KOMENTĀRU KONKURSS: Pastāsti, kuri bijuši Tavi neaizmirstamākie Jāņi?

KOMENTĀRU KONKURSS: Pastāsti, kuri bijuši Tavi neaizmirstamākie Jāņi?

19. Jun 2017, 09:37 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jāņi – tie ir svētki, kurus gaida gan lieli, gan mazi. Lielie – jo šajā naktī var piedzīvot Jāņu nakts burvību, dejot un dziedāt līdz rītausmai, bet mazie – jo šajā naktī pavisam oficiāli var negulēt.

Domājams, ikvienam no mums atmiņā palikuši kādi īpaši Jāņi. Kādam varbūt ar atrastu papardes ziedu, vēl kāds beidzot pats savām rokām sasējis Jāņa sieru, bet vēl kādam varbūt izdevies īstenot ideju par latviskiem svētkiem, kuros visi sanākušie saposušies tautastērpos.

Lai arī cik sen tas būtu noticis, ja tas vēl aizvien palicis Tavā atmiņā, tas tikai nozīmē to, ka šie svētki Tev bijuši īpaši.

Tepat komentāros pastāsti par saviem neaizmirstamākajiem Jāņiem! Ja Tev no šiem svētkiem saglabājušās arī fotogrāfijas, mēs tikai priecāsimies, ja tās mums parādīsi.

Vienam no komentāru autoriem dāvināsim gardos Kārums un Dzintars  sierus!

20170615101602-44522.jpg

20170615101629-44710.jpg

20170615101645-62749.jpg

 

20170615101819-88796.jpg

Kārums - labākais, ko varam pagatavot no piena.

www.karums.eu

 

Uzvarētāju paziņosim 20.jūnijā.

Aizmirsu par bildēm. Lūk mūsu foto mirkļi no 2016. gada Līgo svētkiem!

Iveta - tereeze Iveta - tereeze 19. Jun 2017, 10:26

Man visspilgtāk atmiņā palikuši pagājušā gada Līgo svētki, jo pēc ilgiem laikiem tos sagaidījām kopā ar maniem vecākiem, tēva mājās. Jau nedēļu pirms svētkiem devāmies uz latgali, lai uzceltu nelielu lapenīti, kur visi varētu patverties no lietus. Vīriņš uzmeistaroja superīgu lapenīti par nepilnām divām dienām. Šajā svētku nedēļā izbaudījām Latgales lauku burvību - šī nedēļā bija neticami karsta, baudījām ūdens peldes, ziedu pļavas aromātu un brīvību no jaunākajām tehnoloģijām. Līgo dienā kopā ar mammu visiem pinām vainagus, dziedājām dziesmas.
Cerams arī šogad būs tikpat jautri, karsti un neaizmirstami Līgo svētki!
Lustīgu līgošanu!!!

Ilvija82 Ilvija82 19. Jun 2017, 09:48

Sveiki! Katru gadu Jāņus sagaidām dārzā! Visneaizmirstamākie Līgo svētki noteikti bija tajā tālajā 2014. gadā, kad nebijām vairs divi, bet ratos čučēja mazais 13 dienas vecais dēliņš! 😀

Alexa26 Alexa26 16. Jun 2017, 16:37

Mūsmājās Līgo svētki ir katru gadu, jo tie ir vīra svētki... Katru gadu braucam meklēt meijas, ozolzarus un pļavu puķes...katru gadu rotājam vārtus, cepam pīrāgus, gatavojam medalu, sienam sieru un gaidām ciemiņus...
Visīpašākie Līgo svētki mums būs 2014.gada, kad tikām pie saviem dvīņu puikiņiem (mūsu papardes ziediņi), viņi mums ir īsti Jāņu bērni - ilgi gaidīti, loloti...

īgLa īgLa 16. Jun 2017, 12:53

Visīpašākie Jāņi bija 2010 gada,jo tad satiku nu jau savu dzīves biedru un 2 dēliņu tēti. Bet vispār kopš tā laika katri Jāņi ir īpaši 😉

lauvinja lauvinja 15. Jun 2017, 16:54

Uz Jāņiem gatavoju sieru. Recepte it kā viena un tā pati, bet iznākums dažāds. Tā reiz gatavojot Jāņu sieru tā vietā ieguvu pēc konsistences - kausēto jāņu sieru.

Vienu gadu, kad siera gatavošana notika Rīgā no tirgū pirktām izejvielām, ne no govs piena parastā, kaut kas siera siešanas procesā sagāja griezi. Piens ne pa kam negribēja pārtpat par sūkalām, pēc tam jau karsēšanas laikā, siers ne pa kam negribēja iegūt pareizo konsistenci. Mēģināju gan šā, gan tā. Metu mieru un ar cerību lēju trauciņos un ļāvu atdzist. Tā teikt, ja nu atdziestot siers nāk pie prāta un tomēr iegūst siera konsistenci.

Bet sieram šajā reizē bij sava doma un iecere - tas kā bija kausētā siera konsistencē, tā palika. Biju nikna uz sevi un pusi pasaules, domāju un tā arī neizdomāju ne to, kas nogāja greizi, ne to kur bija problēma.

Jāņa bērniem siers garšoja un tas pazuda ātri vien par spīti dīvainajai konsistencei. Pēc tam esmu mēģinājusi tādu sieru iegūt vēlreiz, bet nekas tā vairs nav izdevies.

Tā nu mums bija Jāņu svinības ar kausēto jāņu sieru! 😀

mincenee mincenee 15. Jun 2017, 16:37

Man atmiņā ir palikuši vairāki Līgo vakari un Jāņu rīti. Katrs ar savu, bet viens gan man vienmēr ir - vainadziņš. Pagājušajā gadā tik nebija, jo mēs nesvinējām, jo biju bērniņa gaidībās ar augstu risku priekšlaicīgām dzemdībām un man bija gultas režīms. Bet šogad būs visīpašākie svētki, jo būs mūsu mazās Līgas pirmie vārdiņsvētki. Esmu jau ir parūpējusies par tautisku ietērpu un svinēsim pie dabas laukos. Taps arī pašas pīti vainadziņi. Bet no iepriekšējiem man atmiņā ir gan brāļa draugu saplūkšanās un dūru izvicināšana ar vietējiem ballē, gan lekšana pār ugunskuram, saullēkta sagaidīšana un citi spilgti momenti.

15. Jun 2017, 15:56

...Godīgi jāsaka, ka svinam nevis Jāņus, bet vasaras Saulstāvjus, vasaras Saulgriežus. Un tie ir svētki, kuri tiek gaidīti tikpat daudz , cik Ziemas Saulgrieži.
Vasaras Saulstāvji katru gadu ir neatkārtojama pieredze, jo atkal no jauna iegriež gadu. Tādēļ atklāsmes , kas piedzīvotas šajā diennaktī noder arī visam gadam uz priekšu. īpaši tie ir arī tamdēļ, ka tiek izdzīvoti tieši senču mantojuma tradīcijās: ar zāļu vainagu gatavošanu, zālīšu lasīšanu, iešanu caur Jāņa vārtiem, saulītes pavadīšanu un sagaidīšanu, peldi pusnaktī, dančiem. Atklāt dabas pirmatnīgumu, nepieradināmo no jauna, atklāt sevi šajā pirmatnīgumā- tāda svētku dvēsele tiek gaidīta katru gadu vasaras Saulstāvjos.

nosiguldas nosiguldas 15. Jun 2017, 15:37

Mums Jāņi ir īpaši svētki katru vasaru. Neatkarīgi līst lietus vai spīd saule. Mēs ar Katrīni cepam pīrādziņus un sienam sieru, pašā jāņu dienā abas braucam pēc jāņu zālēm un pinam vainadziņus, bet vakarā kurinām ugunskuru. Agrāk svinējām visi kopā, tagad lielie bērni ne vienmēr ir Latvijā, tad pie mums atbrauc omīte un opītis un mēs atceramies kādu jauku atgadījumu. Saulainā vakarā uzdziedam Līgi dziesmas dārzā, bet lietainā laikā klājam galdu uz verandas, bet nemainīgs ir ugunskurs, tas ir katru gadu. Atceros vienus Jāņus, kad lai iekurinātu ugunskuru mēs turējām lietussargus.