McDondalds uzskata, ka viņu konkurents ir mājās gatavots ēdiens... Fui kompānijai!

McDondalds uzskata, ka viņu konkurents ir mājās gatavots ēdiens... Fui kompānijai!

27. Nov 2014, 20:26 Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs

Esmu nedaudz sašutusi par McDonalds kompānijas izteikumiem medijos par to, ka viņu konkurents ir mājās gatavots ēdiens.

"McDonald’s": Mūsu lielākais konkurents ir mājās gatavots ēdiens.
 
Lielākais "McDonald's" konkurents Latvijā ir esošo un potenciālo klientu mājas virtuve jeb mājās gatavots ēdiens, intervijā aģentūrai LETA stāsta "McDonald’s" attīstības licences īpašnieks Latvijā, Igaunijā, Lietuvā, Grieķijā un Maltā Melo Hili un "McDonald’s" centrālās divīzijas prezidents Hamzats Hasbulatovs.

Tāpēc ķēdei "McDonald’s" ir jācenšas izdomāt dažādus veidus, kā izvilināt klientu ārā no mājas, lai tas dotos uz "McDonald’s".

Mūsu ģimene reizi mēnesī iegriežas McDonalds ēstuvē un kopumā man nav nekādu iebildumu, jo tas ir našķis, ko šad tad var atļauties, un bērni labi saprot, ka tas nav ikdienas ēdiens, lai gan vilinājums, dodoties gar tirdzniecības centru "Spice" uz mājām vienmēr ir liels - "Mammīt, nu iebraucam McDonaldā!". 

Kas mani šokē, ir šīs kompānijas totālais izpratnes trūkums par sociālo atbildību tirgū, kur viņi grasās atvērt arvien jaunas ēstuves. Kāpēc Latvijā šādi McDonalds izteikumi vecākiem būtu jāvērtē negatīvi? Jo, mūsu bērniem, pēc Pasaules Veselības Organizācijas veiktā pētījuma datiem, ir augsts aptaukošanās procents. Ceturtajai daļai Latvijas bērnu ir liekais svars vai aptaukošanās, liecina jaunākais pētījums, kas veikts Latvijas skolās. Turklāt, laukos situācija ir daudz labāka, nekā pilsētās - varbūt tāpēc, ka tur nav tik pieejamu agresīvā mārketinga junk food ēstuvju?

Es kā mamma noteikti nevēlētos sev par konkurentu McDonalds - ne man tādu mantiņu, ko pielikt pie katras bērnu ēdienreizes, ne roka ceļas izmantot tik milzīgu sāls daudzumu. Ja tāds gigants kā McDonalds izturās tik sociāli bezatbildīgi pret bērnu veselību tirgū, kur grasās izvērsties un piesaistīt vēl vairāk miljonu apmeklējumu reižu viņu iestādēs, paziņos par konkurenci mājās gatavotam, veselīgam ēdienam, man bez maz vai prasās paziņot par boikotu šādai iestādei, lai piedod Hamzats Hasbulatovs.

Varbūt mums, mammām, vajag apvienoties un paziņot par konkurences pieteikumu McDonaldiem, Hesburgeriem un tamlīdzīgām neveselīgās pārtikas tirgotavām, kuru dēļ, diemžēl, bērni aptaukojās vairāk un jau no mazotnes mācās ļoti neveselīgus uztura paradumus?

Varbūt mums, mammām, jāapvienojas un jādalās ar veselīgām receptēm un jāmeklē alternatīvas bērnu ēdienreizēm ārpus mājām, apmeklējot "veselīgākās" kafejnīcas?

Būs gan grūti turēties pretī picu, burgeru, frī kartupeļu, hot dogu ēstuvju pievilcīgajām izkārtnēm, kas mūsu bērnus ķer kā nabaga mušas kārei uz arvien lielākām peļņām. Varbūt būs arī jāizslēdz televizors un jāignorē neveselīgo našķu reklāmas, jāskaidro bērniem, ka tas tomēr nav ikdienas ēdiens, pat ja lielie biznesa onkuļi redz bērnos tikai kārtējo peļņas procentu.

Manuprāt, tādām starptautiskām kompānijām kā McDonalds, tomēr vajadzētu prasties neizteikties tik muļķīgi presē, jo tas ir sociāli bezatbildīgi un neētiski pret to gados jaunāko sabiedrības daļu, kam viņi grasās iebarot lielos apjomos savu ļoti neveselīgo pārtiku. Sociāli atbildīgas kompānijas vērtu vaļā jaunas ēstuves, bet atvēlētu krietnu procentu no savas peļņas sabiedrības izglītošanā par veselību un noteikti iesaistītos bērnu veselības veicināšanā, kā arī censtos, lai viņu ražotā pārtika nerada veselības riskus bērniem, piemēram, samazinātu sāls, e-vielu, neveselīgu taukvielu daudzumu un tamlīdzīgi.

Kas notiks ar mūsu bērniem, kuru mammas būs zaudējušas konkurences cīņā ar junk food gigantiem? Bail iedomāties...

 

Uz McDonaldu mana ģimene turpmāk vairs neies, vismaz ne ar manu atļauju.

 

 

lauvinja lauvinja 28. Nov 2014, 06:54 pandulaacis

Par dārzeņu šmorēšanu zinu, ēd manējie, šmorēju visādi. Bet es zinu daudzus, kur ikdienā ēd nagetus, fišburgerus, makaronus un dārzeņus nelieto tikpat kā nemaz.....

Es zinu arī cik daudz laika prasa sagatavot gardus dārzeņus un cik uzmset uz pannas pusgatavu nagetu un cik pagatavot vistas nagetu pašai....

pandulaacis pandulaacis 27. Nov 2014, 22:51 lauvinja

Gardus dārzeņus un gaļu var ērti dabūt gatavus arī cepeškrāsnī vai tadžinā - es, piemēram, vispār neko necepu pannā, izņemot omleti un pankūkas pāris reizes mēnesī 😀 Kā arī sautēšanu iekš wok. Kāds tos fišburgerus un nagetus tiešām ēd? Manējie, domāju, vispār atstātu šķīvī, kamēr kotlete ar ķiplociņu un ķimenītēm pazūd, ka šmakst vien.

lauvinja lauvinja 27. Nov 2014, 20:41

Nav jēgas tērēt spēkus PRET tādu monstru kā šis!

Tāpat man nav pārliecība, ka bērnu apaļuma problēma ir ēstuves ārpus mājas, drīzāk gan ērtie pusfabrikāti- pelmeņi, fišburgeri, nageti un citas figņas, kas ir tik ērtas, lai nebūtu jāstāv ilgi pie plīts šmorējot gardus dārzeņus un cepot cepešus.

Es balsoju drīzāk par veselīga uztura kampaņu! Tā dos vairāk labuma, būs vairāk izglītotu ļaužu un mazāk klientu mcdonaldam!

Es nevarētu teikt, ka vienmēr ēdam ļoti veselīgi, bet manējie jau sen balso par suši vai kārtīgu ēdienu, ja ēdam ārpus mājas.

pandulaacis pandulaacis 27. Nov 2014, 17:35

Es novēlu katrai pilsētai tādu ēstuvi kā "Silva" Jelgavā - ar jebkurā laikā pieejamiem gardiem sautējumiem un zupām, saldajiem ēdieniem kā mūsu bērnībā (maizes zupa, biezpiena deserts ķīselī, cepumu mājiņas utt.) un patīkamu cenrādi. Nemūžam nevestu bērnu, kam nav vismaz 10 gadi, uz ātrās ēdināšanas restorānu. Pati burgeru nopērku ārkārtas gadījumos aptuveni reizi 3 mēnešos vai retāk (teiksim, esmu Rīgā naktī, iestājas bads un tā ir tuvākā man pieejamā ēstuve, kur turklāt var dabūt arī karstu tēju un rozeti, kas reizēm ir ļoti būtiski). Frī kartupeļi vispār negaršo, burbuļdzērieni tāpat. Mammas, saņemieties!

čabule čabule 27. Nov 2014, 16:58

McDonald’s izteikumi, protams, ir muļķīgi, ātrās ēdināšanas vispār nav maltīšu alternatīva, varbūt kādreiz, kad gribās kaut ko tiešām neveselīgu- var aiziet, bet lai es savam bērnam kaut ko no tā visa grūstu iekšā? Tad labāk atsakos arī pati no neveselīgajiem grēciņiem. Arī Lido ar savu piedāvājumu un Latvijā augušiem dārzeņiem/gaļu ir smieklīgs! No drošiem avotiem zināms, ka lielu daļu pārtikas Lido piegādā Polija, arī Igaunija (iespējams vēl kāda valsts, bet tieši par šīm es tiešām zinu). Piemēram, bija reklāma ka katrs, kas ieturēsies Lido varēs ēst Latvijā audzētus ābolus, tas nekas, ka ābolus ieved no Polijas. Tādi smiekli nāk zinot visu, kas tur notiek.. Pēc svētkiem vispār uz Lido nedrīkst iet gandrīz nedēļu, jo tādus brīnumus var saēsties.. 😀

kerstyna kerstyna 27. Nov 2014, 16:05 letia

👍

Cielavinna Cielavinna 27. Nov 2014, 14:03

Mēs reizi divos mēnešos aizejam, pēc kino un tas ar viss. Bērnam garšo frī kartupeļi, kurus mājās nēedam😀

kerstyna kerstyna 27. Nov 2014, 13:57 AnvoyT

Bērni man aug ļoti labi bez McDonalda mēslojuma.

kerstyna kerstyna 27. Nov 2014, 12:38 AnvoyT

Ak, kas par agresiju... varētu šo te iesniegt Mc. Donaldam un pieprasīt samaksu par advokāta darbu.
Mc. Donalds un viņam līdzīgie ir kaitnieki.. un viss. Pie tam tādi kaitnieki, kas izliekas par labdariem.

cecii cecii 27. Nov 2014, 11:54

Sandija, mums beidzot ir normāls veselības ministrs, kas lietas sauc īstajos vārdos. Sūdi - tieši tā Belēvičs dēvē šādās ēdināšanas vietās pasniegto ēdienu. Kas tādus vēlas ēst - lūdzu.
Un izpratne par veselīgu ēdienu rodas ģimenē, vecāki to nodod mantojumā bērniem. Ja tie vēlas resnu slimu bērnu, tad lai jau ved uz šiem fast food kantoriem.
Par MCDonalds izteikumiem presē u.c. - bagātie dara kā grib. Viņi ļoti labi saprot, ka ar lielu naudu un labiem juristiem ir visuvareni.

p.s. mani bērni nav "normāli", jo ne reizes nav bijuši ne MCDonalds, ne Hesburger.

27. Nov 2014, 11:52

Mēs paši veidojam savus bērnus. Es par našķi uzskatu Lido ēdienu, un McDonalds fenomenu nekad neesmu sapratusi. Ok, vienreiz iegāju paēst tur, bet tikai tapēc, lai nebūtu tā, ka nekad mūžā neesmu bijusi tur. Tie frī nekādi ir. Nav tur nekā tik ļoti garšīga. Es mājās varu labākus eļļā izvārīt.

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 27. Nov 2014, 11:03

Man personīgi tieši nepatīk šis izteikums presē, kas parāda ļoti klaju un cinisku attieksmi

kerstyna kerstyna 27. Nov 2014, 10:48

Mans lielais bērns vienu reizi savā 13 gadu mūžā ir bijis McDonaldā un arī - lai aizpildītu robu izglītībā un parādītu, ka tas nav nekas īpašs. Nu puikam bija neliels kultūršoks, nepatika viņam lāgā nekas. Un tas saprotams, jo pirms tam bijām bijuši gan kafejnīcās, gan restorānos, kur vide ir pavisam cita. mazajam estyētam McDonalda vide nešķita pievilcīga. Tas pats ar Lido, vienreiz tur bija,vairāk negrib. Arī mazajam parādīšu, kas tas ir, kad pienāks laiks.
McDonalds ir sintētisks - sākot ar paplātēm un beidzot ar saldējumu.
Piekritīšu autorei - ģimenēm ar bērniem nav ko darīt Mc. Donaldā. Burgerus var uzmeistarot arī mājās, ja tāda vēlme ir. 😀