Kopīga svētku svinēšana ir vēl viens veids, kā ļaut bērnam justies svarīgam

18. Nov 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šī nedēļa Latvijai un mums, tās iedzīvotājiem, ir ļoti svarīga, jo svinam Latvijas dzimšanas dienu. Tas ir vēl viens iemesls, lai kopīgi ģimenē skaisti svinētu svētkus, pārvēršot to par tradīciju.

Ir svarīgi bērnam jau no mazotnes rādīt piemēru, ka svinēt var ne tikai dzimšanas un vārda dienas, Ziemassvētkus un Lieldienas, bet arī valsts svētkus. Kā norāda Rimi Bērniem emocionālās labsajūtas un attiecību eksperte Iveta Aunīte, bērniem ir raksturīgi gribēt priecāties un gribēt svinēt, tāpēc atliek vien definēt, kādā formātā svinēšana notiks.

Speciāliste norāda, ka gadījumā, ja ģimenē ir mazāki bērni, ir svarīgi izskaidrot, ka svinētie Latvijas svētki nebūs viņa dzimšanas diena un tajā viņš nesaņems dāvanas, kā arī netiks gaidīti viesi, jo šos svētkus svin ģimenē.

Iveta Aunīte teic, ka, svinot jau no bērnības kopīgi svētkus, pavadot laiku kopīgi arī ikdienā, bērnam tiek dāvāta beznosacījuma mīlestības pieredze. “Kopā būšana ļauj bērnam justies svarīgam un nozīmīgam,” teic viņa, norādot, ka tādējādi bērnam tiek iemācītas arī vērtības. Tas nozīmē, ka valsts svētkos varam runāt gan par brīvību, gan par patriotismu, tēmu pārrunājot gan vēsturiskā kontekstā, gan arī skaidrojot, ka arī pats bērns var reiz izaugt par pieaugušo, ar kuru vēlāk leposimies.

“Svētki paliek atmiņā ar savu īpašo gaisotni. Ja bērns ir ieguvis jauko kopābūšanas pieredzi, visticamāk, viņš to pārnesīs arī uz savu ģimeni,” uzskata Iveta Aunīte.

Svētku svinēšana ir rituāls, tiesa, tam jāsagatavojas laikus, jo sevišķi šajā pandēmijas laikā, kad mainījusies mūsu ikdiena un esam nedaudz zaudējuši stabilitāti. Šī iemesla dēļ, lai laikus sarūpētu visu svētkiem nepieciešamo, ērti var izmantot iepirkšanos internetā, iegādājoties ne tikai vajadzīgos aksesuārus, bet arī nepieciešamos pārtikas produktus svētku mielastam.