Labdarības akcija noslēgusies – trūcīgām māmiņām saziedots vairāk nekā 700 kg zīdaiņu apģērba un aprūpes lietu

Labdarības akcija noslēgusies – trūcīgām māmiņām saziedots vairāk nekā 700 kg zīdaiņu apģērba un aprūpes lietu

05. Jun 2017, 00:50 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

TV3 raidījuma un vecāku apvienība MāmiņuKlubs sadarbībā ar tirdzniecības kompleksu Spice, rīkotajā labdarības akcijā Dalies un samīļo saziedots vairāk nekā 700 kg zīdaiņu apģērba un aprūpes lietu.  Speciālās labdarības pūriņu kastes saņems trūcīgās jaundzimušo māmiņas dzemdību nodaļās visā Latvijā. Kopā izveidotas jau 500 pūriņu kastes, no kurām daļa aizceļojusi uz Rīgas pilsētas dzemdību namu.

 20170602114557-35981.jpg

Labdarības pūriņa izveide ir “Māmiņu Kluba” Baltijas iniciatīva, lai atbalstītu māmiņas krīzes situācijās.  “Māmiņu Klubs” noskaidrojis, ka, gan Latvijā, gan Lietuvā dzemdību nodaļās uz dzemdībām ierodas mātes, kurām nav pirmo nepieciešamības lietu zīdaiņa aprūpei. Tās parasti ir trūcīgas māmiņas, sievietes krīzes situācijās. Rīgas pilsētas dzemdību namā grūtnieces bez pūriņa ir vidēji ap 200 gadā.

20170602114604-45955.jpg 

Dzemdību nodaļām dažkārt nav nepieciešamo lietu, ko piedāvāt jaunajai mātei mazuļa aprūpes nodrošināšanai, tāpēc labdarības pūriņš, kas sastāv no zīdaiņu drēbītēm, aprūpes piederumiem, autiņbiksītēm un siltas sedziņas, ir liels atbalsts.

 20170602114613-32058.jpg

Labdarības akcijā “Dalies un samīļo” piedalījās gan ģimenes, kas atveda uz “Spice Home” izvietoto labdarības kasti savu bērnu drēbītes, no kurām bērni jau izauguši, kā arī zīdaiņu preču kompānijas. Atsaucība ir bijusi ļoti liela un ar mantām piepildīta lielā “Spice Home” noliktava. Saziedotās lietiņas “Māmiņu Kluba” brīvprātīgās māmiņas sašķiroja un tās tika rūpīgi izmazgātas ar ķīmiskās tīrītavas “Lindo Grupa” atbalstu. Jaundzimušo labdarības pūriņi tika sapakoti skaistās pūriņu kastēs, iekļaujot gan pirmos drēbīšu komplektus, gan siltas sedziņas un zeķītes, autiņbiksītes un zīdaiņu aprūpes piederumus.

 20170602114635-43962.jpg

Šovasar pirmās 500 pūriņu kastes tiks nogādātas Latvijas dzemdību nodaļās, kur tās nonāks tieši trūcīgu māmiņu rokās.

 20170602114642-98124.jpg

Labdarības akciju “Dalies un samīļo” atbalstīja arī māmiņas - mākslinieces, kā Māra Upmane-Holšteine, Liene Bērziņa un Elizabete Veikša (Zagorska), kas piedalījās arī akcijas labdarības koncertā “Akcijā piedalījās ļoti daudz mammu, jo tieši mēs kā mammas vislabāk saprotam, kā tas ir, kad ir mazs bērniņš uz rokas, bet ir grūti laiki un nevaram atļauties pamatlietas. Mūsu kā māmiņu sirdis ir atvērtas cita citai un tieši tāpēc arī ziedojam. Es uz labdarības kasti atnesu sava dēla pašu pirmo drēbīšu komplektiņu - tā ir mana dāvana no sirds tai mammai, kurai šobrīd iet ļoti grūti.”, tā divu bērnu māmiņa, TV un radio raidījumu vadītāja Liene Bērziņa.

 20170602114654-91886.jpg

Rīgas pilsētas dzemdību nama vecmāte Baiba Zelka, kas arī pati aktīvi iesaistījās labdarības pūriņu pakošanā, stāsta: “Brīdī, kad mamma, kas ir bijusi krīzes situācijā un nonākusi dzemdību iestādē “bez nekā”, saņem šo palīdzību - rūpīgi un ar sirsnību veidoto pūriņu, viņa jutīsies atbalstīta. Tas būs kā mazs atspēriens, kā atgādinājums “Tu neesi viena ar savām grūtībām”! Arī mums kā dzemdību personālam sapakotie pūriņi būs parocīgi, jo dažkārt ir akūta vajadzība mammu atbalstīt ar pirmajām drēbītēm un lietiņām.”

Daļa labdarības akcijā saziedoto lietu nonāks arī krīzes centros, kuros uzturas grūtnieces un jaunās māmiņas. Tie ir bērnu autosēdeklīši, siltie kombinezoni, higiēnas preces un arī lietas, kas noderēs pašai māmiņai. Anna, Sofijas māmiņa, par labdarības akciju saka: “Pirms 5 mēnešiem pati biju krīzes centrā - šajā laikā arī piedzima mana Sofija. Biju nonākusi lielās finansiālās grūtībās. Nebija pat kur dzīvot, kur nu vēl sarūpēt lietas bēbītim. Šāds pūriņš man būtu lieti noderējis!”

 20170602114711-86143.jpg

Labdarības akcija “Dalies un samīļo” ir “Māmiņu Kluba” Baltijas valstu iniciatīva, kas vienlaikus norisinās gan Latvijā, gan Lietuvā. Kopā plānots izveidot ap 1500 jaundzimušo pūriņu kastu. Līdzīgas akcijas Skandināvijas valstīs tiek atbalstītas no valsts puses. Piemēram, Somijā jaundzimušo pūriņu kastes ir populārs atbalsta veids, ko sniedz valsts jaunajiem vecākiem. 

Akciju atbalsta ģimenēm draudzīgas kompānijas un zīmoli  - tirdzniecības centri “Spice” un “Spice Home”; SUBARU (“Adrem Auto”), HUGGIES autiņbiksītes, Canpol Babies zīdaiņu aprūpes piederumi, NUK krūts zīdīšanas atbalstam, GRITE (pūriņu kastu izveide), BÜBCHEN zīdaiņu kosmētika, LIDO, JYSK, LINDO GRUPA u.c.