Mazais augu ABC: Atraitnītes

Mazais augu ABC: Atraitnītes

21. Feb 2013, 09:22 [BEZsaistē] Rasa Vītola [BEZsaistē] Rasa Vītola

Lielziedu atraitnītes (viola wittrockiana) patiesībā ir tās pašās vijolītes jeb kultūrvijolītes, kuras izsenis sauc par atraitnītēm. Selekcionāri, strādājot pie jaunu šķirņu radīšanas, vijolītes ir iedalījuši atsevišķās grupās: ragainā vijolīte (Viola cornuta) un hibrīdās vijolītes (Viola hibrīda). Atraitnītes tautā mēdz saukt gan par bārenītēm, gan pamātītēm, gan vēl dažādos citos vārdos. Tās ir iedalītas daudzās grupās un tām ir ļoti daudz šķirņu.
20130221084845-65112.jpg
Atraitnītes tautā mēdz saukt gan par bārenītēm, gan pamātītēm, gan vēl dažādos citos vārdos. Tās ir iedalītas daudzās grupās un tām ir ļoti daudz šķirņu.

Vienkrāsainās atraitnītes variē no baltas, gaiši vai tumši zilas, piesātināti violetas, rozā, spilgti sarkanas, tīri dzeltenas un rubīnsarkanas, līdz pievilcīgai bronzas nokrāsai ar dzeltenu vai baltu actiņu - tā teikt, viss varavīksnes spektrs. :)
Tava atraitnīte arī ziedēs bagātīgi, ja tai tiks nodrošināti īstie augšanas apstākļi.

Ziedi un Ziedēšanas veidi
Atraitnītes var grupēt pēc ziedu izmēra. Lielziedu atraitnītes lielākoties ir dzeltenas, sarkanas vai zili violetas ar raksturīgi tumšu sejiņu. Tās parasti zied pavasarī.
Sīkziedu atraitnītes pieejamas dažādās krāsās un tām nav tumšo sejiņu. Šīs atraitnītes parasti zied vasarā un rudens pusē.

Izmērs un attīstība
Atkarībā no šķirnes augstums variē no 10-25cm. Atraitnītes parasti iesākumā ir kompakts augs, kas vēlāk ziedēšanas laikā vairāk izstiepjas uz augšu.
Kopumā - ātri augoši augi, kuru ziedi priecē vairākus mēnešus.

Kur un kā novietot
Atraitnītes labprāt augs un veidos krāšņu rotu balkonu kastēs, toveros un citos audzēšanai ārā piemērotos traukos. Atraitnītes var veiksmīgi kombinēt ar gandrīz visiem ziediem.

Audzēšana no sēklām
Jaunos atraitnīšu vai vijolīšu stādus var stādīt jebkurā laikā palodžu kastēs vai traukos uz terases. Tie uzziedēs nedēļu vai divas pēc stādīšanas un priecēs Jūs ar zidiņiem pat vairākus mēnešus. BEt ja vēlaties atraitnīti uzdiedzēt no sēkliņas, tās iesaka sēt rudenī, lai atraitnīte dabū pārziemot. Ja varat nodrošināt aptuvenu 10 grādu temperatūru, tad var sēt arī agrā pavasarī. Izējiet sēklas plānā kārtā. Kad stādiņi ir pietiekami lieli, tos izpiķē. Stāda podos, kad stādiņi ir attīstījušies līdz 2-3 lapām.

AUGU ĀRSTS
Sēnīšu plankumi
Mazi, tumši brūni plankumi uz lapām,apakšā lapām liecina par sēnīti. Lai cīnītos ar to, apsmdzina cietušo augu ar fungicīdu (sēnīšu apkarošanas viela) un izolējiet to no citiem istabas augiem.

Vainaga puve
Šī sēnīte nobeidz augu uzbrūkot tā lapotnei, saknēm un stublājiem. Noņemiet inficētās augā daļas un pārējo apstradā ar fungicīfu. Neizmanto inficēto zemi - vēlams pārstādīt, kad augs atkopies, pēc ārstēšanas.

Miltrasa
Miltrasa var radīt problēmas - puvi, vēsos un mitros apstākļos. Apsmidzināt atraitnītes ar problēmai piemērotu fungicīdu.


Vispārīgas prasības
Šie ir viegli audzējami augi, kas sniegs patīkamu un ilgstošu rezltātu. Ziedēšanas periodu iespējams pagarināt, regulāri novācot noziedējušos ziedus.
Atraitnītes zaļos jebkurā ar mēslojumu bagātinātā un labi drenētā augsnes maisījumā. Pārlieku liels augsnes sablīvējums veicinās lielāku lapuun retāku ziedu augšanu.

Kopšana
Regulāri laistiet savas atraitnītes, starp laistīšanas reizēm nedrīkst ļaut tām izkalt. Ziedēšanas laikā reizi divās nedēļās augs jābaro ar atšķaidītu šķidro mēslojumu. Piebarošana caur lapām (lapu apsmidzināšana ar šķidro mēslojumu) ir labs tonizējošs līdzeklis karstos vasaras mēnešos.

Apstākļi
Atraitnītes bagātīgi ziedēs, ja tiks nodrošināti īstie augšanas apstākļi. Šīs skaistās, ziediem bagātās puķu meitiņas vienlīdz labi zaļos gan saulē, gan paēnā. Tomēr šiem augiem vairāk tīk vēsums un pārāk liels karstums var tos padarīt blāvus un izkliedētus. Lai saglabātu ziedu krāšņumu tos ieteicams turēt netiešā saulē, l[īdz max. 20 grādu temperatūrai.

Kad iegādāties
Nav noteikta laika, kad iegādāties un kad ne, jo puķu veikalos atraitnītes podiņos iespējams iegādāties visu cauru gadu. Tomēr, ja esi nolēmusi atraitnītes stādīt savā puķu dobē, to ieteicams darīt agrā pavasarī.

Kā izvēlēties
Lai panāktu labākus rezultātus, izvēlies mazus, kuplus augus. Nepērc atraitnītes, kas ir izstīdzējušas un kurām ir aizkaltušas lapiņas. Nav svarīgi - atraitnīte zied, vai ir tikai pumpuros. Tās ir izturīgas uz pārstādīšanu.

CENA
Atraitnīšu klāsts mūsu veikalos ir itin plašs. Parasti tās cena varē no 1 - 3LS.


20130221092055-28677.jpg20130221092114-35400.jpg20130221092126-85799.jpg

VAI TEV UZ LOGA MĪT MAZĀS PUĶU MEITIŅAS, JA JĀ - KĀDAS, KĀDĀS KRĀSĀS?
VAI UZZINĀJI KO JAUNU NO ŠĪ RAKSTA??


ZAĻAS KLUBIŅŠ

21. Feb 2013, 10:02

Es vekalā esmu pirkusi pa 3Ls. Lielu skaistu podiņa atraitnīti un pilnu ziedos. Tāpēc uzliku ka cena var būt tik dārga.

nosiguldas nosiguldas 21. Feb 2013, 09:51

Nu jau nu jau, kur tad tādas cenas ir radušās. Stādu cena ir no 0.40- 1.00 Ls .Izskatās, ka internetam nevar akli ticēt.

veesma veesma 21. Feb 2013, 09:51

Man ļoti patīk atraitnītes, tās pavasarī stādu balkonu kastēs un toveros un izlieku dārzā. Cenas pie mums par stādiņu ir 40 līdz 50 santīmi.