Kur noved “neieklausīšanās politika” jeb e-veselības trakums

Kur noved “neieklausīšanās politika” jeb e-veselības trakums

08. Jan 2018, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ceturtdien, 2018.gada 4. Janvārī , NVD apgalvoja, ka tehnisku traucējumu e-veselībā vairs neesot, bet piektdien pēc 16.00 saņēmu satrauktas pacientes zvanu par to, ka Bērnu klīniskā slimnīca nevar izsniegt darba nespējas lapu, jo nestrādājot sistēma. Lai cik ļoti vēlējos palīdzēt, tas nav iespējams, jo nevaru izsniegt darba nespējas lapu māmiņai , kuras bērns ārstējies šajā dienā slimnīcā.  Jāpiebilst, ka  šāds gadījums nebija vienīgais pagājušajā piektdienā, 5.janvārī. 

Pirmā nedēļa pēc e-veselības ieviešanas parādīja to, par ko jau trīs gadus ģimenes ārsti un farmaceiti norādīja Veselības ministrijai, bet ministrija pēc labākajiem totalitāra režīma paraugiem nevis centās sadarboties un pēc iespējas ātrāk veikt izmaiņas e-veselībā, bet gan uzspieda Latvijas mediķiem ļoti vāji izstrādātu un nedrošu sistēmu, kas atņem laiku mediķiem un nemaz neatvieglo dzīvi pacientiem. Tāds bezjēdzīgs darbs kā  darbs govju fermās Gulagā.  Pirmajā janvāra nedēļā vēl pēc 20.00 praksē turpinājām sēdēt pie datoriem , lai pārrakstītu kompensējamo zāļu receptes, jo aptiekas nevarēja pacientiem izsniegt zāles , ja receptē bija ierakstīts starptautiskais nepatentētais nosaukums, jo “sistēma neņemot pretī” . Pacienti atgriezās un lūdza , lai izraksta ar konkrētu ražotāja nosaukumu, jo “ tikai tad recepti varot ievadīt sistēmā.” Tas ir pretrunā ar ministru kabineta noteikumiem, bet ko lai dara , ja pacientam zāles vajag tūlīt. Nezinu, ko Veselības inspekcija par to teiks, bet šoreiz , lai inspicē  Veselības ministriju.

Uz šim iespējamajām problēmām tikai norādīts jau iepriekš, bet e-veselību ieviesa nevienā neklausoties. Neieklausīšanās politika ļoti raksturo pēdējā laika atmosfēru mūsu valstī. “ Suņi ( Latvijas iedzīvotāji  jeb cilvēki parastie) rej , bet karavāna ( politiskā elite, kas sevi par tādu uzskata) iet tālāk. Absurdas reformas un izmaiņas, kuras ir pretrunā ar pieredzi citās valstīs , tiek bīdītās vai nu aiz iedomīgas muļķības vai  nu vēlēšanās kaitēt Latvijas kā valsts esībai.

Skaļi reklamētā e-veselība ir  novedusi pie tā, ka pacientu dzīve un ārstu darbs ir pārņemts ar formalitāšu veikšanu un tupēšanu pie datora. Lai saņemtu zāles uz e-receptes pamata, pacientam ir vajadzīga pase vai personas apliecinošs dokuments un ir jāzina daudzciparu receptes numurs, kuru nosaucot pa telefonu itin bieži pacients kādu ciparu nesadzird , un tas ir jāatkārto vairākas reizes. Šīs darbības aizņem ļoti ilgu laiku gan ārstiem, gan māsām , gan ārstu palīgiem.  Bieži pacienti izvēlas  ierasties  pēc e-receptes izdrukātās formas  - tā ir drošāk, jo ,ja kaut viens  e-receptei nav precīzi nosaukts, farmaceitam to e-veselības sistēmā nav iespējams atrast. Aptiekās pat brīvdienās strādā vairāk farmaceitu nekā iepriekš, jo e-recepšu pieņemšana un zāļu izdošana paņem daudz ilgāku laiku. To vienīgi var nosaukt par e-veselības trakumu. Un, ja es uzrakstītu visus farmaceitu stāstus, būtu jāraksta romāns.

Kāpēc ir jāievieš sistēma, kura apgrūtina darbu un dzīvi? Kāpēc nevar visu ieviest pakāpeniski, kā to, piemēram, darīja Igaunija?

Jāpiebilst arī, ka e-veselība nav vienīgais trakums , kas mūs sagaida veselības aprūpes sfērā tuvākajos gados - ar veselības aprūpes jauno finansēšanas sistēmu būs vēl sarežģītāk. 

Šīs negatīvās sekas ir tikai tāpēc, ka nav dialoga starp valsts iestādēm, profesionāļu pārstāvjiem, , uzņēmējiem , nevalstiskajām organizācijām. Lielākajai daļai ierēdņu ir bail stāties pretī politiķu iegribām un muļķībai, jo tad ātri pazaudē darbu , pat tad, ja esi no sirds,  godīgi to veicis un panācis  labus rezultātus.

Latvija ir maza valsts, mēs nevaram atļauties ministriskos prinčus un princeses , kā arī viņus pavadošos pelēkos kardinālus, kuru mistiskie lēmumi un  neizprotamā ( vai tikai viņiem saprotamā)  darbība padara sarežģītāku mūsu ikdienas dzīvi . E- veselibas trakums ir apliecinājums tam, ka ir pienācis laiks pārmaiņām.

Dr.Ilze Aizsilniece

Ģimenes ārste

LĀB viceprezidente 

Diennakts Diennakts 10. Jan 2018, 22:01 lauvinja

60 un vairāk gadīgajām tantiņām un onkuļiem pamēģiniet kaut ko ar copy un paste nosūtīt. Tā viņi nekad netiks pie zālēm.
Un procentuāli vairāk ir tieši vecā gada gājuma cilvēki, kas apmeklē ārstus un cik dzirdu, neviens no viņiem nav apmierināts ar jauno e-veselibu.

lauvinja lauvinja 08. Jan 2018, 09:49

Man par šo stāstu ir duālas izjūtas. Es ticu, ka e-veselība nav ideāla sistēma (bet man nav pārliecības, ka Igaunijā viss darbojas ideāli un perfekti). Tomēr pilnīgi vienmēr, ieviešot kādu jaunu sistēmu ir jāiemācās ar to strādāt. Jā, tas prasa laiku un jaunas iemaņas, bet vēlāk tas atmaksājas ar uzviju.

Vispār jau ārstiem un medicīnas iestādēm bija laiks mācīties un testēt e-veselību šķiet jau gadu, bet uz brīvprātības principiem nekas tur diži uz priekšu nevirzījās gan. Dot vēl gadiem laiku brīvprātīgai izvēlei arī nebūtu izeja.

Protams, tas, ka nevar izrakstīt slimības lapas ir traki. Vienlaikus, iespēja ārstam izrakstīt recepti attālināti, daudzos gadījumos ir īpaši labi (starp citu, šis ir viens no lielākajiem ieguvumiem, ko uzsver igaunijas iedzīvotāji), jo nav jādodas fiziski uz ārsta praksi, jātaisa rinda un jādabū recepte - ej uz aptieku un tur tā jau ir priekšā! Starp citu -par to, ka pacienti nepareizi sardzird un pieraksta e-receptes nr - sūtiet SMS! Visi cipari būs vietā! Starp citu SMS var sūtīt arī caur netu, kur ar copy un paste maza iespēja kļūdīties.