Latvijā jau 60% meiteņu ir pasargātas no dzemdes kakla vēža

Latvijā jau 60% meiteņu ir pasargātas no dzemdes kakla vēža

20. Sep 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Saskaņā ar jaunākajiem datiem, Latvijā atbalsts meiteņu vakcinācijai pret cilvēka papilomas vīrusu, kas var izraisīt dzemdes kakla vēzi, aizvien pieaug. Radītāji liecina, ka imunizācija ir aptvērusi ~60% attiecīgā vecuma meiteņu. Salīdzinājumā ar 2012. gada pirmajiem sešiem mēnešiem, pašlaik aptveres pieaugums vakcinēto meiteņu vidū ir 3.6%. Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija šo aptveres rādītāju kāpumu vērtē kā ļoti nozīmīgu un daudzsološu. Bet tas aizvien vēl nav pietiekams, lai varētu runāt par visaptverošu primāru dzemdes kakla vēža profilaksi, kā, piemēram, Lielbritānijā, Portugālē vai Dānijā, kur ir vakcinēti attiecīgi 80%, 84% un 79% konkrētā vecuma meiteņu.

Sākoties jaunajam mācību gadam, vairākās Latvijas skolās sāks vakcinēt bērnus pret dažādām slimībām, tajā skaitā sāksies arī meiteņu vakcinācijas pret cilvēka papilomas vīrusu cikls. Šā iemesla dēļ Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija vēlas aicināt meiteņu vecākus ar pietiekamu atbildību un izpratni attiekties pret šo valsts sniegto iespēju un neaizliegt viņām saņemt šo vakcīnu, kas nākotnē viņas var būtiski (vairāk kā 90% gadījumu) pasargāt no saslimšanas ar dzemdes kakla vēzi.

Dr. Dace Matule, Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas prezidente: „Neraugoties uz to, ka vakcinācija pret cilvēka papilomas vīrusu Latvijā tiek īstenota jau ceturto gadu, daļā sabiedrības un vecāku pret to aizvien valda piesardzība un aizspriedumi, ko es cilvēciski varu saprast, bet profesionāli attaisnot - nē. Agrāk vai vēlāk katra meitene kļūst par sievieti, kura savā intīmajā dzīvē ļoti lielā mērā (līdz pat 80% gadījumu) var būt pakļauta inficēšanās riskam ar cilvēka papilomas vīrusu. Turklāt tieši jaunībā, pirmajās attiecībās meitenes savu fizioloģisko īpašību dēļ ir īpaši uzņēmīgas pret to. Vakcinācija pirms dzimumdzīves uzsākšanas sniedz būtisku aizsardzību pret inficēšanos un līdz ar to novērš dzemdes kakla vēža attīstības iespēju nākotnē. Tāpēc, manuprāt, ir nepiedodami savas meitas nepasargāt no šīs ļaunās slimības, ja to iespējams izdarīt, turklāt par valsts garantētiem līdzekļiem."

Pasaulē un arī Latvijā dzemdes kakla vēzis ieņem otro vietu sievietēm visbiežāk diagnosticēto audzēju sarakstā pēc krūts vēža, un ir nāvējošākais audzējs pēc krūts un plaušu vēža. Dzemdes kakla vēzi 99% gadījumos izraisa cilvēka papilomas vīrusa infekcija, kas ir viegli iegūstama /pārnesama - inficēties ar to iespējams ādas kontakta ceļā, ne vienmēr nepieciešams dzimumakts.

"Meitenēm šajā vecumā ir ļoti augsta imūnās atbildes reakcija, tāpēc, veicot pusaugu meiteņu vakcināciju pret cilvēka papilomas vīrusu pirms dzimumdzīves uzsākšanas, iespējams gūt efektīvākos rezultātus ilgstošai aizsardzībai pret inficēšanos nākotnē. Taču noteikti iesaku vakcinēties arī sievietēm pēc dzimumdzīves uzsākšanas, jo ar cilvēka papilomas vīrusu var inficēties atkārtoti vai pirmreizēji visā savas seksuāli aktīvās dzīves laikā. Vēlos arī kliedēt mītus par vakcīnas drošību - vakcīna nesatur vēža šūnas vai dzīvu vīrusu. To veido vīrusam tikai ārēji līdzīgas daļiņas. Vakcīna izveido meitenes ķermenī imūno atmiņu jeb antivielas, kas viņu pasargā no saslimšanas," - uzsver Dr. Dace Matule. 

Asociācija arī vēlas akcentēt būtiskus uzlabojumus vakcīnas pieejamības ziņā – pateicoties šovasar apstiprinātajām atbilstošo Ministru Kabineta noteikumu izmaiņām, vakcīna turpmāk būs pieejama līdz 18 gadu vecumam visām tām meitenēm, kurām 2010. gada 1. septembrī (brīdī, kad Latvijā tika uzsākta vakcinācija pret cilvēka papilomas vīrusu) bija 12 gadi. Tas nozīmē, ka arī tās meitenes, kuras dažādu iemeslu dēļ nesaņēma vakcīnu plānotajā laikā, var to saņemt arī šobrīd.

Savukārt sievietēm vecumā no 25 gadiem jāatceras par tādas diagnostikas kā skrīningtesta nepieciešamību. Reizi trīs gados sievietes vecumā no 25 līdz 70 gadiem saņem uzaicinājumu uz valsts apmaksātu dzemdes kakla skrīningtestu. Diemžēl puse no dzemdes kakla vēža gadījumiem tiek atklāti novēloti , kad iespējas izārstēties ir ļoti zemas. Kaut patiesībā no šīs slimības Latvijā nevajadzētu mirt nevienai sievietei, jo valsts bez maksas nodrošina kā skrīningu, tā arī vakcināciju (meitenēm).

Materiāla sagatavošanā izmantoti Slimību profilakses un kontroles centra dati.