Kur paliek laiks jeb mūsu laika zagļi

Kur paliek laiks jeb mūsu laika zagļi

11. Mar 2013, 00:00 Sieviešu Klubs Sieviešu Klubs

„Kur paliek mans laiks?” Tas, šķiet, ir viens no 21.gadsimta sievietes biežāk uzdotajiem vai vismaz pārdomātajiem jautājumiem. Kas tad ir mūsu lielākie laika zagļi, portāls www.sieviesuklubs.lv jautā koučam Lailai Zariņai. 

Zaglis Nr.1 – citu problēmas

Speciāliste atzīst, ka katra sieviete laiku nelietderīgi iztērē vai pazaudē citu iemeslu dēļ. Tomēr viņa novērojusi, ka daļai sieviešu laiku zog radinieku un citu tuvo cilvēku problēmas, kuras uz pašu sievieti patiesībā nemaz neattiecas!

„Reizēm nudien jāsāk domāt, vai mums uz pieres gadījumā nav rakstīts: „palīdzības dienests”!

Protams, palīdzēt un izpalīdzēt vajag, bet bieži vien ir tā, ka otra cilvēka problēmu mums vieglāk ir atrisināt pašām nekā ļaut cilvēkam risināt savas problēmas pašam.

Šī ieaudzinātā pareizā domāšana mūsos rada vainas apziņu - nu kā gan es kādam varētu nepalīdzēt, un tāpēc mēs dažkārt uzņemamies to, ko bieži nemaz nevajadzētu.

Un te jau ir tā lielā māka - atšķirt to, kādā veidā mēs patiesībā otram cilvēkam palīdzam!

Bieži vien mēs domājam, ka palīdzam, un ļaujam otram mums šādi nozagt ne tikai laiku, bet arī mūsu enerģiju, pacietību un skaistumu, bet galu galā izrādās, ka savu enerģiju esam iztērējuši pilnīgi ne tur, kur tas bijis vajadzīgs, un ar savu izpalīdzēšanu otram tikai esam palīdzējušas degradēties.

Šāda veida izpalīdzēšana novērojama arī darba kolektīvos. Viens visu laiku ļoti cītīgi strādā, bet beigās, izpalīdzot visiem citiem, viņš nepagūst izpildīt pats savus pienākumus, jo tiem vienkārši neatliek laika,” stāsta Laila Zariņa.

Zaglis Nr.2 – nevērtīga komunikācija

Otrs nozīmīgākais laika zaglis pēc kouča domām ir nevērtīga komunikācija, kas bieži vien ir bezmērķīga čatošana vai sarakstīšanas ar svešiniekiem interneta vidē.

„Interneta vietnes un sociālie tīkli ir lietderīgi tad, ja zinām, ko tur vēlamies iegūt, un to arī mērķtiecīgi darām! Piemēram, viena sieviete vēlēsies tur atrast draugu, vēl kāda – darbu, bet kāda cita – iegūt konkrētu informāciju, un tas ir labi.

Savukārt tad, ja mūsu komunikācija ir bezmērķīga un laiku, ko tajā patērējam, mēs neprotam limitēt, tad var rasties sajūta, ka laiks vienkārši sāk zust,” tā Laila Zariņa.

Uzzini, kas zog tieši tavu laiku!

„Dažkārt mēs laiku neplānojam un patērējam tur, kur to tik daudz nemaz nevajadzētu ieguldīt. Tāpat ļoti maz laika mēs atvēlam pašas sev, kamēr visiem citiem to dodam ļoti daudz!

Šim līdzsvaram ir jābūt pareizam, tomēr nav tādas vienas noteiktas formulas, kas der pilnīgi visām sievietēm. Katrai tā būs ļoti individuāla.

Tādēļ „Laimes formulas” pirmajā lekcijā „Es un laika trūkums” katra tās dalībniece varēs noteikt savu individuālo līdzsvara formulu!

Par to stāstīšu ne tikai teorētiski, bet katrai lekcijas apmeklētājai došu arī īpašus uzdevumus, kuros būs jāmēra, jāpieraksta, jāskaita un jāanalizē. Tāpat šajā lekcijā ikvienai būs iespēja atbildēt pašai uz saviem jautājumiem, kā arī uzdot jautājumus pārējām – tā, lai katra sieviete nonāktu pie secinājuma, kāds ir viņas līdzsvars, un kas ir viņas laika zagļi, jo mums katrai tie ir citi.

Pārsvarā jau mēs katra tos zinām, tomēr bieži vien ignorējam un tēlojam, ka šādu laika zagļu mums nemaz nav.

Tādēļ pats galvenais, ko šajā seminārā mācīsimies, ir pieņemt savus iekšējos lēmumus!

Tātad mācīsimies ne tikai apzināties, ka kaut kam vienam tērējam pārāk daudz laika, bet arī zināt, ko darīt, lai to mazinātu. Turklāt mācīsimies ne tikai zināt, ko darīt, bet arī prast pieņemt iekšēju lēmumu savu laiku vairs neizšķiest!

Māksla nav tajā ko mēs zinām, nezinām vai apzināmies, māksla ir tajā, ka mēs apzināmies un darām - tātad pieņemam lēmumu un darām,” pārliecināta Laila Zariņa.

Kur visvairāk savu laiku tērē tu? Vai jau esi pieteikusies Lailas Zariņas lekcijai? 

Eksperts

Laila Zariņa

Personības izaugsmes un pārmaiņu trenere (life coach), RigaCoach.lv dibinātāja
Laila Zariņa Vecāku skolā
Ambera_2012/ Jelgavas MK Ambera_2012/ Jelgavas MK 11. Mar 2013, 10:31

Jā MK paņem laiku laba nozīmē. Es jau no sākuma izdaru nepieciešamās lietas un tikai tad ienāku MK palasīt kas jauns?😃 Par citiem portāliem nemaz nerunāšu. Tagad kad sāksies pavasara darbi būs jāplāno laiks.