Mammu Bizness: Kad ar jogu vari būt tu pati

Mammu Bizness: Kad ar jogu vari būt tu pati

09. Jun 2015, 13:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

"Mani sauc Laura Vanaga-Mickeviča un vēlos pastāstīt par savu jogas telpu Savitriji" - ar sevi iepazīstina Mammu Biznesa projekta dalībniece.

Kas iedvesmoja Tevi izveidot savu biznesu? Kā nonāci līdz šai idejai?

Kad 2010. gadā pirmo reizi apmeklēju kundalini jogas nodarbību, sajutu, ka tas ir kaut kas man ļoti tuvs. Tā bija tāda pazīstama "māju" sajūta, kad varu būt es pati. Tā vienkārši just to, ko jūtu un būt saskaņā ar sevi. Pēc tam, kad gadu biju praktizējusi kundalini jogu, sajutu spēcīgu vēlmi "rakt" dziļāk par šo jogas veidu un pieņēmu lēmumu mācīties par kundalini jogas pasniedzēju. Kad ieguvu sertifikātu, drīz vien meklēju telpas, lai varētu pasniegt jogas nodarbības. Viens draugs ieteica telpas Baltajā pirtī (Tallinas 71) un kā aizbraucu uz turieni, tā arī, sievišķīgi izskakoties, iemīlējos šajā vietā.

- Kad un kā sāki savu biznesu?

2012. gada augustā notika mana pirmā nodarbība jogas telpā Savitriji. Kā jau iepriekš minēju, telpām ir ļoti liela nozīme un cilvēkiem ir ļoti svarīgi justies labi. Iekšēji jūtu, ka telpas arī bija noteicošais Savitriji veidošanā. Kad biju atradusi savas "īstās" telpas nodarbībām, iegādājos desmit paklājus un pledus, apzināju potenciālo nodarbību dalībnieku loku, izvēlējos datumu un sāku darīt savu sirdsadarbu.

20150527205819-34924.jpg

- Ko tieši tu radi,ar ko ir saistīts Tavs bizness un kā sākās viss tavs radošais process? Kas tevi iedvesmoja, pamudināja uzsākt kaut ko pašai?

Esmu kundalini jogas skolotāja. Pasniedzu kundalini jogu un organizēju sarunu vakarus par dažādām tēmām. Esmu piesaistījisi labākos ekspertus un formāts, kurā notiek sarunu vakari, ļauj cilvēkiem brīvi izteikties. Piemēram, izaugsmes treneris Andžejs Reiters, vēdiskais astrologs Jānis Riežnieks un sirds meditāciju vadītāja Simona Kārkliņa ir iedvesmojuši ļoti daudzus sarunu vakaru dalībniekus.

Papildus jogas nodarbībām un sarunu vakariem, kopā ar domubiedreni Kingu Pavlovsku vadam nodarbības ar "dzīvajiem" instrumentiem. Kinga spēlē gongu, taču es spēlēju instrumentu "Hung drum", kurš palīdz cilvēkiem atslābināties pēc saspringtas un trauksmainas dienas. Reizi mēnesī jogas telpā Savitriji notiek dziedinošais mantru aplis, kad mana kolēģe Ieva Bērziņa spēlē ģitāru un vada mantru dziedājumus. Ievai ir fantastiska balss un pēc nodarbības nevienam negribās celties :) Nodarbībā tiek skandēta mantra, kurai ir kāds konkrēts mērķis, piemēram pēdējā nodarbība bija veltīta veselības tēmai.

Īsāk sakot, es radu vietu cilvēkam, kur viņam ir iespēja būt pašam. Līdz šādai misijas definīcijai nonācu konsultācijā ar savu kouču. Būtiski, ka tieši koučs man palīdzēja nodefinēt mērķi un resursus jogas telpas radīšanai.

Vasarā strādāšu citā režīmā un formātā. Mēsu ģimenei ir brīnišķīgi skaista lauku viensēta, kur vadīšu nodarbības ar nosaukumu "Ārpus ierastā". Tās būs nodarbības dabā, zem veciem, spēcīgiem ozoliem, ar baldahīnu (vairāk praktiskiem nolūkiem, lai nekož odi). Nodarbība sāksies ar koučinga sesiju (kopš 2012. gada esmu sertificēts koučs jeb izaugsmes trenere), pēc tam sekos jogas nodarbība un relaksācijas daļa, kur spēlēšu perkusijas (Āfrikāņu džambas un Hang drum). Nodarbības laiks ir apmēram 3h un tam jāplāno pusdiena, jo galapunkts atrodas Madonas rajonā.

- Kas ir tas, kas šajā procesā liek virzīties uz priekšu un meklēt arvien jaunas un jaunas idejas?

Sirdsdarbs neliek neko meklēt, taču virzīties intuitīvi uz priekšu. Maz plānoju un analizēju, drīzāk vados pēc sajūtām. Piemēram, ieklausoties sevī, izvēlos nodarbības tēmu. Lielākais motivators, protams, ir cilvēki, kuri nāk uz nodarbībām un jūt burtiski tūlītējas izmaiņas. Mana lielākā "alga" ir jogotgribētāju miers, iedvesma un enerģija. Pēc nodarbības vienmēr dzeram siltu zāļu tēju (kas iegādāta pie man īpašas pirtnieces) un dalāmies sajūtās. Vēl kundalini jogā mēs dziedam mantras, kurām ir īpaša nozīme un iedarbība. Grupā mums ir viens vīrietis, dažkārt divi vai trīs. Pārējās ir dāmas, un paši smaidam par to, ka gandrīz visi esam pieredzējuši koristi. Nodarbības sākumā vienmēr iedziedamies un to, kā dziedāšanu papildina vīrieša balss, var sajust tikai esot klāt nodarbībā. Peteicoties dziedāšanai. tā ir īpaša nodarbība un vienmēr jūtam atšķirību, ja esam tikai sievietes. Tad dabiskais līdzsvars ir izjucis :) 

20150527205830-60279.jpg

- Vai Tev ir arī sava mājas lapa, kur aplūkot un iegādāties radītās lieta? Kur par tevi, taviem ražojumiem var uzzināt vairāk?

Facebook ir aktīvākā vietne, kur dalos par Savitriji aktivitātēm un adrese ir: savitriji.lv Pagājušajā vasarā tapa arī mājas lapa -  www.savitriji.lv 

Pašai ļoti patīk mājas lapas ērtais bloga formāts un pēdējā laikā ar prieku uzrakstu savas pārdomas vai atklājumus par  saistošām tēmām.

- Kā ir ar reklāmu? Bez reklāmas nav nekā, kur un kā reklamē savu uzņēmumu?

Kopš darbojas jogas telpa Savitriji, pierādījies, ka labākā reklāma ir "no mutes mutē". Ieteikumi strādā vislabāk, arī pati izvēlos frizieri vai ārstu pēc labākajām rekomendācijām.

- Kā ir ar šādu preču konkurenci? Vai arī tādu esi pamanījusi?

Pēdējos gados arvien populārāka kļūst joga un dažādi centri aktīvi piesaka savu dalību tirgū. Personīgi nejūtu konkurenci, drīzāk sadarbību, jo apzināti komunicēju un veidoju attiecības ar saviem kolēģiem no citiem centriem. Piemēram, man ir ļoti laba sadarbība ar jogas studiju "Kundal" Mārupē, tā vadītāja Evija man ir brīnišķīga kolēģe. Dažkārt kopā ar Eviju vadam lielāka mērroga nodarbības. Mēs taču tik daudz varam mācīties viens no otra! Man ļoti tuvs ir centrs "Daiva joga" un kad varu izrauties no māmiņas pienākumiem, labprāt pati apmeklēju nodarbības pie skolotājiem.

20150527205842-84762.jpg

- Kāpēc Tavu uzņēmumu sauc tieši šādi? Kā pie šāda nosaukuma nonāci?

Šis ir īpašs stāsts, kuru varētu iesākt ar vārdu "nejauši", taču nekas jau nenotiek tāpat vien. 

Vārds "Savitri" ir cēlies no hinduisma un sanskritā nozīmē Dievišķās gaismas nesējs. Pirms trijiem gadiem es biju Indijā pie skolotāja Guruji, kurš tolaik bija 120 gadus vecs un pēc gada aizgāja no šīs pasaules. Tieši skolotājs bija tas, kurš deva man šo vārdu un skaidroja, kāpēc man tas nepieciešams. Tolaik vēl neapzinājos šī vārda spēku, taču šobrīd jūtu tā nozīmīgumu un uzdevumu.

- Kā kopumā raksturotu to, ko radi tu? Varbūt ir kāds firmas moto?

Es radu iespējas cilvēkam būt brīvam, būt sev pašam un apstāties lielajā "vāveres ritenī". Nu jau trīs gadus jaunā darba nedēļa tiek pieteikta ar pirmdienas vakara kundalini jogas nodarbību, lai cilvēks pārējās nedēļas dienas spēj darīt savu labāko!

- Parunāsim par bērniem! Pastāsti par viņiem!

Ak! Kā man patīk šī tēma. Kopš man ir bērni, varu teikt, ka viņi ir mani lielākie "skolotāji". Bērni ir brīnums un tajā pašā laikā liels izaicinājums manai pacietībai un nereālajai iedomai "vienmēr visu paspēt!".

Manai Lotai ir 7 gadi, septembrī jau dosies uz skolu. Šobrīd ļoti baudu kopābūšanu un sarunas, no kurām man brīžiem aizraujas elpa. Man tiek uzdoti tik daudz dziļi un filozofiski jautājumi, ka nereti ņemu palīgā Google. Lūkas Jānis ir nu jau gadu un mēnesi vecs un viņš manus iepriekš iesakņojušos uzskatus ir ievirzījis pavisam citā gultnē. Kad Lū dzima, bija skaists, agrs rīts un virs pareizticīgo baznīcas leca saule. Māsa Lota ļoti mīl savu brāli un labprāt spēlējās.

- Cik viegli vai cik grūti ir savienot darbu un biznesu ar ģimeni un ikdienas dzīvi?

Tas ir "mans"lauciņš, tāpēc tas ir viegli. Un tas, kas notiek viegli, ir pareizi, tā ir mana pārliecība un tā es dzīvoju. Pirmdienas vakari, kad vadu jogas nodarbības, man ir "tabu" jau pāris gadus. Vīrs to atbalsta un ir kopā ar bērniem šajos vakaros. Liels paldies viņam par to. Vīram ir savs bizness un slodze ir liela, taču viņš atrod laiku palīdzēt un saprot, ka man vajadzīga "sava telpa" izaugsmei.

20150527205854-40663.jpg

- Kā bērni palīdz Tavā biznesā? Ar idejām? Modeļiem?

Lotai jau kopš divu, trīs gadu vecuma patīk iekārtot, veidot dizainu. Viņa lellēm taisa fantasitskas mājas, kafejnīcas, piebūves un būvē skolas. Nereti tiek saukts palīgā tētis. Pēdējais "hīts" bija lifts no kartona kastes, kurš darbojās uz dzijas auklas mehānisma. Cītīgi tiek pieskatīts, lai brālis jaunos dizaina stūrīšus atstātu sākotnējā darba kārtībā. Tā nu Lota nereti internetā ierauga ko interesantu vai arī pati sāk veidot dažādus iekārtojumus saistībā ar jogu. Lai arī meita pati ar jogu nenodarbojās (viņa dejo baletu), viņa zin, ka joga ir mans otrs darbs un man tas ir svarīgs.

Katru dienu veicu vingrojumus kopā ar dēliņu Lū un viņam tas ļoti patīk. Esmu kopā ar Lotu skaitījusi mantru, kad mana krustmāte cieta smagā avārijā. Abas kopā dziedājām un veltījām mantru tam, lai krustmāte ātrāk atveseļotos. Kopābūšana ar bērniem ir ļoti svarīga.

- Vai Tu vari teikt,ka būšana par mammu ir iedvesmojusi Tevi lielām lietām?

Pilnīgi noteikti jā. Ģimenes atbalsts man ir ļoti svarīgs, tāpat arī sajūta, ka ar savējiem varu dalīties ar to, kas notiek, kā jūtos. Šī dalīšanās man ir svarīga, kopš sevi atceros. Arī mani vecāki vienmēr mani uzklausīja un atbalstīja. 

Kopš man ir bērni, esmu pieņēmusi vairākus izaicinājumus un "vilkusi sevi aiz ausīm ārā" no savas siltās komforta zonas. Vienmēr esmu baidījusies no publiskas uzstāšanās, taču Lūkam bija 6 mēneši, kad uzstājos pārdošanas konferencē 300 cilvēku auditorijai. Tas bija laiks, kad apzinājos, cik fantastiskas līdzības saskatu savā ikdienas darbā - joga, koučings, pārdošana. Savilku tam paralēles un pieņēmu lēmumu rakstīt grāmatu. Ceru, drīzumā ar to dalīties plašākai auditorijai.

- Ko tu ieteiktu citām mammām, kas rada, bet baidās nodot tālāk savus ražojumus un uzsākt savu biznesu? 

Mammas, elpojiet dziļi (tas palīdz ļoti) un dariet savu labāko! :) Atnāciet uz kundalini jogas nodarbībām un sajūtiet savu potenciālu. Izklausījās, iespējams, kā reklāmas rullītis, bet tieši šādā veidā es atradu savu ceļu. Kundalini joga man ir palīdzējusi apzināties savu radošo potenciālu un esmu attīstījusi jomas, par kurām iepriekš nebiju pārliecināta, taču šodien esmu par paveikto pateicīga.

Ja arī joga nav jūsu ceļš, atcerieties par ko sapņojāt, kad bijāt mazas meitenes. Piefiksējiet to, padzīvojieties tajā un sajūtiet, vai tas ir jūsu. Ja ir bailes, tad kāpjiet tām pāri solīti pa solītim. Drosme un apņēmība ir ļoti laba savienība!Lai izdodās!

JAUNS projekts: MAMMU bizness! Gaidām uzņēmīgo māmiņu pieteikumus!

20141202111131-14474.jpg