Mammas palīgs - multikatls. Patiesība vai mīts?

Mammas palīgs - multikatls. Patiesība vai mīts?

17. Jan 2017, 17:03 Strazdbūris Strazdbūris
Jau teju trīs mēnešus mūsu mājas virtuvē apmeties multikatls. Tā kā vairākkārt esmu saņēmusi jautājumus - kas tas ir par verķi, vai ir vērts tādu iegādāties, cik bieži to izmanto? Tad nolēmu padalīties ar savu pieredzi, kādēļ tas ienāca mūsu mājās un kā mēs to izmantojam.

Es pati par šīm brīnumierīcēm biju dzirdejusi jau labu laiku atpakaļ, bet domāju, ka tas noteikti nav man un pie tam vēl maksā tādu naudu! Nu nē! Pirmo reizi ideju, ka man tādu vajadzētu, pasvieda mamma. Viņai savukārt draugi salielījuši, ka esot traki ērti. Man līdz galam pārliecības vēl nebija, bet nu jau kļuvu šai idejai pielaidīgāka un sāku meklēt informāciju, kādus tad brīnunus šie multikatli var paveikt. Ok, izklausijās labi, taču piedāvājums ir tik milzīgs, ka nevarēju saprast, kuram par labu nosvērties. Līdz ar to atkal šo domu atliku uz priekšdienām. Nedaudz vēlāk nejauši pamanīju lielisku piedāvājumu kādā no Rīgas veikaliem labas firmas multikatlam. Un nolēmu vairs nemeklēt un uzticēties pazīstamam zīmolam. Šī nav reklāma, tādēļ, konkētu zīmolu neminēšu.

Ta ta daaaa! Jaunā rotaļleta nu bija mājās. Programmu daudzums ir vidēji plašs, taču vairāk kā pietiekams un  šobrīd no 16 pieejamajām, izmantojam 7, taču ir plānā testēt arī vēl citas. Varbūt ne gluži visas, taču daļa no neizmantotajām šķiet izmēģināšanas vērtas.

Pirms padalīšos ar gatavošanas programmām, ko jau esam izmēģinājuši un kuras vēl plānojam izmēģināt, gribu teikt, ka multikatlam ir trīs fanastiskas funkcijas, kas mani pat ļoti iepriecina! 

  • atliktais starts - par šo esmu sajūsmā! Izmantoju katru rītu,lai pagatavotu Mārtiņam putru. Vakarā salieku visas sastāvdaļas, uzstādu laiku, cikos vēlos, lai ēdiens ir gatavs un viss! No rīta vai, piemēram, pēc pastaigas, atnākot mājās, ēdiens ir gatavs ēšanai! Un turklāt pateicoties nākošajā punktā minētajai funkcijai ēdiens ir silts! Šī ir ļoti noderīga lieta, jo Mārtiņš ir ļoti nepacietīgs uz ēšanu un nekad nevar sagaidīt, kamēr uzvāru putru, bez bļaušanas. Turklāt, kopš mums ir mazais brālis, rītos mēdz iet raibi un labi, ka ir vismaz viena lieta, ko Tavā vietā ir izdarījis kāds cits. 
  • siltuma uzturēšana - kā jau minēju, ēdiens ne tikai tiek pagatavots, bet tam arī tiek uzturēts siltums, ja nu gadījumā tūliņ pēc ēdiena pagatavošanas vēl neesam gatavi ēst. Un tas arī ir fantastiski ērti!

Automātiska izslēgšanās, kad ēdiens ir gatavs. Šī funkcija ir ārkārtīgi noderīga gatavojot "ilgos ēdienus", piemēram sautējumus vai zupas, jo nav nepārtraukti jāpārbauda vai ēdiens ir gatavs. Tiklīdz iestatītā programma ir beigusies, ierīce automātiski pāriet uz siltuma uzturēšanas funkciju. Es šo funkciju nereti izmantoju, kad vārītu kartupeļu vietā, gatavoju tvaicētus - kartupeļi garšo lieliski un bonuss ir tāds, ka nav vairākkārt jāpārbauda vai kartupeļi ir izvarījušies un tie vnav nānokāš. Turklāt, tā kā ar Mārtiņu attiecīgajā vecumā, man bija niķis uzlikt gatavoties biezeni un iet paspēlēties ar Mārtiņu vai ko citu padarīt un par biezeni piemirst, tad ir bijušas vairākas reizes, kad jau sāku piktoties - kas tā par dīvainu smaku dīivoklī!! Ko tie kaimiņi tur svilina?  Bams, pa pieri - biezenis! Skrējiens uz virtuvi - katls pierauts melns. Atkal! Pļurkc - miskastē kā biezenis, tā katls. Zinot sevi, visticamāk līdzīgs liktenis piemeklētu katlus arī tad kad gatavotu Jēkabam biezeņu katlā parastajā (un biezeņu laiks jau ir tik tuvu!!!) Līdz ar to šī funkcija man ir un būs ļoti noderīga.

Un lūk mūsu iecienitākās gatavošanas programmas:

  • putra un piena putra - tās ir divaa dažādas programmas ar vienu iznākumu - putra. Tikai vienā gadījumā putra tiek gatavota uz piena bāzes, otrā uz ūdens. Putras patiešām izdodas tādas tumīgas un gardas. Viennozīmīgi labāk kā katlā parastajā gatavotas. Būtībā būtu gatava šo multikatlu pirkt atkal tikai šīs programmas dēļ.
  • tvaicēšana - izmantojam gana bieži, lai tvaicētu dārzeņus, gaļu un zivis. Forši ir tas, ka tvaicējot, piemēram, zivi, apakšā var vārīt rīsus.
  • sautēšana - gatavojam dažādus gaļas un dārzeņu sautējumus. Rezultāts nekad nav licis vilties.
  • plovs - arī tas pāris reizes tapis. Nav ne vainas.
  • uzsildīšana - ar šo režīmu aizvietojam mikroviļņu krāsni, no kuras esam atteikušies. Ēdiens, protams, silst ilgāk, bet vienmērīgi un nav jāpieskata kā uz pannas vai katlā sildot.
  • sterilizēšana - būtībā nekas sevišķs - novāra pudeles un knupjus kā parastā katlā, bet kaut kā ir ērti un izmantojam.

Vēl noteikti izmēģināšu zupas pagatavošanas programmu un lēna sgatavošanas programmu gaļas pagatavošanai. Vienā no programmām var gatavot omleti - to arī domāju testēt. Tāpat vasarā domāju izmēģināt ievārījuma pagatavošanas programmu. Ļoti interesanta šķiet jogurta pagatavošanas programma,kas pagaidām nav izmēģināta, jo bija brīdis,kad Mārtiņš atteicās ēst jogurtus. Taču tā kā nu atkal labprāt uzēd - gatavojos izmēģināt arī šo. Vēl tik veikalu plauktos jāatrod īstās sastāvdaļas.

Mūsu katlam ir ari vairakas programmas, kuras visticamāk neizmantosim nekad. Tā,piemēram, biskvīta un picas cepšanu es tomēr uzticēšu cepeškrāsnij. Taču, ja mani kāds spēs ieintriģēt - iespējams izmēģināšu arī to. 

Mans secinājums - multikatls ir mammas palīgs un tas nav mīts! Protams, būs tie,kas teiks,ka mūsu vecmāmiņas un māmiņas bez šī un visa kā cita iztika, bet tie bija citi laiki un pasaule attīstās. Un, ja ir iespēja padarīt mūsu ikdienas soli vieglāku- kādēļ gan to neizmantot?  

 

vairāk 

https://www.facebook.com/strazdiniblog/ 

https://strazdiniblog.wordpress.com/ 

 

zacc zacc 18. Jan 2017, 16:27

mana vienīgā kļūda bija pirkt ar keramisko pārklājumu. putras, omlete, rīsi, griķi drīz vien atkrita. lietoju sautēšanai - super, ka var ielikt kaut vai uz 3 h un nav vislaik jāpaliek mājās. Pēc brokastīm salieku, eju ar bērniem ārā, atnākam - ir pusdienas. Tāpat lēnās gatavošanas režīms gaļām patīk, cepeškrāsnī es nemūžam tā neņemtos, lai sanāktu tik mīksta.
bet ir, kam nenoder. ēšanas, gatavošanas paradumi ir ļoti individuāli. Kulinārija (kēksi, sacepums utml) man nenoder, cepeškrāsnī garšīgāk liekas.

18. Jan 2017, 07:12 Tisha_

Prieks,ka patika 😉
Man pašai ir stollar, bet ļoti populāra ir arī redmond - kura skaitās labāka nav ne jausmas! Ir katli arī ar 36 funkcijām,tas noteikti ir par daudz,manuprāt. No manām 16 man pietiktu arī ar kādām 10 .

17. Jan 2017, 17:32

Es arī "briestu" šim pirkumam un tāpēc vēl vairāk ieinteriģēji. Kādas ir normālas multikatlu firmas un vai tiešām vajag 16programmas?
P.s. Paldies par noderīgo blogu!