Mācies kopā ar kaķi!

Mācies kopā ar kaķi!

15. Nov 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tev patīk kaķi, bet cik daudz tu par tiem patiesībā zini? Pastāv vairāk nekā 80 dažādu kaķu šķirņu, un katrai no tām ir savas īpatnības. Lai kāds iemesls būtu tavai mīlestībai pret kaķiem – to skaistums, elegance vai veiklība, šie dzīvnieki vispirms jau ir izsmalcināti sabiedrotie.

Kaķi atšķiras no suņiem vai cilvēkiem, un tiem ir īpašas uzvedības prasības: kaķiem daudz jāguļ, tie ēd maz un bieži, bet tiem patīk arī slēpties un spēlēties. Izprotot kaķus, tu varēsi dzīvot ar tiem saskaņā un, galvenais, gādāt par to, lai tie jūtas labi. 

Siāmas kaķis

Valdzinošs un graciozs, lunkans un atlētisks, ar atbilstošu spēcīgu raksturu – tāds ir Siāmas kaķis, kas izceļas ar savu austrumniecisko siluetu.

Norvēģijas meža kaķis

Tā vien šķiet, ka gan mežos, gan lauku saimniecībās dzīvojošais Norvēģijas meža kaķis ar savu kuplo un biezo kažoku, augsti izslieto garo un pūkaino asti, spalvotajām ausīm un izteiksmīgajām mandeļveida acīm atspoguļo mežonīgo ziemeļu kaķu garu.

Regdolls

Regdolls ir paļāvīgs, rāms, bezrūpīgs kaķis un labprāt guļ cilvēkam rokās un klēpī, izbaudot uzmanību. Regdollu pievilcīgu dara ne vien jaukais raksturs, bet arī krāšņā, mīkstā zīdainā spalva un apburošās spīdošās un izteiksmīgās debeszilās acis.

Sfinksu šķirnes kaķis

Pret šo salīdzinoši reto kaķu šķirni nav iespējams palikt vienaldzīgam, jo dzīvnieka ādu neklāj apmatojums un galva, ķermenis un ķepas ir krunkainas. Sfinksam ir izskatam atbilstoša personība – šim tik hipnotizējošajam, draiskulīgajam un apburošajam kaķim patīk atrasties uzmanības centrā.

Britu īsspalvainais kaķis

Dzīvnieka apaļīgajā, šķietami smaidīgajā sejā piesaista apaļās acis, kas mēdz būt no tumša zelta līdz vara tonim. Šis ir mierīgs, mīļš, sirsnīgs un pacietīgs kaķis. Tas līdzinās rotaļu lācītim ar lielu, apaļu seju un rāmu raksturu.

Persijas kaķis

Persijas kaķi uzreiz var pazīt pēc viņa lielākā lepnuma – krāšņā kažoka. Garās, biezās, mīkstās un gludās spalvas ir patiesi greznas un pārklāj visu masīvo, drukno ķermeni ar īsajām, apjomīgajām kājām. Dzīvnieka platā, apaļā galva ar ļoti mazajām ausīm un lielajām, apaļajām acīm piešķir tam piemīlīgu un draudzīgu izskatu, un arī pats kaķis ir mīlīgs un labsirdīgs.

Meinkūns

Meinkūns tik tiešām ir kaķu pasaules milzis un pēc auguma lielākais no visām šķirnēm. Par spīti iespaidīgajam augumam un “mežonīgajam” izskatam, šis kaķis ir mierīgs, ļoti bezrūpīgs un arī lielisks, rāms kompanjons. Šīs pievilcīgās šķirnes kaķim ir garš atlētisks ķermenis un spēcīga kaulu struktūra ar stingriem muskuļiem, kas piešķir kaķim iespaidīgo izskatu.

 

VAI ZINĀJI?

KAĶI SAZINĀS ar savu ķermeņa valodu un sejas izteiksmi

KAĶI SPĒJ SAPRAST, ko tu jūti

MURRĀŠANA var būt gan apmierinājuma, gan baiļu pazīme

TAVS KAĶIS BERZĒ GALVU TEV GAR KĀJĀM:

kaķis dalās savā ķermeņa aromātā ar tevi, paužot labsajūtu un iezīmējot tevi kā daļu no savas teritorijas.

TAVS KAĶIS NOGUĻAS UZ MUGURAS, TIKLĪDZ IERAUGA TEVI:

kaķis rāda, ka jūtas droši. Šo pozu kaķis ieņem tikai to cilvēku klātbūtnē, uz kuriem viņš pilnībā paļaujas: tā ir atslābināšanās zīme.

TAVS KAĶIS VICINA ASTI:

viņa poza pauž satraukumu. Ja kaķis sāk vicināt asti, kad viņu glaudi, labāk to tūlīt pārtrauc darīt, jo tā kaķis tev paziņo, ka viņam tas nepatīk. 

20161110212345-11808.jpg

KAĶA ĶERMENIS

ACIS

Kaķim ir lielāks binokulārās redzes (ar abām acīm reizē uztveramais) diapazons nekā jebkuram citam zīdītājam, kā arī izcila redzamība tumsā: dzīvnieka acu zīlītes izplešas vai saraujas atkarībā no gaismas daudzuma. 

AUSIS

Kaķim ir ļoti labi attīstīta dzirde. Skaņas vibrāciju diapazons, ko kaķis uztver, ir aptuveni trīsreiz lielāks nekā cilvēkiem.

VAI ZINĀJI?

DEGUNS

Raksts uz kaķa degungala ir kā cilvēku pirkstu nospiedums – katrs ir unikāls! 

ŪSAS

Kaķiem uz vaigiem aug īpašas ūsas. Nekad neapgriez kaķa ūsas, jo tās ir maņu orgāns, kas palīdz dzīvniekam orientēties apkārtnē un sazināties ar citiem kaķiem.

KAŽOKS

Kaķa ādu klāj īpaši bieza spalva, kas aizsargā ādu un ķermeni.

KĀ BAROT KAĶI

Kaķiem spēlēšanās un medīšana ir cieši saistītas, un rotaļlietu tie bieži uztver kā medījumu.

Lai ievērotu kaķa dabisko instinktu, palīdzi viņam saglabāt labu fizisko formu un padari viņa maltītes rotaļīgākas. Tu vari izgatavot rotaļlietu, lai kaķis aktīvi meklētu ēdienu un justos kā medībās. 

KAĶI ĒD SAVU BARĪBU PA MAZĀM PORCIJĀM VISAS DIENAS GARUMĀ

Tomēr neaizmirsti sekot līdzi ieteicamajai dienas devai, lai palīdzētu novērst kaķa svara pieaugumu.

NEDOD KAĶIM ĒST TO, KO ĒD PATS

Cilvēku ēdiens nav piemērota barība kaķiem.

KAĶĒNI SPĒJ SAGREMOT PIENU

Turpretī pieauguši kaķi nepanes laktozi.

KAĶU UZTURVAJADZĪBAS VAR ATŠĶIRTIES

Tas atkarīgs no tā vecuma, veselības stāvokļa, dzīvesveida un pat šķirnes

VETERINĀRĀRSTS VAR IETEIKT

piemērotu barību tavam kaķēnam, ja viņam ir īpašas vajadzības. 

VAI ZINĀJI?

Katrs kaķis barības garšu un smaržu, struktūru un pēcgaršu uztver atšķirīgi. Tas arī noteiks viņa dabisko izvēli.

KAĶIS MĀJĀS

Tavās mājās kaķis savu dzīvi organizē ap četrām galvenajām zonām. Tiklīdz kaķis ir noteicis savu teritoriju, tas lielāko daļu laika pavadīs guļot, spēlējoties, ēdot un mīļojoties. Tev, cik vien iespējams, ir jāņem vērā šī kaķa iedibinātā kārtība, ja vēlies, lai viņam nebūtu problēmu ar uzvedību.

Rotaļu ZONA

ir pati lielākā. Tai jābūt piemērotai rotaļām, skraidīšanai un kāpelēšanai uz augstām virsmām – galdiem, skapīšiem, plauktiem, mēbeļu aizmugurēm utt.

Atpūtas ZONA

Pati labākā ir vieta blakus kādam siltuma avotam – radiatoram, saulainam logam u. c. Lai gan kaķim ir svarīgi vienmēr būt tavā tuvumā, tava guļamistaba var nebūt piemērotākā vieta.

Ēšanas ZONA

Tai jābūt atstatus no kaķa tualetes kastītes. Kaķa barības trauku nenovieto tur, kur ēd pats, lai kaķēns nesajauc tavu šķīvi ar savējo un nepagaršo tavu ēdienu.

Tualetes KASTĪTE

Tai vienmēr jābūt viegli pieejamai un jāstāv atstatus no kaķa barības trauka un tavas dzīvojamās zonas.