Latvijas Ģimenes ārstu asociācija: vakcinācija pret gripu mazina kopējos mirstības rādītājus

Latvijas Ģimenes ārstu asociācija: vakcinācija pret gripu mazina kopējos mirstības rādītājus

20. Dec 2012, 16:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā liecina portāla „Sieviešu klubs” veiktā aptauja, sabiedrībā arvien izplatīta zema informētība par vakcinēšanās nozīmīgumu. Lai gan vairums respondentu (64%) vismaz reizi mūžā ir slimojuši ar gripu, absolūtais vairākums atzīst, ka nevakcinējas pret šo vīrusu. Vien 9% aptaujāto ik gadu veic vakcināciju pret gripu.

Pētījumā, kurā piedalījās 500 respondentu, tika noskaidrots, ka ceturtdaļa aptaujāto uzskata pilnvērtīgu uzturu (svaigi augļi, kvalitatīvi produkti u.c.) par efektīvāko aizsardzības metodi pret gripu. Kā nozīmīga aizsardzības metode tiek minēti vitamīni un minerālvielas, kā arī sportiskas aktivitātes.

Komentē Latvijas Ģimenes ārstu asociācija: „Ar gandarījumu novērtējam ceturtdaļas aptaujāto viedokli par pilnvērtīga uztura, ieskaitot mikroelementus un vitamīnus, un sportisku aktivitāšu nozīmīgumu. Diemžēl jāatzīmē, ka nav vērā ņemamu medicīnisku pētījumu, kas pierādītu vitamīnu lietošanas lomu, samazinot augšējo elpošanas ceļu infekciju slimību skaitu un slimības norises smagumu. Savukārt lielas sabiedrības daļas fiziskās aktivitātes ir nepietiekamas un neregulāras, bet daudzi vispār nenodarbojas ar sportu. Līdz ar to kā visefektīvākā aizsardzība pret gripu tik tiešām jāmin vakcinācija.”

Vakcinācija pret gripu ir būtiska ne tikai slimības profilakses nolūkos. Tajos mēnešos, kad Latvijā plosās gripas epidēmija, mirstības rādītāji pieaug par 2000-3000 gadījumu, salīdzinot ar citiem mēnešiem. Kaut arī šo cilvēku tiešais nāves cēlonis nav gripa, tā atstāj graujošu ietekmi uz hroniski slimiem un imunoloģiski novājinātiem pacientiem. Riska grupās atrodas mazi bērni, sākot jau no dažu mēnešu vecuma, grūtnieces, cilvēki virs 60 g. v., kā arī hronisku plaušu, sirds, nieru, imunoloģisko, onkoloģisko un hematoloģisku slimību pacienti.

„Riska grupām ļoti nozīmīga ir vakcinācija pret gripu, lai samazinātu kopējos mirstības rādītājus,” secina Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas biedrs Andris Baumanis.