Mēs palīdzam gūt panākumus citiem! / Divatā ir vieglāk!

Mēs palīdzam gūt panākumus citiem! / Divatā ir vieglāk!

08. Dec 2014, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Uzņēmējdarbība var būt ne tikai preču ražošana un pārdošana, bet arī pakalpojumu sniegšana. Mēs esam divas mammas, divas draudzenes un divas mazā biznesa partneres, kas gandarījumu gūst no tā, ka pelna mūsu klienti.

Mūsu mazās uzņēmējdarbības sākums bija satikšanās universitātē, kur kopā studējām Komunikācijas zinātni. Sapņojot katra par savu lielo mīlu un uz studiju pierakstu malām sacerot savu nākamo bērnu vārdus gan nevarējām iedomāties, ka pēc nepilniem desmit gadiem kopā rakstīsim pasākumu scenārijus, veidosim gaismas laternas, sacerēsim facebook, draugiem.lv un twitter ierakstus, kā arī pieskatīsim viena otras piecīšus (taisnības labad gan jāsaka, ka vēl pagaidām mums kopā ir tikai trīs)! Jā, Jūs sapratāt pareizi, mēs pārstāvam mārketinga aģentūru un mūsu veiksmes atslēga slēpjas citu, mūsu klientu, gūtajos panākumos.

Tomēr iecere un ideja par šādas aģentūras izveidi neradās vienā dienā. Pēc studiju beigšanas abas ieciklējāmies uz karjeras veidošanu un naudas pelnīšanu. Likās, ka visu vajag tagad, te un tūlīt. Ģimene? Bērni? Nē, pēc trīsdesmit! Tā domājām pirmos četrus, piecus gadus, kad strādājot dažādās darba vietās, realizē sevi garās darba stundās.

20141122093054-32215.jpg

Zane: Manu ikdienu izjauca it kā plānotas, bet tajā pašā laikā negaidītas, divas strīpiņas grūtniecības testā. Lai arī man bija 25 gadi, es vienalga biju viena no pirmajām draudzeņu vidū, kas gaidīja bērniņu.

Sanita: Es savu mazuli saplānoju pēc apaļiem trīs gadiem.

Zane: Tikmēr es jau biju apradusi ar jauno statusu un pārmaiņām. Šķiet, ka tieši bērns bija un joprojām ir iemesls darīt un veidot kaut ko savu. Sākumā bija arī ticība, ka tieši savs uzņēmums dos vairāk laika bērniem, bet realitātē izrādās citādāk – savā uzņēmumā Tu strādā pat vairāk kā uz 100%.

Sanita: Darbu dēļ mūsu vīri bieži ceļo un ar sadzīvi nākas tikt galā mums pašām. Arī tāpēc savs uzņēmums dod nosacītu brīvību jo, ja bērns saslimst, Tu par darba kavējumu attaisnojies tikai sev, tajā pašā laikā, es izjūtu daudz lielāku atbildību un vēlos lai mans darba rezultāts, kas nes manu vārdu, ir izdarīts pēc iespējas labāk.

Zane: Divām draudzenēm apvienojoties ir gan plusi, gan mīnusi. Manuprāt, galvenais ieguvums ir atbalsts. Tāpat kā sadzīvē, arī darba dzīvē ir kāpumi un kritumi. Ja esat divi, tad krituma brīžos otru uzmundrini, iedvesmo, pabaksti. Būdams viens vari arī atmest ar roku.

Sanita: Šobrīd organizējam noskaņas un izklaides pasākumu ģimenēm „Sveču mežs” Mazsalacā, Skaņā kalna dabas parkā, kas norisināsies 26.decembrī un kura ietvaros dabas parks tiks izgaismots ar vairāk nekā 2000 svecēm un ap 200 sveču laternām. Mazsalaca ir ļoti skaista Vidzemes pilsēta, bet atrodas patālu no Rīgas. Mēs vēlamies dot grūdienu šīs pilsētas iedzīvotājiem un iedvesmot viņus, parādīt arī citiem cilvēkiem no tuviem un tāliem Latvijas novadiem, ka Mazsalaca ir un ka viņa ir tik skaista! Tomēr, organizējot tik milzīgus pasākumus, kuros centies piesaistīt sponsorus, dažādus atbalstītājus, nemitīgi saskaries ar grūtībām. Tāpēc šis atbalsts ir ļoti nepieciešams. Un ne tikai vienai no otras, bet arī no mūsu ģimenēm.

Zane: Vēl arī tas, ka divatā ir vieglāk vienai otru piebremzēt. Abas esam radošas būtnes un kad sapņojam, tad sapņojam ar vērienu.

Sanita: Tas pats attiecas arī uz ikdienas darbiem pašā uzņēmumā. Ir brīži, kad radošā iedvesma ir vienai un brīži, kad otrai. Tad mūsu galvenais uzdevums ir vienai otru motivēt un pavilkt.

Zane: Mūsu izvēlētais uzņēmējdarbības veids nav viegls arī tāpēc, ka reklāmas un mārketinga jomā pastāv ļoti sīva konkurence. Latvijas tirgū jau darbojas pietiekami liels skaits uzņēmumu, kas piedāvā šādus pakalpojumus un mazajiem – jaunajiem ir grūti ielauzties šajā sfērā.

Sanita: Tieši tāpēc mēs jau sākotnēji nolēmām, ka orientēsimies uz mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, kas tikko uzsākuši darbību vai darbojas kādu laiciņu, bet viņu produkts nav iemantojis patērētāja uzticību. Bieži vien izrādās, ka problēma ir nevis pats produkts vai pakalpojums, bet gan komunikācijas veids, kā uzņēmējs mēģinājis šo produktu nogādāt līdz savam patērētājam.

Zane: Mēs par citiem spriežam pēc sevis. Piemēram, ja es nelietoju sociālos tīklus vai lietoju kādu konkrētu no tiem, tad es pieņemu, ka tā dara arī citi. Rezultātā es nemaz neiedomājos, ka mana auditorija ir kaut kur citur.

Sanita: Vai arī uzņēmējs ir dzirdējis, ka šobrīd moderni ir lietot insagram un, lai arī pats šo sociālo tīklu nemaz nelieto un pat nemīl fotografēt, viņš sevi spiež to lietot mākslīgi. Arī šādā situācijā gaidītais efekts kļūst par defektu. Mēs uzskatām, ka visam jānotiek organiski. Ja Tu proti radīt unikālu un/vai atšķirīgu produktu, tad radi to un gūsti gandarījumu no tā, bet reklāmu un mārketingu uztici tiem, kas tic tavam produktam.

Zane: Mūsu, kā mazā uzņēmuma, priekšrocība ir tā, ka mēs varam izvēlēties kam mēs palīdzam realizēties. To mēs arī darām jo gribam palīdzēt tiem, kam ticam mēs pašas. Mūsuprāt, šis ir būtisks priekšnosacījums veiksmīgam mārketingam. Lielās aģentūras savu darbu nevar veikt tik personiski jo viņiem pašā pamatā ir pavisam cita pieeja savam klientam.

Sanita: Salīdzinoši šaurais klientu loks nodrošina arī to, ka mēs rūpīgi izvērtējam savu varēšanu. Piemēram, šobrīd organizējam jau pieminēto pasākumu ģimenēm. Šīs organizatoriskais darbs paņem ļoti daudz laika, lai gan pats pasākums notiks salīdzinoši neilgu laiku - trīs stundas. Tāpēc šajā laikā mēs akcentu neliekam uz jaunu klientu piesaisti, bet gan rūpējamies par to, lai apmierināti ar mūsu sniegumu ir esošie.

Zane: Jā, jo pretējā gadījumā nākas strādāt vakaros un tā mēs sevi liedzam savām ģimenēm. Tajā pašā laikā šis ir arī darbs, kurā mēs varam iesaistīt savus tuvākos. Šobrīd mūsu bērni ir tādā vecumā, ka viņiem ļoti patīk līdzdarboties. Mēs to arī ļaujam: kopīgi lipinām sveču laternas, apzīmējam norādes, diskutējam ar viņiem par aktivitātēm, kas viņiem vislabāk patīk brīvā dabā un ļaujam viņiem sapņot kopā ar mums. Piemēram, mana piecgadīgā meita jau ir iztēlojusies, ka sveču mežs atgādināšot multeni par Salātlapiņu un viņa būšot šī princese. Tāpat viņa pieskatīšot brāli un aizsargāšot no velna jo ar tiem neko nevarot zināt – ievilkšot vēl alā un tad viņai būšot jābēdājas!

Sanita: Es domāju, ka ikviena mamma, kas sāk sevi patstāvīgi realizēt kādā uzņēmējdarbības veidā, galvenokārt domā par sava bērna dzīves kvalitātes uzlabošanu. Un mūsu bērni ir mūsu galvenais iedvesmas objekts. Kāda mamma sāk šūt rotaļlietas, kāda projektēt bērnu mēbeles, kāda sacer pasakas bērniem, bet mēs gribam parādīt saviem bērniem, ka ikviens no mums spēj otru iedvesmot lielām lietām.

Zane: Ceram, ka pēc gadiem, kad bērni izaugs, viņu atmiņās būs emocijas ko radījām kopīgi: svecīšu liesmiņas, zvanu šķindēšana, laternu izgatavošana, sapņu koks un bērnu smiekli, bet no atmiņām pagaisīs tas neredzamais darbs un satraukumi, ko šis skaistums prasījis!  

Vairāk par uzņēmumu: www.baltsuzmelna.lv

Vairāk par mūsu organizēto pasākumu: www.facebook.com/svecumezs