Lietuvas ķiršu galvaspilsēta - Žagare

Lietuvas ķiršu galvaspilsēta - Žagare

30. Aug 2020, 22:59 sandux sandux

Lietuva prot pārsteigt atkal un atkal. Jau rakstīju, kā apmeklējām Lietuvas Gurķu galvaspilsētu - Ķēdaiņus, bet nu pienākusi kārta Lietuvas Ķiršu pilsētai - Žagarei.

Ja Padomju laikā latvieši uz to devās pēc desām, tad tagad droši var doties visas dienas ekskursijā.

Žagare atrodas tieši pie Latvijas robežas - pusotras stundas braucienā no Rīgas.

Šī vieta rakstos minēta jau 12. gadsimtā, bet 18. gadsimtā Katrīna Lielā Žagari piešķīra savam mīļākajam - grāfam Zubovam.

Viens no slaveniem apskates objektiem ir atjaunotā un apskatāmā grāfa muiža.Kalpu ēka.Pie muižas izstādīti izbāzeņi, kas tapuši kādā akcijā.Uz šīs madāmas arī atsauces par ķiršiem:Pavisam blakus ir upe ar dambi, kas apkalpojis dzirnavas un ražojis elektrību.Bēdīgi, ka šobrīd pilsētiņā dzīvo vien nepilni divi tūkstoši cilvēku, lai gan 20. gadsimta sākumā bijuši par 14 tūkstoši. Par bijušo lielumu liecina milzīgais centrālais laukums.Tajā ir gan bērnu laukumiņš, gan grāmatu maiņas namiņš.Tepat ir apliecinājums Žagarei kā ķiršu pilsētai (vasarās notiek arī Ķiršu svētki).Ķirši ir gan pie mājām, gan laternās.Ik pa laikam redzami lietuviešu tradicionālie kokgrebumi.

Žagare slavena  ar savu katlu un pannu māju.

Nepaspējām aplūkot dolomīta raktuves un baznīcu, kur Padomju gados pazudis zārks ar vietējo Turaidas Maiju - brīnumdarītāju Žagares Barboru, bet tagad novietots tukšs zārks.

Dažus kilometrus no Žagares atrodas Žagares pilskalns. Uzkāpām arī tajā, palūkojāmies apkārt. Interesants skats bija pār šoseju uz sastādīto eglīšu plantāciju.Turpinājām ar osa - garas vaļņveida grēdas - apskati. Oss ir īpaši iekopts un tūristus un atpūtniekus gaidošs.

Tur izveidotas gan atpūtas vietas, gan ar dabu iepazīstinoša taka gandrīz 4 km garumā.Turpat ir arī zirnekļveida skatu tornis.Žagare ir pelnījusi mūsu uzmanību - lai arī neliela, bet apskates objektu pilna pilsēta, kas patiks arī bērniem!