Manas bērnības cepumi mīļi vēl šodien

Manas bērnības cepumi mīļi vēl šodien

14. Dec 2016, 21:47 lauvinja lauvinja

Ar šiem cepumiem man asociējas mana bērnība un skolas laiks, kad šos cepumus cepa mana mamma un vēlāk es pati. Cepumus lielākā daļa atpazīst kā Sēnītes.

Recepte nāk no tiem laikiem un glabājas manā recepšu grāmatā, tādā, kādas bija kādreiz populāras vēl tad, kad dators bija kaut kas mazliet mistisks, liels un mājsaimniecībā neiedomājams.

Lūk, mana recepšu grāmata ar roku rakstītām receptēm un izgriezumiem no žurnāliem un avīzēm:

20161214213145-56356.jpg

Es atvainojos, ka tāda mazliet noķēpāta, bet tiešām daudz virtuvē piedzīvojusi.

Lai pagatavotu šos cepumus vajadzēs speciālu pannu:

20161214213247-34364.jpg

Šī panna arī nāk no manas bērnības.

Lai pagatavotu mīklu vajadzēs:

20161214213455-98742.jpg

200 g sviesta

200 g skābā krējuma

4 olas

1 glāze cukura

šķipsniņa sāls

1/3 tējkarotes sodas

Sastāvdaļu izcelsme: olas - mammas vistu kūts (vistas smukas raibas, olas dažādās brūnuma pakāpēs krāsotas), milti, krējums, sviests, kulinārijas šokolāde - tuvējais RIMI, soda un sāls, kā arī rotājumi no plauka, neatceros kad un kur iegādāti.

Gatavošanas process:

Izkausē sviestu un atdzesē līdz istabas temperatūrai:

20161214213437-30191.jpg

Sajauc visas šķidrās sastāvdaļas - krējumu, olas, sviestu. Pievieno sāli, cukuru, miltus:

20161214213549-58510.jpg

Visu rūpīgi sajauc - masai jāsanāk tāda kārtīga skāba krējuma konsistencē (tāda ar 30-35% tauku saturu, ne tāda kā tiem plānajiem, līstošajiem, liesajiem).

20161214213714-80728.jpg

Uzsilda pannu un lej iekšā mīklu - 2 lielas ēdamkarotes mīklas ar kaudzi, tā lai sanāk pilna un līdzena. Aiztaisa ciet un katru pusi cep 2 minūtes, labāk izcepās, ja pa laikam apgroza puses -kopā 4 maksimāli 5 minūtes.

Izceptos cepumus kārto traukā:

20161214213905-72481.jpg

Cepumu trauku rūpīgi sargā no mazām un lielām roķelēm, jo citādi nedabūs nedz atdzist, nedz tapt izrotāti.

Rotāšanai ņem šokolādi - šajā gadījumā kulinārijas piena šokolāde, bet der jebkura - tumša, piena, balta, pievieno mazliet sviesta vai saldā krējuma un izkausē ūdens peldē.

20161214214150-36238.jpg

Blakus noliek rotājumus un ļauj mazām roķelēm vaļu - vispirms šokolādē, tad rotājumos.

20161214214124-70087.jpg

Tā kā manu uzmanību novērsa telefina zvans, tad procesu nesabildēju, atlika sabildēt rezultātu  un ar sevi apmierināto cepumu māksliniecisko noformētāju:

20161214214720-46422.jpg

20161214214244-52454.jpg

Lai labi garšo!

DianaGreidane DianaGreidane 15. Dec 2016, 11:33

Pilnigi gribas pazvanit mammai un pacikstet lai uztaisa.😃