Liedaga “bučas” un citi zvejnieku gardumi

Liedaga “bučas” un citi zvejnieku gardumi

08. Nov 2015, 10:09 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jūra un zvejnieku gars veido lielu daļu no latviešu būtības un kultūras, un mūsu virtuve nav iedomājama bez Baltijas jūras dāvanām. Vīra buča, Sievas buča, Maigā buča – jau produktu nosaukumos vien ir manāms, cik daudz mīlestības un personīgas attieksmes 45 zivju pārstrādes uzņēmuma Liedags darbinieki ar roku darbu ieliek katrā kārbiņā. Katru gadu apstrādājot aptuveni 135 tonnas Latvijas zivju, pircēji tiek iepriecināti ar izcilu produkciju, no kā iespējams pagatavot unikālus ēdienus.

Latvijas gardāko stāstu ietvaros Rimi Gardēde un stāstu veidotāja Ilze Jurkāne, viesojoties pie ražotājiem zivju pārstrādes uzņēmumā Liedags, radījusi vairākas unikālas un gardas ēdienu receptes, kas pagatavojamas no viņas jau daudzus gadus iemīļotiem Liedaga brētliņu un siļķu izstrādājumiem.

20151103123706-46075.jpg 

Mazie kartupelīši ar skābu krējumu un Sievas buču vai Maigo buču

 

Tā ir uzkoda, ar kuru jau gandrīz pirms 40 gadiem sāku iepazīstināt draugus un kolēģus Ņujorkā ar latviešu ēdieniem. Ņujorkas stila kokteiļu pasākumos Ņujorkā un vēlāk Kalifornijā, bet tagad jau arī Latvijā es parasti cienāju viesus ar ēdieniem, kuru pasniegšanai nav nepieciešami ne šķīvji, ne “darbarīki”. Tā tapa šī uzkoda. Mani amerikāņu draugi ne vien jūsmoja par šo uzkodu, bet arī paši sāka to taisīt. ASV diemžēl nav brētliņu, bet ir siļķe matjes marinādē, kurai ir līdzīga garša.

Paredzēts: 6 cilvēkiem 

  • Mazie kartupeļi – 10 gab.
  • Skābais krējums (vismaz 25%) - 1 mazais iepakojums
  • Brētliņas fileja “Maigā buča” vai marinēta brētliņas fileja “Sievas buča” - 1 iepakojums
  • Sīpolloki – 15 g
  • Dilles – 15 g

Izvāra mazos kartupelīšus ar visu miziņu – jo mazākus, jo labāk. Pārgriež uz pusēm. Kartupelī izgrebj mazu dobumiņu. Tajā ieliek piciņu īsta skābā krējuma, kam tauku saturs ir vismaz 25%, bet labāk 35%. Pa virsu uzliek pusi no “bučiņas” un tai virsū – sīpolloka un dilles gabaliņu.

20151103123722-15455.jpg 

Siļķe kažokā

Šis ir ēdiens, kuru pirmo reizi sastapu pie radu draugiem Straupē, kad vēl nedzīvoju, bet tikai ciemojos Latvijā, un izlēmu, ka tas ir viens no garšīgākajiem ēdieniem pasaulē! Mana jaunā versija, kuru taisīju arī pie jūras Ragaciemā, tiek pasniegta jau samaisīta un katram viesim individuāli, nevis tradicionālajā veidā – kārtās lielā bļodā. Izskatās elegantāk un var nodrošināt pareizās sastāvdaļu proporcijas un garšu.

Paredzēts: 6 personām

  • Kartupeļi - 1 kg
  • Lieli burkāni - 3-4 gab.
  • Tvaicētas sarīvētas bietes - 2 iepakojumi
  • “Liedags” siļķu filejas eļļā - 3 iepakojumi
  • Olas – 6 gab.
  • Skābais krējums - 1 iepakojums
  • Majonēze - 1 burciņa
  • Mārrutki
  • 5 piparu maisījums
  • Dilles – 1 maza buntīte
  • Loki – 1 liela buntīte 

Izvāra un sakapā kartupeļus, burkānus un bietes. Sakapā lokus. Izvāra un sarīvē olu. Mazos gabaliņos sagriež “Liedags” siļķu filejas eļļā. Visas sastāvdaļas samaisa, pievienojot skābo krējumu, majonēzi, mārrutkus un 5 piparu maisījumu. Svarīgi neskopoties ar siļķi un nepielikt par daudz kartupeļu. Ja nepieciešams, pievieno vēl krējumu vai garšvielas. Kad siļķu salāti  gatavi, tos iepilda formā un izliek no formas uz liela servējamā šķīvja. Katru individuālo “siļķi kažokā” apkaisa ar rīvētu olu, dillēm un lokiem. Skaisti!

20151103123738-39229.jpg 

Pasta Puttanesca 

Šis ēdiens ir nosaukts itāļu “naktstauriņu” (puttane) vārdā. Vai tas ir tāpēc, ka ātri pagatavojams – starp klientiem, vai tāpēc, ka tas ir pikants? To es nezinu, un nav jau svarīgi! Šis ēdiens ir ļoti gards, un mūsu marinētās brētliņas “Vīra buča” ideāli aizvieto tradicionālās itāļu anšovu filejas. Tas ir ātri pagatavojams, un sastāvdaļas paredzētas 4-6 porcijām.

Pagatavošana: 6 personām

  • Spageti vai linguine pasta - 500 g
  • Konservēti tomāti - 2 bundžas (800 g)
  • Marinēta brētliņas fileja “Vīra buča” - 2 iepakojumi
  • Olīveļļa
  • Raudene
  • Melnās olīvas bez kauliņiem - 1 burciņa
  • Parmas siers - 150 g
  • Ķiploks - 5 daiviņas
  • Kaperi - 1 burciņa
  • Kaltēti vai svaigi pipari
  • Baziliks - 30 g
  • Pētersīļi - 30 g
  • Timiāns
  • Itāļu garšvielas 

Sālsūdenī izvāra 500 g spageti vai linguine pastu. Kamēr pasta vārās, divām lielām (800 g) kārbām konservētu tomātu nolej sulu. (Protams, sulu pataupa citam ēdienam vai mērcei.) Tomātus ar pirkstiem saspaida. Nokāš spageti un ieliek vai nu lielā bļodā, vai jau sadala pa porcijām. Tomātus sakarsē katlā, pievienojot 100 ml olīveļļas. Kad tomāti vārās, pieliek ½ ēdamkaroti raudenes, 1 tējkaroti itāļu garšvielu, kaltētus vai svaigus čili piparus pēc garšas, 100 g melnās olīvas bez kauliņiem, 50 – 100 g kaperu, 5 izspiestas ķiploka daiviņas un 2 kārbiņas “Vīra buča”, sagrieztu mazos gabaliņos. Visu pasautē 5 minūtes, un tad mērci uzlej uz pastas. Apkaisa ar baziliku, pētersīļiem, timiānu un sarīvētu Parmas sieru. Buen appetito!