Mazais augu ABC: Lieldienu un Ziemassvētku kaktuss

Mazais augu ABC: Lieldienu un Ziemassvētku kaktuss

07. Feb 2013, 10:35 [BEZsaistē] Rasa Vītola [BEZsaistē] Rasa Vītola

Tad te nu būs pirmais rakstiņš puķu sadaļā.
Sākumā katru nedēļu meklēšu un apkopošu info par tām puķēm, kuras visbiežāk atrodamas uz mūsu palodzēm.
Šorīt man pretī uzsmaidīja mana Ziemassvētu kaktusiņa pumpuriņš.
20130207103224-50112.jpg
Atvēru savu MĀJAS AUGU ABC un atradu aprakstu par Lieldienu kaktusu. Sāku domāt. Ar ko viņi - mans Ziemassvētku un attēlotais Lieldienu katuss atšķirās???  Lasiet un ņemiet par labu! 

Ziemassvētku kaktuss

Skaistums, kurš mūs arī iepriecina tuvojoties gadu mijai ir šlumbergera (Schlumbergera syn. Zygocactus), ko tautā sauc par Ziemassvētku kaktusu. Tas zied gada tumšākajā laikā no novembra līdz janvārim, kad šo kaktusu dzimtenē Brazīlijā ir karsta tropu vasara. Savvaļā tā aug Centrālajā un Dienvidamerikā - mitros tropu mežos, galvenokārt Brazīlijā. Tās dabā aug kā epifīti, uz koku stumbriem un zariem (līdzīgi kā orhidejas). Tomēr tās pieder kaktusu dzimtai (Cactaceae), lai arī pēc formas nemaz neatgādina tradicionālos kaktusus.

20130207101910-24818.jpg

Lieldienu kaktusi
Pavasarī savukārt zied Ziemassvētku kaktusu radinieki Lieldienu kaktusi ( Rhipsalidopsis Hatiora un Rhipsalidopsis rosea syn. Hatiora, Rhipsalis)  Ap Lieldienu laiku tos bagātīgi ziedošus var nopirkt puķu veikalos. To ziedu forma un zaru posmiņi (filokladiji) nedaudz atšķiras no Ziemassvētku kaktusa. Posmiņi ir biezāki un ziediņi ir ar īsu pamatnīti, nevis garu kā Ziemassvētku kaktusam.
20130207101933-74008.jpg

Sargā no saules
Šie kaktusi ir pieticīgi, viegli kopjami un savu kopēju priecēs raisot ziedus vienu pēc otra. Rūpīgi kopjot un izdabājot savam mīlulim tas, protams, ziedēs jo košāk un bagātīgāk.

Galvenais – nepārcensties ar laistīšanu, mēslošanu un vasarā pasargāt no tiešiem saules stariem. Labāk to novietot paēnā, jo dabā tas aug pamežos nevis atklātās, apsauļotās vietās.

Ziemā gan šlumbergera būs pateicīga par dienvidu pusi, savukārt pavasarī tā jāpārvieto uz citu – austrumu vai rietumu pusi. Ripsalidopsis labi jutīsies ja pavasarī tiks turēts siltākā vietā (virs 15 grādiem), bet rudens periodā zemākā (10-15 grādi). Tomēr nav speciāli jācenšas augu pārvietot. Šīs metodes parasti izmanto puķkopji lai kaktusiņu uzziedinātu.

Vasarā kaktusam patiks baudīt svaigu gaisu uz balkona vai terases, tikai jaatceras par noenojumu. Ja varat atļauties kaktusu iznest dārzā, tad augs jāsarga ne tikai no saules, bet arī no gliemežiem.

Laista vienmērīgi
Šiem kaktusiem patiks, ja tos laistīs vairāk nekā ierastos adataiņus. Īpaši vasarā tam nepieciešams vienmērīgs mitrums. Kaktusiņu laista, kad ir izžuvusi augsnes virskārta. Drīzāk pa retam tas arī pacietīs iekaltēšanu, bet pārlieku slapjumu gan nē, īpaši, ja laiks vai telpas temperatūra ir vēsa.

Rudenī, kad telpa ir pavēsa, laista mazāk, bet pavisam sakņu kamolu neiekaltē, jo kā zināms, tad kaktusiņam sāk veidoties ziedpumpuri.

Laistīšanu samazina arī pēc ziedēšanas, tad augs iziet miera periodu līdz jaunajam pavasarim.

Ja mitruma par daudz
Bieži vien kaktusam it kā ne no šā, ne no tā nokrīt vesels zars. Tad jāpārbauda vai nav substrāts par slapju. Šlumbergerām ir vēl kāda īpatnība – kaut arī laistīšana ir pietiekamā, gadās, ka zariņš izskatās apvītis. Normāla kopēja reakcija uz šādu skatu liek laistīt vairāk, jo vītums ir mitruma trūkuma pazīme. Šinī gadījumā jārīkojas pretēji – augs ziņo, ka mitruma par daudz. Noteikti beidziet laistīt, nolejet lieko ūdeni un kādu laiciņu augu nelaistiet vispār.

Baro ar mēru
Kā jau epifīts, kaktusiņš pārtiek no tā, ko saņem ar nokrišņiem, vai kas nobirst un sadalās turpat pie saknēm kādā koka mizas spraugā. Tāpēc bagātīga mēslošana tam nav nepieciešama. Mēslo līdzīgi kā orhidejas ar vāju komplekso minerālmēslojumu, reizi mēnesī. Miera periodā pēc ziedēšanas nemēslo nemaz.

Pārstāda pavasarī
Labvēlīgs laiks šlumbergeras vai ripsalidopša pārstādīšanai ir aprīlis, maijs. To var pārstādīt arī vasarā, vienīgi rudenī – pumpuru veidošanās laikā to nevajadzētu darīt. Pārstāda tikai nedaudz lielāka podiņā. Substrātu gatavo irdenu, gaisa un ūdenscaurlaidīgu. Svarīgi poda apakšā iebērt drenāžas kārtu – keramzītu vai rupju granti. Stāda vai nu tīrā bagātinātas kūdras substratā, kam nedaudz piejaukta smilts, vai arī gatavo augsnes maisījumu no lapu zemes, kas bagātināta ar kūdras substrātu un smilti.

Veido frizūru
Lai kaktusiņš veidotu kuplāku krūmiņu un ieriestu vairāk ziedpumpuru, pavasarī augu galotņo – katram kaktusa zaram norauj gala posmiņus. Labāk ir atraut, stingri pieturot augu, nevis griezt ar grieznēm. Kaktusiņš dzīs jaunus dzinumus un zarosies.

Lieldienu kaktusus (Rhipsalidopsis) un  Ziemassvētku kaktusus (Schlumbergera) pavairo ar plakanajiem stumbra posmiem. Kā spraudeni var izmantot tikai vienu posmu vai vairākus, līdz pat 5 – 7 un vēl vairāk. Spraudeņus liek skābas kūdras substrātā, ko uztur valgu, nevis pārmērīgi mitru, citādi tie slikti sakņojas, savīst, iegūst violeti brūnu nokrāsu vai sapūst.

Kaitēkļi
Trūdodiņš

Ja kompostā, kurā aug jūsu augs, saskatāmas mazas – melnas mušiņas, tie, iespējams ir trūdodiņi. No skata - augļu mušiņām līdzīgs sīks divspārnis, tikai tievāks un ar garākām kājām un spārniem. Trūdodiņi ātri pārņem vienu puķpodu pēc otra un pēc kāda laiciņa jau lidinās arī visu palodžu tuvumā, sēžas uz rokām, sejas, rāpo pa galdu, datora monitoru, ar vārdu sakot, pamatīgi visiem krīt uz nerviem. Visbiežāk tie tiek ienesti mājā ar augsni. Gan ar to, kas ir mūsu nopirkto augu podiņos, gan to, ko pērkam veikalos (vai iegūstam citā ceļā) puķu pārstādīšanai. Kā tikt vaļā no trūdodiņiem? Trūdodiņi mīl mitrumu. Metode ir - regulāri ļaut augsnei kārtīgi izžūt starp 2 laistīšanas reizēm. Kaktusam tas par ļaunu nenāks. ;) Var arī apslacīt augsnes virskārtu ar ziepjūdeni (kuras katras ziepes nebūtu labas, ieteicamas ir žults ziepes – tomēr dabīgāks produkts).

Pūkainā bruņuts
Nejauks pūkains kaitēklis, kas sūc sulu no augiem. Iznīdēt šo kaitēkli neesot nemaz  tik vienkārši – parasti iesaka lielākās utis salasīt un nospiest, tad apstrādāt auga lapas ar alkohola ūdeni. Ja neizdodas, jāmeklē mazo mūdzīšu ligzda – vidū viņas mūdzība Pūkainā bruņuts un apkārt tekalē svīta ar maziem bruņutu galminiekiem. Ja to iznīdē un vēl pāris nedēļas augu uzmana un notīra ar spirt-ūdens salvetīti, var cerēt, ka nejaukais kukainis ir noslaktēts.
20130207102509-16612.jpg20130207102520-58804.jpg 

Vai Tev ir Ziemassvētku vai Lieldienu kaktuss? pastāsti, kad Tevi priecē tā ziediņi un kā Tu to kop! 

 

Zaļais klubiņš 

Atgādinu, ka mūsu sarunas var atrast     ŠEIT! 

Kā arī būtu jauki, ja Tu aizpildītu šo aknketu, lai zinu, kā Zaļo klubiņu aktīvāk un jaukāk veidot!
Anketa atrodama      ŠEIT!

07. Feb 2013, 11:01 diaabina

Jap! Manai draudzenei orhidejas apsēduši!