Laiks sev. Drīkst, nedrīkst? Varbūt pat vajag?

Laiks sev. Drīkst, nedrīkst? Varbūt pat vajag?

10. Jun 2017, 18:24 muzikantu_mamma muzikantu_mamma

Es esmu no tām mammām, kura reti atstāj mazuli vienu pašu un ja kādreiz uz pāris stundām sanāk izskriet, tad visu laiku ir satraukums. Jā, es saprotu, ka tas ir tikai un vienīgi normāli, bet kā tad paliek ar laiku sev? 

Kad biju bērniņa gaidībās, tad man bija stingra nostāja, ka bērniņu nevienam nedošu pieskatīt, es pati tikšu galā, bet kad mazais bija jau pie mums, tad sapratu, ka pāris stundas miega man nekaitētu. Tā kā es no paša sākuma nesapratu, ka man trūkst piens, tad mazais naktī ik pa stundai, divām cēlās un gāja gulēt tikai pēc kādas stundas gulēšanas pie krūts, kad bija nevis kārtīgi paēdis, bet gan piekusis no krūts zīšanas. Tad jūs jau varat noprast, ka man ar miegu bija kā bija, bet ziniet, baigi arī nesūdzējos, jo zināju, ka būt par mammu nav viegls darbs, bet skaistākais gan! Tajā brīdī mana mana mamma pateica "stop Zane, tev vajag atpūsties!" un izgāja trīs stundu garā pastaigā ar savu mazdēlu, lai varu nosnausties. Un tajā brīdī es sapratu, cik ļoti svarīgi ir ik pa laikam iedot atpūtu sev, sevis atjaunošanai. Jo teiksim kā ir - atpūtusies mamma ir laimīga mamma! Jo pēc tā trīs stundu netraucētā miega, es jutos kā cita cilvēks. Tad man tās ik pa stundai barošanas likās tīrai nieks. 

Manam dēlam ir četri mēneši un es tikai četras reizes esmu bijusi uz pāris stundām izskrējusi no mājas vai aizgājusi gulēt saldā miedziņā. Labi, es pieļauju, ka kāda mamma noteikti to pat nav arī izdarījusi vienu reizi, tieši tāda paša iemesla dēļ kā es - jo vienkārši baidās atstāt savu mazulīti, bet es varu pateikt vienu - ja jums ir vecāki, vecvecāki, draugi ar bērniem vai vīrs, tad izbaudiet pāris stundas sev! Nekaunējaties lūgt pēc palīdzības, ja tāda nepieciešama! Nekautrējaties uz stundiņu vai divām nosnausties klusumā. Jo tas jūs nepadarīs par sliktām mammām! Katrai labai mammai ir vajadzīga neliela atpūta sev! It kā skan aplami, ka vajag laiku sev, ja jau reiz esi izvēlējusies kļūt par mammu, jo zināji jau no paša sākuma, ka nebūs viegli, bet tas, ka mammai vajag pāris stundas miega ir tikai un vienīgi normāli, jo mēs taču neesam roboti, tas ir tikai cilvēcīgi.

Mans rezumē - mammai ir vajadzīgs laiciņš arī sev vienai, lai atjaunotu savus spēkus! Jo ja visu laiku būsi nogurusi, tad ir lielāka iespējamība, ka tu sāksi "izdzist" un spēka tev nebūs it nemaz. Vai tas ir vajadzīgs? Noteikti nē! Tādēļ atpūties kādreiz, ja tev tiek dota tāda iespēja!

mamma88 mamma88 11. Jun 2017, 13:12

Man prieks,ka jaunas mammas ari pie sada secinajuma nonak. Es ar 1.ari biju mate varone,tanks,bet tas nav vajadzigs. Tagad es regulari brivdienu ritos gulu lidz 12.diena ,un virs no rita vac un edina bernus. Ari dara dienas vakara citreiz nosnauzos,ja ir bijusas trakas naktis. Vienigi es 100 procentigi cwlsanos pa nakti esmu iznemusies uz sevi,bet ta noteikti ir visam mammam,kuras baro tikai ar kruti. Tapec es uzskatu,ka esmu pelnijusi kaut kad papildus pagulet,uzkraujot visu citu viram uz to doto bridi.