Māmiņu darbnīca: sveču liešanas PAMĀCĪBA soli pa solim

04. Feb 2016, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pēc latviešu tautas ticējumiem februāris kādreiz tika dēvēts par Sveču mēnesi,kad  tika lietas sveces no aitu taukiem vai vaska. Sveču diena esot iezīmējusi ziemas vidu un tajā dienā esot bijis daudz jātērē, daudz jāēd, jāzīlē un arī jālej sveces, jo uzksatīja, ka Sveču dienā lietās sveces deg visilgāk.

Māmiņu klubs devās ciemos pie māmiņas Kristīnes Tilikas uz viņas mājīgo studiju "Larua", kur ir iespēja apgūt sveču liešanas prasmes.

Nepieciešamās lietas sveču liešanai:

- vasks

- īpašs sveču diegs jeb dakts

- trauciņi, kuros liesim sveces

- adatas

- mazas līmlapiņas,

- katliņš

- plītiņa

- kāds dekoriņš vai krāsviela, ja vēlēsimies sveces rotāt

Sveču liešanas process: 

- Sveču liešana sākas ar to, ka mēs sākam kausēt vasku. Ir pieejami dažādi vaski – bišu, sojas, palmu, rapšu, pat rīsu vasks. Piemēram, sojas vasks ir 100% mazgājams no jebkuras virsmas. 

- Vasku kausējam ūdens peldē – katliņā ir ieliets ūdens un tad tajā ievietojam trauku ar vasku. Pa to laiku sagatavojam formas, kurās liesim izkausēto vasku.

- Ir vairāku veidu vasks – tāds, kurš sacietējot veido svecīti un mēs to varam izņemt no formas, kurā esam to ielējuši un ir tāds vasks, kuru ielejam trauciņā un sacietējot tas tur arī paliek.

-  Ja izmantojam sveču liešanai paredzētās formiņas, tad jāatceras, ka tām apakšā ir neliels caurumiņš, kur izvērt diegu, tāpēc ir nepieciešams kaut kas, ar ko to aizlīmēt. Šādam nolūkam var izmantot grāmatnīcās iegādājamus mazus četrstūrainus lipeklīšus.

- Tad nomēram nepieciešamā garuma dakti un nogriežam. Tad izvekam dakti caur mazo caurumiņu, kas ir formas apakšā un augšpusē uzsienam mezglu, caur kuru izvelkam adatu. Adata būs tā, kas noturēs dakti, lai tā nepazustu, kad formiņā ieliesim vasku. 

- Kad dakts ir sacietējusi, tad galā tai izveidojam tādu kā L burtiņu.

- Mēs savām svecītēm varam piešķirt arī smaržu, turklāt tādu, kāda mums visvairāk patīk. Šim mērķim derēs jebkura 100% ēteriskā eļļa vai smaržeļļa ar dabīgāku sastāvu.

- Lai iegutu svecīti ar ābolu, aveņu vai šokolādes aromātu, tiek lietotas smaržeļļas, jo ēterisko eļļu ar šādiem aromātiem vienkārši nav, tāpēc lielākoties sveces, kuras iegādājamies veikalos ar šādiem aromātiem, ir gatavotas, izmantojot ķīmiskus produktus.

- Kad vasks ir izkusis, ņemam trauku ar vasku ārā no katliņa. Un tad ir īstais brīdis, kad pievienot ēterisko eļļu. Ātrāk to darīt nav nozīmes, jo vaskam karsējoties, aromāts izgaros.

- Mēs sveču liešanā noteikti varam iesaistit bērnus, protams, vaska kausēšana un liešana ir jāatstāj pieaugušo pārziņā, taču pārējās lietās mazie droši var iesaistīties jau no divu gadu vecuma.

- Mēs noteikti esam redzējuši svecītes, kurās iekšā ir dažādi kaltēti ziediņi un zālītes. Lai iegūtu šādas sveces, ziediņus drīkst likt tikai noteiktās svecītes vietās, jo pretējā gadījumā mēs riskējam ar to, ka mājās var izcelties uzgunsgrēks, jo ziediņi, kas atradīsies tuvu daktij, var aizdegties.

- Mēs svecītes rotāšanai varam izmantot ļoti dabas materiālus, kurus esam savākuši un izkaltējuši. Lai pagatavotu greznu svecīti, vispirms ir jāpagatavo tās vidiņš – tieši tāpat kā lējām parastu svecīti. Kad šis svecītes vidiņš ir sacietējis, liekam to lielākā formiņā. 

- Izkusušo vasku lejam nedaudz augstāk par svecītes vidiņu. Kad svecīte būs gatava, būs redzams tikai tas, kas atradīsies pie svecītes ārējās maliņas. 

- Un tas arī viss, pēc tam ir jāgaida, kamēr vasks atkal sacietē, mazas svecītes cietē stundu līdz aptuveni trīs stundām, lielākas sveces cietē piecas un pat sešas stundas. Svarīgi zināt, ka sveces nedrīkst likt ledusskapī, lai paātrinātu cietēšanas procesu, jo visiem vaskiem ir tendence sarauties, ja ieliksim ledusskapī, sveces veidosies ar neglītiem caurumiem.

Kad svecītes ir sacietējušas, ņemam tās ārā no formiņām un nogriežam daktis tādā garumā, lai varētu svecītes aizdedzināt. Lai mums visiem gaišs pēdējais ziemas mēnesis!

Māmiņu Klubs