Lai bērniņam droša līgošana: 4 noderīgi ieteikumi

Lai bērniņam droša līgošana: 4 noderīgi ieteikumi

23. Jun 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Par ko vecākiem noteikti jāpadomā un ko jāņem līdzi, doties uz Līgo svinībām kopā ar bērnu, jautājām pediatrei Vizmai Meikšānei.

1.Pasargāt no odiem

Vakarā noteikti būs odi, tādēļ, dodoties uz svinību vietu, pediatre iesaka ņemt līdzi vai nu moskītu tīklu, vai pretodu līdzekli, atkarībā no tā, cik liels ir bērniņš. „Lai gan pretodu līdzekļi ir maz efektīvi, bērnam, kurš vairs neguļ ratiņos, ar to būtu jāapstrādā apģērbs,” iesaka Vizma Meikšāne.

2.Pirmās palīdzības aptieciņa

Tāpat kā dodoties jebkurā ceļojumā, arī šajā gadījumā līdzi būtu jāņem pirmās palīdzības aptieciņa!

„Aptieciņā jābūt plāksteriem un ūdeņraža pārskābei vai betadīna šķīdumam brūču apstrādāšanai. Vēl varētu ņemt līdzi arī antihistamīna līdzekļus – „Tavegilu”, „Suprastīnu” vai „Zirteku” – tos aptiekās var nopirkt bez receptes. Šie medikamenti noderēs tādā gadījumā, ja rodas kāda negaidīta alerģiska reakcija, piemēram, ja bērnam iekož lapsene vai irsis,” skaidro ārste.

Tad, ja bērniņam jau ir kāda alerģija, tad vecākiem, protams, vajadzētu ņemt līdzi līdzekļus, kas pret to palīdz!

Pediatre uzskata, ka tad, ja svētki tiek svinēti tepat Latvijā, medikamentus gremošanas traucējumiem līdzi var neņemt, jo visticamāk, ka bērns ēdīs produktus, kurus jau pazīst. Tomēr tad, ja bērniņš saindējas, ir jādodas uz slimnīcu, nevis jādod viņam oglīti!

3.Atbilstošs apģērbs

„Protams, bērnam vajadzīgi atbilstoši apavi. Jārēķinās ar to, ka zāle ir slapja, tādēļ ieteicams padomāt arī par otru apavu pāri nomaiņai,” iesaka pediatre. Tā kā vakari, visticamāk būs auksti, vēl ārste iesaka izvēlēties laika apstākļiem atbilstošu apģērbu. Tas nepieciešams tādēļ, ka straujas pārkaršanas un atdzišanas dēļ, bērns var saaukstēties.

4.Bērnus ir jāpieskata!

Vēl Vizma Meikšāne atgādina, ka svētku laikā bērnus kādam ir jāpieskata. „Jāņos ir sakoncentrēti visi vasaras sezonas riski, no kā bērnus jāuzmana! Jāskatās, lai viņi negūtu traumas, lai kaut ko nepaķertu no svētku galda un neiedzertu, jāuzmana no grila, ugunskura un ūdens. Dažkārt svinību vietā var mētāties saplēsta stikla lauskas – arī no tām bērnu jāuzmana,” uzskaita pediatre.

Ievērojot visu iepriekšminēto, parūpēsies par to, lai maksimāli samazinātu nepatīkamo pēcjāņu komplikāciju risku! Lai droša un priecīga līgošana!

Māmiņu Klubs

Ko tu ņemsi līdzi, dodoties līgot kopā ar bērniņu?