris punktus pamasēt. Un var negaidīt 2 gadus rindā pie LABA fizioterapeita, bet aiziet pie meitenes tikko no augstskolas sola, rēķinoties ar to, ka viņa nepratīs ne pastāstīt, ne parādīt, ne izdarīt. Rindas ir pie labajiem, ja meklē, var atrast arī speciālistus bez rindām. Es gaidu rindās, kur maksas iespēju nav, maksāju tur, kur to var darīt, mēnesī reizēm bērna veselībai tērējot iespaidīgus trīsciparu skaitļus, bet apzinos, ka to tik viegli nevar mainīt. Mazumiņš, ko katra māmiņa varētu darīt, ir laicīga vizītes atteikšana. Cik ir runāts ar ārstiem, tad dienā vismaz 1-2 mazie pacienti nolemj neierasties uz vizīti un būtu bijis jauki to vietu piedāvāt kādam, kas grib un var ierasties. Esmu pat pāris reģistratūrās lūgusi zvanīt kaut vai 20 minūtes pirms vizītes, ja ir skaidrs, ka kāds neatnāk, jo mums šo vizīti vajag un es atskriešu. Un tas strādā! Esam ļoti bieži tikuši pie speciālista tikai tāpēc, ka pēc 40 minūtēm ir atbrīvojusies vieta. Medicīnas aizstāvībai vēlos minēt, ka svarīgos izmeklējumus vienmēr esam saņēmuši ātri, neviens neliks mātei ar bērnu mocīties nāves briesmās, ja zinās, ka bērna dzīvība ir apdraudēta. Pēc sliktas kardiogrammas ārste mums pati zvanīja, tikko bija to saņēmusi, pati visus dokumentus sarakstīja nākošajam ārstam un pati noskaidroja visu par rindām un vietām, kur varam iet uz Eho. Aizgājām un uzzinājām, ka kardiogramma ir pilnīgi nepareiza un bērnam viss ir kārtībā. Stress pamatīgs un vilšanās par to, ka kāds, kurš neprot pareizi izdarīt savu darbu, ir panācis to, ka mums jāiet uz papildus izmeklējumu. Un tad, ja interesē termiņi, tad uz Eho (BKUS pie labas speciālistes) par velti tikām 2-3dienu laikā, tāpēc neuzskatu to par lielu rindu.

lauvinja lauvinja 24. Jan 2018, 21:25

Lūk, šis ir viens no jautājumiem, kas sen bija jārisina. Būtui nevis pabalstus palielinājuši, bet sakārtojuši lietas, kuras ir nepieciešamas ar normālu valsts atbalstu un laikā!