Māmiņu kluba vadītaja Sandija Salaka uzsver, ka:"Darba devēji var pielāgot savu domāšanu un apstākļus, lai darbinieki ar bērniem justos novērtēti un droši par  savu darba vietu"

Māmiņu kluba vadītaja Sandija Salaka uzsver, ka:"Darba devēji var pielāgot savu domāšanu un apstākļus, lai darbinieki ar bērniem justos novērtēti un droši par savu darba vietu"

18. Jan 2018, 13:18 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Atsaucoties uz Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūta un pētījumu kompānijas "Kantar TNS" jaunākās darba devēju aptaujas rezultātiem, par darba devēju gatavību pieņemt atpakaļ darbinieku pēc bērna kopšanas atvaļinājuma, Māmiņu kluba vadītāja Sandija Salaka dalās ar ģimenēm draudzīgas uzņēmējdarbības piemēru savā uzņēmumā un norāda uz būtiskāko, kas no darba devēja puses nepieciešams jaunajai ģimenei, pēc bērna kopšanas atvaļinājuma atgriežoties darbā.

Lai gan lielākā daļa jeb 96 procenti Latvijas darba devēju pauž gatavību pieņemt atpakaļ darbinieku pēc bērna kopšanas atvaļinājuma, tikai seši procenti no tiem sniedz atbalstu bērnu uzraudzībai, liecina aptaujas rezultāti.

Māmiņu Klubs vienmēr ir uzsvēris, cik būtiska ir ģimenēm un bērniem draudzīga vide, kas kalpo kā faktors demogrāfijas rādītāju veicināšanai. Pētījumā noskaidrots, ka darba devēji labprāt klausa likumam un gaida atpakaļ savus darbiniekus no bērnu kopšanas atvaļinājuma, bet, vai ar to vien, ka tiek nodrošināta vecā darba vieta, darbiniekam ar mazu, auklējamu bērnu, ir gana?

Iedomāsimies situāciju no abām pusēm - darba devēja un darba ņēmēja - maza bērna vecāka. Darba devējs ir ieinteresēts, lai darbinieks pēc iespējas ātrāk atgriežas atpakaļ savā vietā. Tikai lielas kompānijas var atļauties aizstāt darbinieku uz bērna kopšanas atvaļinājuma laiku. Citām, mazākām kompānijām tā var būt neiespējamā misija, ja kārtējā darbiniece dodas dekrētā un tās vietā uz nenoteiktu laiku jāatrod vietā tikpat labs speciālists.

Tomēr, darba devējam būtu jānāk pretī jaunajai māmiņai ar daudziem kompromisiem - un viens no galvenajiem, elastīgs darba laiks , nepilna slodze, darbs no mājām, vai pat mazuļa ņemšana līdzi uz darbu, ja to pieļauj darba apstākļi. No darba devēja tas prasa tikai attieksmes maiņu  - galu galā, mūsdienās lielākā daļa darba tiek veikta ar tehnoloģiju palīdzību , tātad, teorētiski attālināti. No māmiņas puses - bieži vien ātrāka atgriešanās darbā ir arī spiediens no darba devēja puses un arī ģimenes finansiālie faktori. Pat, ja bērns teorētiski varētu uzsākt bērnudārza gaitas no 1.5 gada vecuma, tas ne vienmēr ir iespējams, jo šo vietu vienkārši nav vai arī bērns ir par mazu, lai to atstātu šādā vecumā bērnu pieskatīšanas iestādē.

Darba ņēmējs - jaunā māmiņa, būtībā ir atkarīga no darba devēju un pieskatīšanas pakalpojumu sniedzēju “žēlastības”, lai atgriešanās darba tirgū notiktu veiksmīgi.

Māmiņu Klubā šīs situācijas esam mēģinājuši risināt jau gadiem un diezgan labiem rezultātiem.

Mēs esam uzņēmums, kur darbs var tikt veikts attālināti, ja bērns ir par mazu, lai mamma atrastos uz vietas birojā, un , tas nemaz nav nepieciešams! Ja darbs ir veicams uz vietas birojā, bērnu vai pat bērnus ir atļauts ņemt līdzi. Tas ir labs risinājums arī skolas brīvlaikos, kad mazajiem skolnieciņiem nav jāsēž vieniem pašiem mājās. Viņi var parotaļāties Māmiņu Klubā, kamēr mammas strādā.

20180118132838-38858.jpg

Māmiņu Kluba portālu redaktores un vadītāja Sandija Salaka

Arī zīdaiņa vecuma bērnus ir iespējams paņemt līdzi uz darbu. Darba vieta nav ierobežojums, lai uz to nevarētu ierasties ar bērniem un paveikt savu darāmo, ja citādi nav iespējams. Tāpat, elastīgs darba laiks, iespēja to veikt no jebkuras pasaules vietas, ir bijusi Māmiņu Kluba prioritāte, lai noturētu patiešām labus speciālistus, Piemēram, igauņu Māmiņu Kluba portāla vadītāja darbu organizē, būdama trīs bērnu mamma, dzīvojoša Francijā.

Darbiniekiem, kuriem tomēr ir jābūt uz vietas, mēs cenšamies darbu organizēt tādās maiņās, lai tomēr ģimenes dzīve neciestu un mammas varētu tikt pie saviem bērniem laicīgi.

Tehnoloģiju attīstība un vēlme noturēt labākos darbiniekus, pat, ja viņi izvēlas ik pa laikam kuplināt savas ģimenes ar jaunām atvasēm, ir jaunā, ģimenēm un darba dzīvei draudzīga laikmeta iezīme. Mēs ticam , ka daudzi darba devēji var pielāgot savu domāšanu un apstākļus, lai darbinieki ar bērniem tādā vietā justos droši un novērtēti. Sak, kur ir labi man ar maniem bērniem, tur es ilgi palikšu! Tas ir pierādījies arī mūsu praksē.

Ko var darīt ģimenēm draudzīgs darba devējs?

  1. Ļaut atgriezties no bērna kopšanas atvaļinājuma māmiņai, pielāgojot atgriešanās nosacījumus, piemēram, pakāpeniski palielinot slodzi; sākotnēji ļaujot strādāt no mājām vai pavadot tikai dažas stundas darba vietā uz vietas;
  2. Iespēju uz darba vietu ņemt līdzi zīdaiņa vecuma bērnus, kad tas nepieciešams. Lielākiem bērniem atvēlēt rotaļu telpu neparedzētiem gadījumiem;
  3. Apmaksāt  vai daļēji segt aukļu pakalpojumus darbiniekiem ar bērniem, kas ir jaunāki par 1.5 gadu vai kam nav vietas dārziņā;
  4. Izprast, ka arī skolēnu brīvlaiki ir problemātiski vecākiem, kas nevar atstāt bērnus sākumskolas vecumā mājās vienus pašus. Piemēram, darba devējs var algot skolas bērnu dienas nometni, jo daudziem darbiniekiem bērnu pieskatīšana šajā laikā ir problēma.
  5. Mainīt stereotipisko domāšanu, ka mazu bērnu mamma nav vēlams darbinieks - tieši otrādi! Ja darba vieta būs ģimenei ar bērniem draudzīga, viņa būs vislojālākais darba ņēmējs!

Vai uzņēmums, kurā strādājat Jūs ir draudzīgs ģimenei? Vai atgriešanās darbā pēc bērna kopšanas atvaļinājuma bija veiksmīga? 

lauvinja lauvinja 18. Jan 2018, 15:42

Mans darba devējs bija ļoti pretīmnākošs, kad atsāku strādāt pēc bērna kopšanas atvaļinājuma. Šobrīd gan man ir cits darba devējs.

BET tas ko es vēlos teikt un ko mēdzu atkārtot - attiecības vienmēr ir divpusējas - arī starp darba devēju un darba ņēmēju, bez tam labi darbinieki apkārt nemētājas un ar tiešām labiem darbiniekiem darba devējs ir gatavs kompromisiem, pretīmnākšanai.

Savukārt, ejot pie darba devēja ar uzstādījumu - man vajag, man pienākas, es gribu, visbiežāk nekas labs nebūs gaidāms.

18. Jan 2018, 13:31

Strādāju Rīgas Stradiņa Universitātē. Par savu darba devēju varu teikt tikai tos labākos vārdus - tiek saskaņots visērtākais darba grafiks, atļauts strādāt nepilnu darba laiku (0.5). Pašai bērnam ir tikai 10 mēneši, bet sākot no 3 gadu vecuma universitāte telpās ir bērniem piemērota rotaļu telpa, kur auklītes mazuļus pieskata.