Mājsēdes laikā nedrīkst aizmirst par savu skaistumu un veselību. Kādi mikroelementi šajā laikā nepieciešami sievietei?

10. Mar 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pavasaris pēc ilgstošās strādāšanas no mājām, kad blakus, iespējams, attālināti mājās arī viens vai pat vairāki skolēni, līdzi atnesis arī nogurumu. Kā palīdzēt savam organismam atjaunot labu pašsajūtu un šajā gadalaikā justies skaistai, vaicājām LJMC “Sarkandaugava” un VCA “Aura” endokrinoloģei Maijai Gurevičai.

Lai sieviete justos mundra un vesela, nepieciešams labi sabalansēts miera un slodzes režīms. “Ir jāsamazina ikdienas stress un ikdienas noslodze, taču daudzas no mums to visu nevar realizēt, vēl jo vairāk, ja ir mājsēde, kad strādājam no mājām, palīdzam bērniem mācīties,” teic endokrinoloģe Maija Gureviča, piebilstot, ka šajā gadījumā ir ļoti svarīgi palīdzēt savam organismam.

Ziemā daudzas no mums ir izslimojušas dažādas akūtas respiratoras vīrusu infekcijas un citas saslimšanas, kas nozīmē, ka šobrīd, pavasarī, organismā ir uzkrājušies oksidanti, tāpēc nepieciešamas papildu savācējvielas jeb antioksidanti mikroelementu veidā, piemēram, selēns un koenzīms Q10. 

Skaidrojot, kādu iespaidu uz organismu atstāj oksidanti, endokrinoloģe teic, ka ikvienai organismā strādājošai šūnai nepieciešama enerģija. “Kad šūnas veido enerģiju, rodas arī sliktās atliekvielas jeb oksidanti. Kad oksidantu organismā ir pārāk daudz, bet savācējvielu antioksidantu pārāk maz, attīstās oksidatīvais stress,” saka ārste, skaidrojot, ka tas var būt iemesls tam, kāpēc attīstās hronisks nogurums, cilvēks izskatās vecāks un attīstās arī dažādas hroniskās slimības.

Runājot par sievietes labsajūtu, būtiskākie mikroelementi un minerālvielas, kas organismā kalpo kā antioksidanti, ir selēns un koenzīms Q10. “Atkarībā no sievietes dzīves perioda, atšķiras tas, kura no vielām ir vairāk nepieciešama. Piemēram, gados jaunākai sievietei nepieciešamāks būs selēns kopā ar cinku un citiem antioksidantiem, savukārt vecākai sievietei tas ir koenzīms Q10,” saka ārste. Viņa uzsver, ka sievietēm pēc 40 gadu vecuma koenzīmu Q10 būtu ieteicams lietot līdz mūža galam katru dienu.

Ņemot vērā, ka skaistums nāk no iekšienes, ir ļoti būtiski, lai sievietei šūnās ir pietiekami antioksidantu, jo tas nodrošinās skaistumu un palīdzēs lēnāk novecot. 

Endokrinoloģe Maija Gureviča atgādina, ka gan selēns, gan koenzīms Q10 ir uztura bagātinātāji, tāpēc to lietošanā ir svarīgi pievērst uzmanību ražotāja norādītajai dienas devai, kā arī priekšroku dot ražotājam, kuram var uzticēties. “Aptiekā izvēlēties pirmo piedāvājumu, kuram ir akcijas cena, nebūtu ieteicams,” saka ārste, piebilstot, ka šajā jautājumā ir jāiedziļinās un jāizvēlas uzticams ražotājs.