Kontracepcija pēc dzemdībām – izvēle, ko nedrīkst atstāt novārtā

Kontracepcija pēc dzemdībām – izvēle, ko nedrīkst atstāt novārtā

05. Feb 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērniņa piedzimšana sievietes dzīvi apgriež kājām gaisā – pilnīgi nekas vairs nav tā, kā agrāk. Apgūstot jauno mātes lomu, sievietes nereti mēdz aizmirst kādu ļoti būtisku aspektu – kontracepcijas lietošanu. Spēja atkal ieņemt bērniņu atjaunojas jau drīz pēc dzemdībām, bet ne vienmēr sievietes tik ātri ir gatavas kļūt par otra mazuļa mammu. Ir vairākas kontracepcijas iespējas, ko var droši lietot jaunās māmiņas. 

Ja baro ar krūti

Atsākt dzimumdzīvi ārsti parasti iesaka ne ātrāk kā sešas nedēļas pēc dzemdībām. Šis laiks nepieciešams, lai organisms atjaunotos un atgūtu spēkus – dzemde ieņemtu pirmsdzemdību formu, sadzītu plīsumi, mikrotraumas, beigtos asiņošana un maksts izdalījumi. Arī vēlme pēc seksa pirmos pāris mēnešus pēc dzemdībām var krietni samazināties, jo viss organisms ir noskaņots uz bērna aprūpi. Tas ir dabiski, par to nav jāsatraucas, tāpat kā nav arī kategoriski aizliegumi mīlēties agrāk par sešām nedēļām, ja šāda vēlme rodas. Sešas nedēļas pēc dzemdībām parasti ir laiks, kad sievietei jādodas pie ginekologa. Vizītes laikā ne tikai jāveic apskate, lai pārliecinātos par organisma atlabšanu, bet pie reizes kopīgi ar ginekologu jāizvēlas arī piemērotākā kontracepcijas metode.

Bērna zīdīšanas laikā kontracepcijas izvēli ierobežo bērniņa zīdīšana ar krūti. Ja sieviete pati baro mazuli, nedrīkst lietot kombinēto hormonālo kontracepciju - kombinētās orālās kontracepcijas tabletes, riņķi, plāksteri, jo to sastāvā esošais hormons estrogēns var nomākt piena izdalīšanos jeb laktāciju. Tomēr kontracepcijas metožu klāsts arī ar krūti barojošām māmiņām ir gana plašs, atliek izvēlēties piemērotāko.

Spermicīdi – tieši pirms dzimumakta

Bez tradicionālā prezervatīva vienkārši lietojama metode ir spermicīdi - makstī ievadāmas vielas svecīšu, krēmu, želejas, tablešu vai sūklīšu veidā, kas samazina spermatozoīdu kustību, neļaujot tiem apaugļot olšūnu. Atkarībā no izstrādājuma veida spermicīdu iedarbības laiks ir no dažām līdz pat 24 stundām, tikai jāatceras, ka pēc seksa nedrīkst skalot maksti un apmazgāties ar ziepēm. Spermicīdu priekšrocība - par to lietošanu ikdienā nav īpaši jādomā. Makstī tie jāievada vien 10 minūtes pirms dzimumakta, kas tuvībā gan ierobežo spontanitāti. Pie trūkumiem jāmin arī dažkārt iespējamās alerģiskās reakcijas vai ietekme uz maksts mikrofloru. Pasaulē lieto arī citas vaginālās kontracepcijas metodes kā diafragma vai dzemdes kakla uzmava, taču Latvijā tās nav pieejamas.

Zīdīšanai draudzīgas hormonālās tabletes

Viena no izvēlēm, ja baro ar krūti, ir arī vienu hormonu jeb progestīnu saturošās orālās kontracepcijas tabletes jeb mini pilles. To sastāvā esošais hormons progesterons neietekmē mātes piena daudzumu un kvalitāti, kā arī neiespaido bērniņa veselību. Tablešu priekšrocība ir augstā efektivitāte, kā arī tas, ka samazinās mēnešreižu ilgums un apjoms. Taču tablešu lietošana ikdienā prasa atcerēties par regulāru to ieņemšanu vienā un tajā pašā laikā, citādi efektivitāte klibos.

Spirāle – ieliec un vairs nedomā

Labs kontracepcijas veids pēc dzemdībām ir arī intrauterīnā sistēma (IUS) jeb spirāle – gan varu saturošā, gan hormonālā spirāle, ko var lietot arī zīdīšanas laikā. IUS galvenais pluss ir augstā efektivitāte līdz 99,9% un ilgstošā iedarbība vairāku gadu garumā. Arī rūpes ir minimālas – vienreiz ieliekot, ikdienā par to vairs nav jādomā, kā, piemēram, jāatceras par tabletes iedzeršanu vai prezervatīvu iegādi.

Latvijā no šī gada ir pieejams arī pilnīgi jauns, pasaulē lielu popularitāti iemantojis kontracepcijas veids – hormonālā minispirāle. Nelielo izmēru un nelielā izdalīto hormonu daudzuma dēļ tā ir īpaši piemērota jaunām sievietēm, kā arī sievietēm pēc bērniņa piedzimšanas, jo šo kontracepcijas metodi var droši lietot zīdīšanas laikā. Hormonālā minispirāle darbojas lokāli dzemdes dobumā, un tās darbības laiks ir īsāks nekā parastajai spirālei – līdz trīs gadiem. Tas ir ideāls laika posms, lai atjaunotu organisma fiziskos un emocionālos spēkus laikā līdz nākamā bērniņa iznēsāšanai un dzemdībām. Šīs spirāles izdalītais hormons levonorgestrels līdzinās organismā dabiski izstrādātajam hormonam progesteronam. Tas nenomāc olnīcu darbību, bet tās tikai iemidzina, saglabājot menstruālo ciklu – mēnešreizes nepazūd, bet samazinās to apjoms, kas atvieglo ikdienu smagu mēnešreižu gadījumos. Kad sieviete vēlas nākamo bērniņu, auglība iepriekšējā līmenī pēc spirāles izņemšanas atjaunojas ļoti ātri. 

Katras sievietes dzīvē bērna piedzimšana ir īpašs laiks. Lai šo skaisto dzīves posmu neapēno stress par neplānotu grūtniecību, jautājumu par kontracepcijas izvēli nedrīkst atstāt pašplūsmā- ir jāizdara izvēle, kas ļauj dzīvot ērtāk un patīkamāk.

Ginekoloģe dr. Ieva Erciņa