Mammu bizness: barošanas krēsliņi, mantu kastes un šūpulīši, un tas viss no koka!

Mammu bizness: barošanas krēsliņi, mantu kastes un šūpulīši, un tas viss no koka!

07. May 2016, 08:56 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mammu biznesā jauns stāsts ir klāt! Nereti patiešām tieši bērni mūs iedvesmo kaut ko sākt radīt un pievērsties savai izaugsmei un dažādu prasmu apguvei vai nospodrināšanai. Par to arī šis stāsts!

20160503152202-12794.jpg

 Kas iedvesmoja Tevi izveidot savu biznesu? Kā nonāci līdz šai idejai?

Ideja par strādāšanu pašam sev pa galvu mums abiem ar vīru bija malusies jau ilgi, bet nebija vēl īstās idejas, un nebija vēl sakrāta drosme spert kādu soli! Pirmsākumi meklējami 2014.gadā, kad vīrs uztaisīja pirmo šūpulīti mūsu pirmdzimtajam dēliņam Madaram. Tajā laikā viņš vēl strādāja algotu darbu, tāpēc domas par attīstīšanu un šūpulīšu piedāvāšanu plašāk vēl nebija.

 

20160505080409-36263.jpg

 

20160505080519-41008.jpg

Tad nāca piebarošanas laiks. Kamēr puika vēl nesēdēja, izmantoju plastmasas krēsliņu, kuram muguriņu var nolaist pusslīpi. Kad puika sāka sēdēt un ēst ļoti aktīvi, tā ka visa virtuve uzsprāgst ēdienā, man likās nepraktiski tīrīt to platsmasas krēsliņu, jo ļoti daudz spraugu, kur ēdiena paliekām uzkrāties. Tāpēc vīrs uztaisīja ļoti viegli kopjamu koka barošanas krēsliņu. Un visbeidzot mantu kaste arī bija vienkārši vajadzība mājās, jo viesistaba izskatījās pēc mantu kara lauka! Pagājušajā vasarā vīrs nolēma aiziet no algota darba, līdz ar to radās laiks, iespēja un motivācija šos visus brīnumus arī piedāvāt plašāk citiem jaunajiem vecākiem!

- Kad un kā sāki savu biznesu?

Paši pirmsākumi, kā jau minēju, meklējami ar pirmā dēliņa piedzimšanu 2014.gada aprīlī, savukārt reāla darbība sākās 2015.gada nogalē. Piedāvājām savus darinājumus, un izrādījās, ka cilvēkiem patīk!

20160509121604-21908.jpg

- Ko tieši tu radi, ar ko ir saistīts Tavs bizness un kā sākās viss tavs radošais process? Kas tevi iedvesmoja, pamudināja uzsākt kaut ko pašai?

Mēs ar vīru radām koka lietiņas bērniem – uz doto brīdi piedāvājumā ir barošanas krēsliņi, mantu kastes un šūpulīši. Darbi starp mums ir sadalīti – vīrs slīpē, skrūvē, zāģē, savukārt es zīmēju zīmējumus uz mantu kastēm, apstrādāju ar bišu vasku, krāsoju, pieslīpēju, veidoju maketus šūpulīšu rakstiem, reklamēju un komunicēju ar klientiem, lai gan ir arī sanācis padarboties darbnīcā ar slīpmašīnu J

Radošais process sākās ar pašas bērniem, vēroju, kas dēlam patīk mantu kastē, pati vērtēju pēc savas pieredzes, kas patīk un ko vajadzētu uzlabot šūpulītī, lai man un citām mammām ērti to lietot. Klausāmies klientu atsauksmēs un vēlmēs, ko varētu izmainīt / uzlabot.

20160505080712-29309.jpg

20160506085237-66781.jpg

- Kas ir tas, kas šajā procesā liek virzīties uz priekšu un meklēt arvien jaunas un jaunas idejas?

Virzību uz priekšu rada daudzie komplimenti, kas tiek saņemti par šūpulīšiem, un ka cilvēki atzinīgi novērtē geo-dēļa un mantu kastes apvienojumu. Tikko bijām Bērnu pasaules izstādē – ja vecākiem bija jāskaidro, kāpēc mantu kastei ir tapiņas un ko darīt ar tiem caurumiem vākā, tad bērniem nebija nepieciešama lietošanas instrukcija – nāca klāt un spēlējās ar geo-dēli, pārbaudīja, kuros caurumos kuras bumbiņas iet iekšā utt.

Patīk tā sajūta, ka esi kaut ko izveidojis no nulles. Bija tikai pa vienam eksemplāram no katra produkta savās mājās, bet tagad jau vairāki jaundzimušie šūpojas mūsu šūpuļos, mūsu mantu kastes glabā vairāku bērniņu rotaļlietas! Domājam, kā vēl papildināt produktu klāstu vai dažādot dizainu esošajiem produktiem, lai klientam ir no kā izvēlēties.

20160505080749-18258.jpg

20160505080812-63905.jpg

20160505080831-73608.jpg

20160505080848-58455.jpg

20160505080911-79289.jpg

- Vai Tev ir arī sava mājas lapa, kur aplūkot un iegādāties radītās lieta? Kur par tevi, taviem ražojumiem var uzzināt vairāk?

Esam izveidojuši savu mājas lapu: www.ettetete.com , kā arī, protams, esam aktīvi sociālajos tīklos – FaceBook lapa: https://www.facebook.com/ettetete.koka.lietas/ , un ETSY virtuālais veikaliņš: https://www.etsy.com/shop/ettetete

- Kā ir ar reklāmu? Bez reklāmas nav nekā, kur un kā reklamē savu uzņēmumu?

Šodienas informācijas laikmetā ir diezgan viegli reklamēt sevi bezmaksas, jo ir tik daudz dažādi sociālie tīkli, kur informācija izplatās zibenīgi! Līdz ar to kā lielāko reklāmas rīku izmantojam FaceBook vietni un mājas lapu. Noriskējām un piedalījāmies arī Bērnu pasaules izstādē – nenožēlojam, bija interesanti satikties ar tik daudz topošajiem un jaunajiem vecākiem, uzklausīt atsauksmes.

- Kā ir ar šādu preču konkurenci? Vai arī tādu esi pamanījusi?

Lielākā konkurence mūsu gadījumā ir alternatīvie produkti – salīdzinoši maz jauno vecāku iedomājas guldīt jaundzimušo šūpulītī, jo ir taču redeļu gultiņa, un šūpulīti var izmantot tikai kādus 6 mēnešus. Bet tajos 6 mēnešos ir tik daudz ieguvumu, lietojot šūpulīti, un no savas pieredzes varu teikt – ir ērti! Nu jau otro bērniņu guldu šūpulītī, un nevaru vairs ikdienu iedomāties bez tā (savu pieredzi šūpulīša izmantošanā ar saviem abiem bērniem esmu aprakstījusi šeit: https://ettetete.com/2016/04/02/supulitis-vai-ne-supulitis/)! Tāpat arī ar mantu kastēm – lielākā konkurence ir jebkura kaste. Bet mantu kaste var arī būt aizraujoša un bērnam interesanta.

- Kāpēc Tavu uzņēmumu sauc tieši šādi? Kā pie šāda nosaukuma nonāci?

Protams, te atkal jāpiemin bērni! Laikā, kad aktīvāk sākām domāt par savu mazo biznesiņu-hobiju, Madars sāka izrunāt visādas interesantas zilbes un saukt lietas pa savam. Un tajā laikā visa pasaule tika saukta par “ete”. Tā nu papildinājām ar “tete” kā apzīmējumu, ka ar tēva rokām darināts, un nosaukums gatavs – “ette tete”!

- Kā kopumā raksturotu to, ko radi tu? Varbūt ir kāds firmas moto?

Mēs radām noderīgas un ērti lietojamas koka lietiņas bērniem – lai ērti lietot un labi izskatās! Izstrādājumu apstrādei izmantojam bērniem nekaitīgus apstrādes veidus – izmantojam bišu vasku pretēji plaši izmantotajai lineļļai (manuprāt, nekaitīga eļļa nevar tik spēcīgi smaržot!), kā arī ūdens bāzes krāsu vai laku. Katra detaļa rokām apstrādāta un siltuma piepildīta, lai bērniņam droši un vecākiem prieks!

20160503152459-14397.jpg

- Parunāsim par bērniem! Pastāsti par viņiem!

Mums ir divi burvīgi bērniņi – Madars tūlīt svinēs 2 gadu jubileju, savukārt Māra 2 mēnešu jubileju.

- Cik viegli vai cik grūti ir savienot darbu un biznesu ar ģimeni un ikdienu?

Laikam vienīgais, kas ir viegli šajā dzīvē ir “nedarīt neko”. Protams, tas nav viegli, bet nav arī neiespējami! Jo vairāk dara, jo vairāk var izdarīt! Pārsvarā viss tiek darīts bērnu diendusu laikā, vai arī vēlos vakaros / naktīs. Esmu mēģinājusi kopā ar dēliņu veikt kastes apstrādi ar bišu vasku – nu man dīvāns un sienas arī novaskotas :)

- Kā bērni palīdz Tavā biznesā? Ar idejām? Modeļiem?

Bez bērniem nebūtu pirmo prototipu, kam arī pārtapt par produktiem! Bez bērniem es nevarētu nevienu šūpulīti pārdot, jo bez savas pieredzes es nemaz nezinātu, kā uzrunāt topošos vecākus. Dēliņš mums ir lielākais testētājs mantu kastei, savukārt meitiņa lielākais šūpulīšu eksperts :)

20160509121628-76395.jpg

- Vai Tu vari teikt,ka būšana par mammu ir iedvesmojusi Tevi lielām lietām?

Ja var iznēsāt, piedzemdēt un uzaudzināt bērnus, tad neviena cita lieta nemaz neliekas tik liela un grūta! Ja var tikt galā ar bērnu vai pat vairākiem bērniem, tad nekas nav neiespējams, tā ka noteikti mana atbilde ir jā. Bērni ir iedvesmas avots, jo gribās būt bērniem par labu paraugu dzīvē, un kādreiz iedvesmot viņus darīt mazākas un lielākas lietas pašiem.

- Ko tu ieteiktu citām mammām, kas rada, bet baidās nodot tālāk savus ražojumus un uzsākt savu biznesu? 

Neturiet sveci zem pūra – ja ir ko piedāvāt, piedāvājiet! Esmu iemācījusies, ka katrai kurpei ir savs valkātājs, katram produktam ir savs klients. Vajag tikai atrast to īsto mērķauditoriju, kam piedāvāt, saspicēt ausis, lai dzirdētu atsauksmes, nebaidīties, ja uzreiz nenotiek, kā plānots, pielāgoties klientu vēlmēm, jo pieprasījums rada piedāvājumu un otrādi.

Ieskaties, uzzini vairāk:

20160503152413-93135.jpg

www.ettetete.com

FaceBook lapā - https://www.facebook.com/ettetete.koka.lietas/

Kā arī ETSY virtuālais veikaliņš -  https://www.etsy.com/shop/ettetete

MAMMU bizness! Gaidām uzņēmīgo māmiņu pieteikumus!

20141202111131-14474.jpg