Kontracepcijas ceļš līdz mūsdienām

Kontracepcijas ceļš līdz mūsdienām

15. Feb 2018, 13:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kontracepcijas tēma ir bijusi aktuāla visos laikos, tālab ir gluži saprotami iespējami efektīvāku izsargāšanās metožu meklējumi. Ieskats vēsturē dod iespēju novērtēt to, kas ir pieejams mūsdienās, tālab, turpinot rakstu sēriju “Hormoni sievietes dzīvē”, jautājumu un atbilžu portāls Tikaisievietem.lv sadarbībā ar Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociāciju, īsumā atklāj kontracepcijas ceļu līdz mūsdienām.

No nevēlamas grūtniecības sievietes centušās izvairīties jau kopš neatminamiem laikiem. Piemēram, senajā Ēģiptē 1500 gadus pirms mūsu ēras jauca medu, nātrija karbonātu un krokodilu mēslus, lai pirms akta ievadītu makstī un nosegtu dzemdes kaklu. Senajā Ķīnā konkubīnes indējās ar dzīvsudrabu, svinu. Maksa par šādu dzimstības kontroli bija augsta – sabojāta veselība, nieres, nervu sistēma, plānprātība un smaga invaliditāte.

Pat vēl divdesmitā gadsimta sākumā attīstās visai dīvaini un pat sievietes veselībai kaitīgi izsargāšanās paņēmieni. Tā 1920. gadā reklamējot mājas kopšanas un stipru dezinfekcijas līdzekli lizolu, to pasniedz kā ģimenes laimes draugu, aizplīvurotā veidā atgādinot to, ko toreiz dara daudz sieviešu – ar šo līdzekli skalo maksti pēc dzimumakta. No tiem laikiem ir nācis arī veselībai kaitīgs padoms maksti skalot ar kokakolu.

Ir skaidrs, ka 21.gadsimtā sievietēm ir nesalīdzināmi vairāk iespēju lemt par savu dzīvi, attiecībām, arī par grūtniecības plānošanu un izsargāšanās metodēm. Atliek vien izmantot to!

Mazliet ielūkojoties aiz vēstures aizkara

1873. gads Komstoka likums. Lai gan 19. gadsimta vidū ASV sāk ražot prezervatīvus, tomēr tikumības aizstāvju aktivitātes sit augstu vilni. Pateicoties pasta inspektora Antonija Komstoka aktivitātēm 1873.gadā ASV pieņem likumu ar kuru ir aizliegta pat informācijas izplatīšana par kontracepciju. Šis likums to aizliedz pat ārstiem.

1911. gadā Mārgarita Higinsa Sengere sāk strādāt par medmāsu Ņujorkas graustu rajonos. Viņa sniedz gan dzemdību palīdzību, gan glābj sievietes pēc kriminālajiem abortiem. Seksuālās izglītības un kontracepcijas līdzekļu trūkums raisa daudz traģēdiju. 1914. gadā Sengere sāk izdot mēnešrakstu „Sieviete dumpiniece”, kurā raksta arī par izsargāšanos. Komstoka likums joprojām ir spēkā un Sengerei, lai izvairītos no soda, jāpamet valsti.

1916. gada 16.oktobrī Mārgarita Sengere , kopā ar savu māsu Eteli Birnu (Ethel Byrne) un draudzeni Faniju Mindelu (Fania Mindell) Ņujorkā atver pirmo ģimenes plānošanas klīniku ASV. To slēdz pēc deviņām dienām, bet Sengeri arestē par kontracepcijas propagandu.

1921. gadā Sengere nodibina Amerikas dzimstības kontroles līgu, kas mūsdienās pazīstama kā visā pasaulē zināma nevalstiska organizācija Planned Parenthood Federation of Amerika. Vēl joprojām šīs organizācijas galvenie mērķi ir strādāt visā pasaulē, lai nodrošinātu veselības aprūpi un izglītību seksuālās un reproduktīvās veselības jomā. Pamatprincipi, kas tika definēti 1921.gadā ir aktuāli arī mūsdienās, lai katrai sievietei būtu spēks un brīvība novērst ieņemšanu, izņemot gadījumus, kad zemāk minētie priekšnoteikumi būtu izpildīti.

Mēs vēlamies, lai bērni:

1) būtu ieņemti mīlestībā,

2) dzimuši mātei pēc apzinātas vēlēšanās,

3) viņu dzimšanai būtu nodrošināti veselīgas dzimšanas apstākļi.

 

1936. gadā Sengere ieved ASV neatļautu kontracepcijas līdzekli – diafragmu. Sākas tiesāšanās. 1937.gadā šīs tiesas prāvas rezultātā ASV atzīst dzimstības kontroli par likumīgu ārsta prakses daļu un par to varēja sākt mācīt medicīnas skolās.

 

Īsi par kontracepcijas tablešu attīstību

Kopš 1960. gada 9. maijā ASV Pārtikas un zāļu pārvalde apstiprināja pirmās orālās kontracepcijas tabletes, ir pagājis ilgs laiks.

Zīmīgi, ka pirmajās pretapaugļošanās tabletēs bija vismaz 10 reižu lielāks hormonu līmenis nekā mūsdienu līdzekļos, tāpēc to lietošanai bija daudz izteiktākas blaknes un virkne pieņēmumu un baiļu, kas saistītas ar kontracepcijas izvēli, sakņojas tieši kontracepcijas tablešu pirmsākumus. Izteiktās blaknes visbiežāk bija saistītas ar lielāku hormonu devu un estrogēnu daudzumu.

Tomēr visās jomās zinātne ir attīstījusies milzīgiem soļiem, tieši tāpat arī medicīnā. Kontracepcijas tablešu attīstība ir virzījusies no lielām uz mazām hormonu devām, lai saglabātu kontraceptīvo efektu, bet ievērojami mazinātu blakusparādības. Nozīmīga attīstība ir notikusi, meklējot iespējas hormonus sintezēt maksimāli tuvu dabiskajiem hormoniem, lai organisms tos pieņemtu un kontracepcijas tablete papildu vēl sniegtu ieguvumus, mazinot esošas veselības problēmas, piemēram, izteiktus PMS simptomus, sāpīgas un stipras menstruācijas, ārstētu pinnes u.c.

Laikā no pirmās kontracepcijas tabletes līdz šodienai ir veikti pētījumi, kas palīdzējuši attīstīt jaunas kontracepcijas tabletes, kā arī snieguši rezultātus par esošo kontracepcijas tablešu efektivitāti, drošību, blaknēm un ieguvumiem. Ginekologiem ir daudz vieglāk strādāt, jo pētījumu dati sniedz informāciju par to, kad konkrētie medikamenti ir piemēroti un, kad ir jāizvēlas cits medikaments vai metode.

Mūsdienās ir pieejamas vairāk nekā 200 dažādu hormonālās kontracepcijas tablešu, ko lieto ne tikai dzimstības regulēšanai, bet arī dažādu citu veselības problēmu ārstēšanai. Latvijā šobrīd reģistrēti vairāk nekā 50 hormonālās kontracepcijas līdzekļi.

Tie atšķiras pēc gan pēc estrogēnu devas, gan progestīnu veida, devas, attiecībām, kādās tie savienoti ar estradiolu, kā arī, vai tie ir kombinētie preparāti ar estrogēnu vai tīrie progestīni.  Vēsturiski to daudzveidība attīstījusies, samazinot estrogēnu diennakts devu un sintezējot aizvien jaunus progestīnus. Kontracepcijas tabletēs var tikt izmantoti apmēram 15 dažādi progestīni.

Gandrīz katrai sievietei, atkarībā no viņas organisma īpatnībām un vajadzībām var piemeklēt kontracepcijas tabletes ar piemērotu hormonu devu un progestīnu veidu, kas sniegtu ne tikai ir kontraceptīvu efektu, bet varētu  atrisināt vairākas veselības, labsajūtas un skaistuma problēmas, piemēram, pārmērīgu asiņošanu menstruāciju laikā, pinnes, pastiprinātu apmatojumu u.c. Tieši tālab ir nepieciešams labs ārsts ginekologs, kurš, kombinējot savas daudzos gados krātās zināšanas un pieredzi, var izvērtēt, kura kontracepcijas metode ir vispiemērotākā, lai sieviete varētu  izbaudīt savu dzīvi un sagaidīt savu bērniņu brīdī, kad ir tam gatava.

Īpašie gadskaitļi

1960. gadā

Tiek reģistrētas pirmās kontracepcijas tabletes.

Tās bija atļauts izrakstīt tikai precētām sievietēm un daudzas neprecētās, ejot pie ginekologa aizņēmās laulības riņķus. Jau 1965. gadā 66,5 miljoni ASV sieviešu lieto orālo hormonālo kontracepciju, lai gan tā joprojām atļauta tikai precētajām.

1969. gads

Pieejams progestīnu saturošs pretapaugļošanās līdzeklis - intramuskulāras injekcijas, ko reizi trijos mēnešos sieviete var saņemt ārsta kabinetā.

1972. gads

 ASV kontracepcija likumīgi ir atļauta visām sievietēm, ne tikai precētajām.

1973. gads

Pieejamas progestīna kontracepcijas tabletes jeb minipilles

1976. gads

Pirmā hormonālā dzemdes spirāle

1983. gads

Pirmais hormonālais implants

2002. gads

Pirmais hormonālais kontraceptīvais maksts riņķis

2002. gads

Pirmais hormonālais kontraceptīvais plāksteris

 

Avots: tikaisievietem.lv