Mazās spriedzes noņemšanas tehnikas

Mazās spriedzes noņemšanas tehnikas

23. Jan 2018, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Spriedze mūsdienās ir gandrīz neatņemama dzīves sastāvdaļa – tad pietrūkst laika, tad darbu daudz, tad nogurums, tad bērni neklausa. Tā kā spriedze ir traucējoša, no tās mēs cenšamies atbrīvoties. Daļēji tas notiek dabiskā veidā, citreiz sociāli pieņemamā veidā un dažkārt arī ne tajā pieņemamākajā veidā. Tāpēc Māmiņu kluba speciāliste, psiholoģijas zinātņu doktore un kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite Diāna Zande dalās ar mazajām spriedzes noņemšanas tehnikām, kas palīdz nestrēbt karstu un ļauj neuzpūst no mušas ziloni.

Dabiski no spriedzes mēs atbrīvojamies raudot, smejoties, elpojot, kustoties, iekliedzoties, trīcot, staipoties, žāvājoties, nodarbojoties ar seksu. Par sociāli vēlamām stresa noņemšanas tehnikām kļuvušas dejas, fiziskas darbības – grīdas mazgāšana, mājas kārtošana, malkas skaldīšana, sports, baseina apmeklējums, vai peldes visas sezonas garumā brīvā dabā, masāža, joga, būšana ar draugiem, sarunas, aktivitātes ar draugiem.

Kādreiz cilvēki dabiski atbrīvojās no stresa, jo visu laiku bija fiziski aktīvi, kas ļāva izlādēt negatīvo enerģiju dabiskā veidā. Mūsdienās mēs skrienam, darbojamies fitnesa zālē vai kā citādi palīdzam sev enerģiju izlikt. Arī bērniem ir jānodrošina iespēja fiziski izkustēties – var aizbraukt līdz mežam un izskrieties, katrs var skriet apkārt savai priedei, var vienkārši izdauzīties (jokojoties, smejoties, spēlējot spilvenu kaujas) – tas var notikt dabā, pilsētā, istabā. Ir cilvēki, kas dusmās vai stresā sit ar dūri pa galdu, tā ir enerģijas izlikšana caur dūri. Bet var no visa spēka burzīt papīru un mest, cik tālu vien var, var pikoties ar švammītēm – spēks būs izlikts, bet ne vienam nesāpēs un visiem būs jautri.

Parasti satraucošos brīžos cilvēks dabiski aiztur elpu, lai gan bieži pats to nemaz nepiefiksē. Tāpēc sev var palīdzēt kaut vai vienkārši ļaujot izelpot un palīdzot skābeklim ienākt organismā. Dusmās žoklis saspringst, tāpēc parasti sakām, ka var redzēt, ka cilvēks kļūst nikns, lai dabiski sevi atbrīvotu no šī niknuma, jāatbrīvo žoklis, piemēram, pļurinot galvu un izdvešot skaņu – āāāā. Tāpat līdzīgi kā pēc sportošanas ir nepieciešama atsildīšanās, var izmantot tehnikas, lai atslābinātos, piemēram, iztrīcināt visu ķermeni kā galertu. 

Diāna Zande iesaka SPA paņēmienu – stāt, pauze, atbilde. Proti, pirms izdarīt kaut ko, ko vēlāk nākas nožēlot, piestāt, ļaut sev ievilkt elpu, pauzes brītiņā apdomāties, kas notiek, ko es jūtu un ko īsti gribu panākt, kādā veidā gribu to izdarīt,  un tad var sekot atbilde – apzināta, mērķtiecīga, nevis impulsīva rīcība. Bieži vien ar pirmo reizi tas nenostrādā, bet pamazām šo prasmi var iemācīties, uztrenēt. 

Māmiņu klubs