Māmiņa Rita: Dzīvoju ekoloģiski

30. May 2013, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

ONLINE TV 29.maija tiešraidē runājām par alerģijām, ar ko ikdienā nākas sastapties. Visvairāk uzmanību pievērsām tieši tam, kādas alerģijas izraisa smaržvielu, krāsvielu bagātie mazgāšanas līdzekļi, ko lietojam, kopjot mazuļu apģērbus. Studijā viesojās arī mazā Andžeja māmiņa Rita, kas dalījās ar mums savā personīgajā pieredzē. Lasi, kā viņa sadzīvo ar alerģijām, un ko viņai nozīmē ekoloģiska dzīvošana.

Dzīvot ekoloģiski nav grūti

Dzīvoju ekoloģiski ar drēbju mazgāšanas līdzekļu palīdzību, neizmantoju veļas mīkstinātājus ar smaržām, nelietoju gaisa atsvaidzinātājus.

Smaržīgs pulveris, smaržīgs mīkstinātājs, smaržas, lakas matiem – tur jābrīnās, kā vispār nepaliek slikti pašam?

Bērniņš mammu taču arī jūt caur smaržu, un smaržu jūklī nevar mammu nemaz atrast.

Putras maļu pati, nepērku pakās. Klāt pievienoju pašu audzētus ābolus.

Pieredze ar atopisko dermatītu

Bērniņam ir atopiskais dermatīts, taisītas neskaitāmas pārbaudes, bet alergēns nav atrasts. Domāju, ka tas ir manis dēļ, jo māju netīru ar ķīmiskiem līdzekļiem, bet ārste paskaidroja, ka tas ir iemantots jaunatīstītās valstīs, jo nedz Āfrikā, nedz Indijā tādas lietas nav.

Nepārtraukti bērniņam jāmitrina āda, jo viņam metas sausi, sarkani pleķi. Andžejam neesmu novērojusi kasīšanos, bet pleķi ir pamatīgi, nepatīkami pēc skata, raupji.

Dermatoloģe izrakstīja aptiekā sagatavojamu smēri, ko lietojam saasinājumos, pārējā laikā mitrinam visu ādu tīrā ūdenī, kam reizēm pieliktas bērzu lapiņas vai skuju pumpuriņus tieši ārstnieciskai, dziednieciskai funkcijai.

Veļas mazgāšana bez smaržvielām

Nopirkām veļas bumbu drēbēm, pētīju internetā visu par mazgāšanās līdzekļiem, atvadījāmies no pulvera, priekšroku dodot šķidrajiem līdzekļiem, kas nodara mazāku kaitējumu gan videi, gan ādai.

Es gribu, lai ne tikai Andžejs aug tīrā vidē, bet arī viņa bērni un mazbērni. Gribu, lai būtu pēctecība, jo aprobežoties tikai ar sevi, šodien, tas ir diezgan egoistiski.

Ja man ir dažas drēbītes, mazgāju tās īsajā mazgāšanas funkcijā. Pievienoju dabiskus mazgāšanās līdzekļus.

Tīru ūdeni lieki kanalizācijā arī netecinām, jo ir valstis, kurās bērni mirst no slāpēm.

Man ir diezgan taukaina āda, tāpēc pati sev neko uz ādas nesmērēju. Matu taukainumu regulēju ar skābu kāpostu sulu, ābolu etiķi, alu – ar dabiskām lietām.

Iesaku ekoloģiski dzīvot arī citiem!

Iesaku citām mammām izmēģināt līdzekļus bez smaržvielām un krāsvielām, aizdomājoties par mūsu senčiem, kas drēbes pat mazgāja upē, ar rokām, un arī tad drēbes bija tīras, lai gan ķīmijas nebija, un upē arī nav 60 grādu karsts ūdens.

Pie visa vienkārši jāpiedomā, tehnika ir izdomāta, lai atvieglotu mūsu dzīvi, viss tas ir jāizdomā racionāli, ar prātu.

Māmiņa Rita

ONLINE TV videosaruna: viss,kas jāzina par sadzīves alerģijām

Videosarunu vada Kristīne Virsnīte

Piedāvā:

  Neutral. Produkti bez smaržvielām, krāsvielām un parabēniem.

20130523104645-57895.jpg