Lai tiktu pie mājokļa ir jāriskē. Ejam uz banku!

Lai tiktu pie mājokļa ir jāriskē. Ejam uz banku!

08. Feb 2015, 00:00 mamma27 mamma27

Pēc raksta,par mūsu mājokļa iegādi, saņēmu daudz jautājumu,tad nu nolēmu uzrakstīt,ko un kā es darīju. Kas jāņem vērā un ar ko jārēķinās.

Pirmais ,ko darītju es- gāju pa dažādām bankām un jautāju ,cik lielu kredītu mājokļa iegādei viņi man varētu dot. Bija bankas kā SEB,SWEDbank, DNB, kur pietika ar manis teikto-cik es saņemu ,cik saņem vīrs,kopējie ienākumi, apgādājamie.Viņi ievadīja informāciju ,aprēķināja un nosauca summu līdz kurai mēs varam saktīties mājokli. Citadele, Nordea gribēja uzreiz redzēt papīrus.Bet arī iepriekš minētās bankas pie summas nosaukšanas teica- tomēr katrs gadījums ir individuāls.

Tad nu es ieteiktu jau uz banku doties ar

  • izziņu VID par ienākumiem pēdējos sešos mēnešos. Šo izziņu var pieteikt Vid jaunajā ēkā ,aizpildod anketu.Es anketu pildīju gan par sevi, gan vīru.Tomēr pakaļ gan jānāk katram pašam.
  • Internetbankas izdruku par gadu,jo bankām vajag redzēt kā ienākumi nāk jūsu kontā. Ja ejat uz banku,kur jums ienāk alga,tad to nevajag,tomēr ,tā kā es staigāju pa vairākām bankām,es tomēr izdrukāju.
  • Idiālā variantā ir arī noskatītais dzīvoklis ar summu, adresi( jo viņi tad pārbauda kādā stāvoklī ir šis dzīvoklis. ) Protams dzīvokļa vērtējumu nav jēgas kārtot sākumā,jo nevar zināt vai kredītu dos.

Ar pirmajām divām lietām- Vid izziņa un konta izraksts ļoti noder ,jo tad bankas darbinieki precīzāk var noskaidrot un  izlemt kādā apmērā var piešķirt jums hipotekāro kredītu.

 

Tā kā mēs pirkām dzīvokli jaunajā projektā ,turklāt pie bankas ,kurai ar šo projektu ir arī sadarbība,tad dzīvokļa vērējumu mums nemaz nevajadzēja. Tas bija pluss,jo arī vērtējums maksā naudu- to varējām ieekonomēt.

 

Ļoti daudzi projekti sadarbojas ar bankām,tā ka ir vērts painteresēties.

Vēl bankas ļoti labus noteikumus dod uz saviem –atņemtajiem īpašumiem. Tiem varbūt pārdošanas cena ie nedaudz lielāka kā tirgus cenas ,bet tur pirmās iemaksas ir stipri zemākās,šogad nezinu kā ir mainījušās ,bet pagājušā gadā mums pat 90 % solīja kreditēt ,ja izvēlēsimies banku dzīvokli, un arī ņem ķīlu- citu īpašumu ,kas pieder pašiem vai vecākiem uz kādiem gadiem,kas var nosegt ar pirmo iemakstu.

Tā ka ir vērts papētīt mājas lapās vai arī bankā pajautāt kādi dzīvokļi viņiem ir .

 

Ja noveicas un kredītu ir ar mieru dot,tad jārēķinās ne tikai ar pirmo iemaksu.Tā nu ir lieta,par ko daži galīgi neiedomājās.Mēs zinājām,bet arī nedomājām ,ka tā nauda būs tik daudz.

Bankas liek mansāt par darījuma konta atvēršanu(katrā bankā citas izmaksas)

Līguma noslēgšanas maksa,kas ir procentuāli no kredīta summas .

Zemesgrāmatā reģistrēšana 2% no dzīvokļa vērtības + 22,46 kancelejas nodeva

Notāra pakalpojumi aptuveni 150 eiro(bankas gan norāda lielākas summas,bet  visiem notāriem ir vienāds cenrādis,tāpēc neaprotu ,kāpēc banka tā biedē)

Un vēl obligāti dzīvokli liek banka apdrošināt- bet tā summa nesanāk tik liela-man uz gadu bija 35 eiro.

Tas arī sākumā būtu svarīgākais ,ko darīt un uz ko rēķināties.Protams vēl ,tas viss aizņem laiku- staigāšana pa bankām,papīru kārtošana,zemesgrāmata(desmit dienas raksta papīrus),tā ka ,no kredīta piešķiršanas līdz atslēgām tā par 3-4 nedēļas paiet ,ja to visu dara ātri.  Vēl- mums bija tā,kad banka deva zaļo gaismu ,mums bija laiks divas nedēļas ,lai sagādātu visu trūkstošo summu un slēgtu līgumu.Ja to neizdarītu divās nedēļās-pārskatīšanas process no jauna.Un mēs tad nu arī paspējām uz vieglajiem noteikumiem ,jo iekļāvāmies tajā noteiktaja laikā.Jo kā bankas darbinieks teica,ja nāktu pēc mēneša atkārtoti ,iespējams,ka tik vienkārši viss nebūtu.

Tomēr es visiem iesaku- aizejiet un noskaidrojiet savas iespējas.Jo šādu staigāšanu pa bankām es jau veicu trešo reizi ,pirmās divas nebija veiksmīgas,tomēr tad es uzzināju uz ko varu cerēt.Un jāteic,ka bankām noteikumi un skats uz kredītņēmējiem mainās-jo kad gāju pagājušā gada sākumā man iespejo summu nosauca vienu.bet kad gājām septembrī ,tad summa bija stipri lielāka ,bet ienākumi mums nebija mainījušies.

Tā ka veiksmi visiem! Jo kas neriskē,tas nedzer šampanieti!

20150206124220-81406.jpg

Cielavinna Cielavinna 07. Feb 2015, 21:01 fejucis2010

Nu, nezinu mees ar no mazpilseetas un Citadeles banka neateica😉

lauvinja lauvinja 07. Feb 2015, 20:03

🎉 Bet jūs to paveicāt!

LvMomi LvMomi 07. Feb 2015, 12:33

Es arī varētu paeakstīties zem katra vārda. Plus no savas pieredzes teikt... Nepadodieties pie pirmajām grūtībām. Mana banka mani nepatīkami pārsteidza sakot, ka nevaru ņemt kredītu, jo esmu bka, taču beigās paši zvanīja un atvainojās. Rezultātā pat izstaigājot citas bankas.. savējie deva vislabākos nosacījumus.

Ja ir plāns ņemt hipotekāro kredītu, tad vismaz pus gadu iepriekš ir jāaizmirst par nebanku kredītu (ātrie kred) devēju pakalpojumiem kā tādiem. Arī, ja esat maksātspējīgi un nekādu aizķeršanos ar termiņjem nav bijis.

Mamma27 jau pieminēja papildus izmaksas. Bija bankas, kuras deva kredītu, bet papildus bija jāver vaļā noguldījumu konti (man+vīram). tas parasti ir vismaz 70eur mēnesī No ģimenes budžeta nost. Uzkrājumi ir laba lieta, taču pieturos pie tā, ka tai ir jābūt pašas ģimenes iniciatīvai. Arī nodokļu atmaksa nedarbosies, ja esat Bka.

Noteikumi bankās mainās pa nedēļām. Kredīts ir slogs uz vismaz 20gadiem. Iesaku kārtīgi apsvērt visas iespējas, lai vēlme pēc sava mājokļa nekļūst par bankas dūzi. Te nu varu minēt, ka cotadele banka mainīja savu lēmumu..uzzinot, ka vīram ir īpašums, lai panāktu, ka mēs viņu apķīlājam.