Mēs svinam Latvijas dzimšanas dienu

Mēs svinam Latvijas dzimšanas dienu

17. Nov 2017, 11:41 Liene MāmiņuKlubs.lv Liene MāmiņuKlubs.lv

Svinot Latvijas dzimšanas dienu ir svarīgi apzināties, ka tā ir mūsu, vecāku atbildība par to, kādas sajūtas un vērtības mēs ieliekam savos bērnos. Par to cik tie lepni viņi būs par vietu, kurā tie ir dzimuši un auguši.

Par savu uzdevumu, audzināt bērnos patriotismu, esmu pārliecinājusies savas dzīves laikā sastopot ārkārtīgi daudz cilvēku un arī caur savas ģimenes pieredzi, kura dažādos dzīves posmos ir piedzīvojusi notikumus, kas Latvijai ir palīdzējusi kļūt par vietu, kurā šodien varam būt brīvi. Iespējams, par vārdu brīvība mums katram ir sava izpratne, tomēr es zinu, ka īstās sajūtas ir sirdī, nevis kādas ēkas koridoros vai uz papīra rakstītas.

Jau kopš bērnības, vēl maza meitene būdama, atceros tos mirkļus, kad tētis devās prom no mājām, lai piedalītos barikādēs. Man toreiz bija 6 gadi. Tā lēnām sākās veidoties izpratne par to, ko tas mums visiem nozīmē.

Lāčplēša dienas gājiens, svecīšu nolikšana kapos. Ārā vienmēr bija auksts, bet mēs gājām. Tētis bija zemessargs, vienmēr nesa karogu vai lāpu, vienmēr formā un augsti paceltu galvu. Tētis vienmēr ir bijis lepns par Latviju.

20171117113841-88545.jpg

Šodien savā ģimenē es apzinos, ka tas ir mans uzdevums – stāstīt, mācīt un ielikt to sajūtu, kas ļauj mums būt lepniem par savu dzimteni arī tad, kad ir grūti.

Ik gadu ar bērniem par to runājam – par Bermonta karaspēku un tiem, kas cīnījās, par Latvijas dzimšanas dienu un visu mūsu lomu tajā.

Ko mēs darīsim valsts svētkos? 

Jau bērnudārzā un skolā bērniem tiek piespraustas sarkanbaltsarkanās lentītes un vairāk runāts par Latviju un tās vēsturi, tāpēc esmu pateicīga arī skolotājām un bērnudārza audzinātājām kurām ir svarīgi bērniem stāstīt un skaidrot. Vēlāk mājās mēs to varam pārrunāt un dalīties pārdomās.

  • 11. novembrī dodamies uz Nacionālo bruņoto spēku parādi, kura šogad solās būt vērienīgākā no visam, kas jebkad redzēta.
  • Svētku pusdienas ir neatņemama svētku sastāvdaļa, kurā parasti satiekamies kopā gan ģimene, gan tuvākie draugi. Šogad dosimies ciemos pie māsas un kopā cepsim pīrāgus, iesim pirtiņā un dziedāsim himnu.
  • Lāpu gājiens ir iespēja izbaudīt kopā būšanas un patriotisma spēku. Gājiena laikā starp lāpu liesmām šī sajūta tiešām ir spēcīga. Lāpu gājiens dod tik ļoti daudz pozitīvu sajūtu un tā laikā, patiešam, ir iespēja izbaudīt patriotismu līdz dziļākajai ķermeņa šūnai. Sajūtu ir grūti aprakstīt. Tā tiešām ir jāpiedzīvo.
  • Uguņošana, himnas dziedāšana krastmalā ir ļoti skaits noslēgums svētku svinībām. Tāpēc - neskatoties ne uz lietu un vēju, tīsimies šallēs, uzvilksim gumijas zābakus, ausis paslēpsim zem cepurēm un kaut kur tur burzmā spiegsim no laimes, ka dzīvojam Latvijā. 

VAIROSIM PATRIOTISMU UN VĒLĒSIM VIENS OTRAM LAIMES! 

20171117113526-66757.jpg