Krūts ēdināšana un sāpīgi krūšu gali

12. Sep 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Krūts zīdīšana ir vienlaikus pati skaistākā un vērtīgākā pieredze, bet tajā pašā laikā, nereti krūts ēdināšana sagādā jaunajai māmiņai diskomfortu un sāpes.

Krūts zīdīšanas speciāliste Sandra Lase atzīst, ka zīšanas process pats par sevi nav sāpīgs process, sāpes nereti rodas, jo mazulītis krūts galu satver nepareizi vai māmiņai ir jūtīgi krūšu gali, arī zīdīšanas uzsākšana var būt sāpīga.

Mazulītis paņem krūti un sāp, atlaiž un sāpes pāriet. Gadījumā, ja mazulītis paņem krūti un sāp, atlaiž un sāpes pāriet, tieši satvēriena korekcija var palīdzēt tikt galā ar sāpēm, kas rodas pašā sākumā.

Viens no labākajiem palīgiem ir krēms, krūts galu kopšanai, vislabāk izvēlēties tādu krēmu, kura sastāvā ir lanolīns. Tīrs, 100% lanolīns

Lanolīns ir dabīga viela, pirms barošanas nav jāmazgā nost, jo ir 100% dabīgs un nekaitīgs mazulim. Lanolīns uzsmērēts uz krūts galiem, pārklāj to ar aizsargslāni, ļauj elpot un ir elastīgs, atvelk nervu galiņus.

Lanolīns ir palīgs gan profilaksei, gan arī tad, kad jau ir izveidojušies plīsumi. Ir svarīgi, ka lanolīns dzīšanas procesā neveido kreveles, jo zīšanas procesā mazulis šīs krevelītes nozīž un tas ir ļoti sāpīgs process, kas krūts ēdināšanu jaunajai māmiņai padara par lielām mokām.

Mammas bieži vien ciešas, baro mazulīti caur sāpēm, bet tas ir ļoti nepareizi, jo patiesībā, līdz ko mazulīti sākam barot, ir nepieciešams kopt krūšu galus, nevis gaidīt, kad tie saplaisā vai izveidojas pušumi.

Sandra Lase uzsver, ka ļoti svarīgi būtu neatlikt rūpes par krūšu galiem un neielaist izveidojušos iekaisumus. Tie paši no sevis nepāries, tie noteikti ir jāizārstē.

20180417141747-14810.jpg

Krūts zīdīšanā ir ļoti svarīgi pievērst pozām, kādās barojam bērniņu, jo tas būs arī viens no priekšnoteikumiem, lai krūts zīdīšana izdotos.

Speciāliste uzsver, ka krūts ēdināšana ir dabīgs process, kad pēc dzimšanas mazulīti uzliek uz mammas vēdera, biomehānika ieslēdzas, mazulītis saprot, instinktīvi jūt un ir gatavs zīšanai. Mammai ar savu pozu jāpalīdz iekārtoties tā, lai mazulītis var kārtīgi satvert krūti.

Vēl kāds vērtīgs  ieteikums jaunajām māmiņām ir  - lieki nesatraukt sevi. Ja kaut kas nesanāk, vajag meklēt palīdzību. Nav jācieš sāpes. Krūts zīdīšanas konsultants var palīdzēt apgūt pozas un noregulēt barošanas procesus, savukārt, ikdienā nepieciešams izvēlēties atbilstošus krūšu galu kopšanas krēmus.

Jaunā māmiņas droši var izvēlēties Maria Nipple Cream  -  krēms krūšu galiem, kas nomierina un aizsargā saplaisājušus krūšu galus  grūtniecības un laktācijas laikā.  Satur īpaši maigas konsistences lanolīnu  ar  ļoti augstu tīrības pakāpi (atbilst farmācijā izmantojamo vielu tīrības kritērijiem).  Maria Nipple Cream var lietot pēc katras zīdīšanas reizes. Krēmu jāsmērē virsū uz krūtsgala, tas nav jāmazgā nost, ar to droši var zīdīt bērnu.
20180417141557-94082.jpg
 
Drošs gan mammām, gan bērniem
Eksperts

Sandra Lase

Zīdīšanas konsultants IBCLC, Latvijas Zīdīšanas veicināšanas konsultantu asociācijas dibinātāja
Sandra Lase Vecāku skolā