Kurš mīļāks un svarīgāks - mamma vai tētis

Kurš mīļāks un svarīgāks - mamma vai tētis

09. Feb 2017, 15:44 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pēdējā laikā sanāk ļoti bieži dzirdēt un aizdomāties par mammas un tēta svarīgumu, kurš tad ir vairāk svarīgs, vairāk nozīmīgs mazuļa attīstībā un, kurš ir mazāk mīļš, vai vajadzīgs. Vai tiešām mammai ir lielāka loma mazuļa dzīvē, vai tiešām tikai tādēļ, ka es esmu mazuli iznēsājusi 9 mēnešus, tas dod lielākas tiesības un pilnvaras būt svarīgākai un nozīmīgākai?

Mazuli taču rada abi vecāki, parasti mazuli gaida un par viņu ilgojas abi vecāki, tas nekas, ka mamma viņu iznēsā 9 mēnešus, piedzemdē, līdz ar to vārds "mamma" ir stiprāks... Protams, mēdz būt visādas situācijas, mēdz būt, ka mamma savu tikko dzimušo mazuli spēj ielikt "Glābējsilītē" un šī "spēcīgā mamma" ir pieņēmusi šādu lēmumu, jo viņa ir mamma, viņa ir tiesīga to pieņemt, vai ne? Mēdz būt, ka tēti, uzzinot, ka būs tētis, pamet māmiņu un par viņu nevēlas neko zināt, pat nevēlas uzņemties nekādu atbildību - nedz finansiālo, nedz morālo. Un tad nu šai mammai ir jābūt 2in1 un šeit nu būtu nedaudz lieki ņemt vērā jaunā tēta domas un planotās lomas.

Bet, ko darīt un, kā sabalansēt šo mīļāks, svarīgāks, nozīmīgāks, ja abi vēlas būt šie nozīmīgākie, taču ikdienā tas vairs nav iespējams, jo mīlestības mammas un tēta vidū sen vairs nav, kopdzīves tās ierastajā saprotamajā valodā, vairs nav. Vai uzsākt karu savā starpā kliedzot, ka es esmu mamma un mamma ir mamma, tētis nav nekas, tētis varēs iejaukties no 6 gadu vecumam, jo līdz tam mazuli no mammas nošķirt nedrīkst. Un te nu abas frontes "iet uz pilnu banku", tikai tādēļ, ka ir tiesības vienam un ir tiesības arī otram, nedomājot, ka mums kā vecākiem ir arī pienākums vienam pret otru un savu mazuli. Viens piesauc svarīgo mātes pienu, kuru mazulis sen vairs īstenībā nelieto, otrs - dzīvības draudus bērnam, jo viena tante teica un otra pielika klāt...Kurš ir svarīgāks, kurš ir īstāks, kurš ir naudīgāks, kurš ir morālāks?

Dzirdot šīs visas situācijas sev apkārt, mēs reti kad - cilvēki no malas - spējam līdz visiem 100% iejusties šo cilvēku ādā, vai mēs zinām, ko jūt un, kādā situācijā ir mamma, kura savu mazuli atstāj "Glābējsilītē"? Vai mēs zinām, cik slims, vai cik savādāk domājošs ir vecāks, vecākam tuvu stāvošs cilvēks, kurš spēj piecgadīgu bērnu sist tikai tādēļ, ka neprot skaidri izrunāt skaitļus tik tālu, kamēr bērns tiek nosists? Kurš tad tur svarīgāks un nozīmīgāks, vai māte, kura to pastrādā kopā ar savu jauno draudziņu, vai tēvs, kurš ir sazin kur, sazin kādēļ viņš nav kopā ar savu bērnu, vai nav informēts, kādos apstākļos un vidē viņš dzīvo.

Vai mēs zinām, kā jūtas mamma, kurai atņemt zīdainītis, vai mēs zinām, kā jūtas tētis, kurš auklē mazuli cerībā, ka mamma rīt, parīt tomēr atkal būs kopā ar viņiem, nu tad, kad būs padzīvojusies pie savas "Lielās mīlas", kad būs atpūtusies siltajās zemēs, vai maz mēs to zinām??? Vai maz mēs iedomājamies, kā jūtas vecāki, vecvecāki izdzīvojot katru savu situāciju un, kādēļ viņi rīkojas tā, kā rīkojas? Ja manu bērnu sāpinātu, ja man katru dienu būtu jāskatās, kā mans bērns pardzīvo, kā ņirgājas un izmanto manu bērnu... es taču esmu mamma un nespēju noskatīties uz sava bērna sāpēm, arī es nesolidarizētos kā māte pret māti.

Es neļautu darīt pāri savam bērnam, arī tad, ja viņš būtu jau tēvs. Liekot roku uz sirds, varu teikt tikai vienu - mīlestība un svarīgums nav izmērams, nevaram mēs pateikt mamma ir svarīgāka, vai tētis ir svarīgāks, abi ir piedalījušies mazuļa radīšanā un abiem ir liela loma bērna dzīvē, pienāks laiks, kad bērns pats sapratīs un sajutīs, kurš tad no viņiem bērnam ir mīļāks, ne tādēļ, ka likums, taisnība, vai sabiedrība tā domā. Un atcerieties, mīļie, ne viss ir tik balts, vai melns, kā to mālē. Mēs no malas daudz ko nezinām. Var jau likties, kas tad tai - bērna tēvs īsts "atradums" - liels uzņēmējs, nopircis skaistu māju, iekārtojis bērnistabu, nopircis dārgu kažoku, izskatās labi, fotogrāfijas i-netā arī skaistas, bet kas zem šīm foto? Pazemošana, šantažēšana, vardarbība...

Vai tieši otrādi - viņam gan skaista, jauna sieviņa, vienmēr smaidīga, vienmēr sapucējusies un kopā ar mazuli izskatās kā laimīgākā ģimene pasaulē, taču... šī sieviņa, kamer vīrs darbā skrien pa labi, pa kreisi, kamēr vīrs auklē mazo nedēļas nogalēs, tikmēr relaksējas klubos un tas nekas, ka visus šos 9 gaidību mēnešus neviens nezināja, kurš īsti ir mazuļa tēvs...

Tādēļ nebūsim nezēlīgi un nespļausim akā no kuras varbūt kādu dienu nāksies dzert mums pašiem, vai mūsu mīļajiem.

 Māmiņa