KOMENTĀRU KONKURSS: Kārtojam somu ... 1.klases gaitām!

KOMENTĀRU KONKURSS: Kārtojam somu ... 1.klases gaitām!

14. Mar 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Kluba lapās jau daudz reižu apspriesta dzemdību somas sakārtošanas tēma, pie tam, vienmēr tiek veidots smalks saraksts ar lietām, kas nepieciešamas māmiņai un mazulim, līdz pat sīkumiem. Un galvenais, jau savlaicīgi sākam arī kārtot dzemdību somas, lai būtu laiks sagatavoties.

Bet saraksts ar nepieciešamajām lietām bērnam, skolas gaitu uzsākšanai, ir jau cita lieta. Tāds ir, bet parasti to var dabūt labākajā gadījumā kādus pāris mēnešus pirms mācību gada sākuma. Lai pagūtu sagatavoties, protams, vajadzēs arī vairāk naudas, nekā tad, ja sāktu gatavoties savlaicīgi.

Katrā skolā, pat katrā klasē dažkārt nepieciešamo lietu saraksts atšķiras, bet tik un tā ir pamatlietas, kas bijušas, ir vajadzīgas un būs vajadzīgas.

Šodien es smalki uzrakstīšu par to, kas bija nepieciešams mums, lai uzsāktu gaitas pirmajā klasē, tāpat aicinu arī jūs dalīties informācijā par to, ko būtu nepieciešams iegādāties, pirmās klases gaitas uzsākot. Un starp visiem šīs diskusijas dalībniekiem, izspēlēsim biļetes uz kādu pasākumu, bet - par to vēlāk. 

Sāksim ar pašu galveno, un tā ir - mugursoma

Es jau reiz esmu stāstījusi par to, kad un kā izvēlējos savai pirmklasniecei mugursomu, bet ar savu pieredzi padalījās arī citi vecāki, pastāstot, kādu mugursomu iegādājušies un pasakot priekšā arī daūs veikalus, kur mugursomas varējuši atrast par pieņemamām cenām.

20170309164631-79089.jpg

Es tikai atkārtošos, ka iepriekšējā gadā noticēju pārdevējiem, kas teica, ka augustā būs lielākās skolas piederumu atlaides un gala rezultātā - pārmaksāju.

Lieta tāda, ka pagājušā gada maijā jau nolēmām iegādāties Herlitz mugursomu, jo tā bija par mūsu ģimenei pieņemamu cenu un atbilda arī visiem mūsu kritērijiem. Pie tam, maijā bez akcijām šī soma pilnā komplektācijā (pilns penālis, mīkstais penālis un soma maiņas apaviem) FREKO veikalā maksāja 56 EUR.

20170309164649-57338.jpg

Bet augustā, kad sākās atlaižu laiks, nolēmām braukt uz to pašu veikalu, tikai uz bāzi Krustpils ielā 93, cerot, ka tur būs vēl lētāk. Bet - tā pati mugursoma, tikai tukša, tur maksāja 89EUR, un tas bija jau ar 20% atlaidi. Penālis atsevišķi bija nopērkams par 10EUR, mīkstais penālis - gandrīz par 5EUR, bet maiņas apavu somiņu pat nepaskatījos, jo mums bija jau sava.

Tad izgāju no veikala, neko neiegādājusies. Braucām uz to pašu veikalu centrā, kur jau sākotnēji redzēju šo mugursomu. Arī tur šī mugursoma bija tukša un it kā ar akcijas cenu tās vērtība bija jau 66EUR, penālis 5EUR, mīkstais penālis - 3EUR. Nopirkām visu tur, bet rūgtums palika iekšā..

Tāpēc, ja negribat pārmaksāt, iesaku jau tagad sākt meklēt mugursomu, jo līdz maijam tās var pagūt iegādāties par adekvātu samaksu. Augustā veikalos cenas būs uzskrūvētas, un tikai šķitīs, ka preces nopērkamas par akcijas cenām.

Penāļi un to saturs

Te jau sākotnēji mums teica, ka nepieciešami divi penāļi - viens, kuru lieto klasē, otrs - mīkstais, kas derēs iešanai uz mācību stundām, kas notiek citos kabinetos. Bet pēc tam, kad salikām visu penāli un sapratām, ka tas īsti nav piemērots bērnam un smags, sākām pētīt katru penāļa priekšmetu, lai saprastu, kas tiešām ir nepieciešams, un vienkārši atteicāmies no mīkstā penāļa. Pēc būtības, tas vienkārši "kopēja" pirmo, un bērns pats nesaprata, kāpēc viņam vajag vēl vienu penāli, ar kuru iet uz citu klasi, ja viņam viss ir jau pirmajā penālī.

Kā jau augstāk rakstīju, šādi penāļi nereti ir jau mugursomas komplektācijā, pie tam, penālis tur var būt jau pilns ar visu nepieciešamo, jautājums tikai - cik kvalitatīvas ir šīs lietas.  Piemēram, mūsu zīmuļi ļoti plīsa, no pildspalvām tinte mēdza iztecēt, parastie zīmuļi bija pārāk tumši un ar dzēšgumiju neizdzēšami. Bet zīmuļu asināmais bija parastais, ko tāpat nācās mainīt pret citu - ar konteineru, jo mācību stundas laikā vilkt ārā zīmuli un asināt to pie atkritumu kastes nebūs īstais risinājums.

Tagad, kad aiz muguras ir pirmais semestris, un personīgā pieredze mums ļāvusi pārliecināties par to, ko vajag, un ko nē, mūsu penālis izskatās šādi:

20170309164759-87611.jpg

20170309164821-26335.jpg

Vajadzīgi zīmuļi (vislabāk trīsstūra formas un mīkstie), maksimāli 12 krāsas; pašas nepieciešamākās: melna, brūna, sarkana, zaļa, dzeltena, violeta, oranža, salātu zaļa, zila, tumši zila, rozā. Mums vajadzēja atsevišķām mācību stundām arī balto.

Kad es pirku zīmuļus, tad kopā nopirku 3 komplektus. Viens komplekts (12gb.) - penālim, otrs - rezervei, kas glabājas mājās. Un lielais zīmuļu komplekts - 24 krāsas zīmēšanai, kas vienmēr stāv klasē mana bērna skapītī.

Flomasterus bērni lieto reti, jo reti kurās stundās ļauj ar tiem kaut ko krāsot, lai gan tieši ar flomasteriem bērniem vislabāk patīk darboties, jo ar tiem darbošanās ir vieglāka, un tomēr - attīstībai tie nav tik labi, kā zīmuļi.

Pie tam, bērniem grūti padodas rakstīšana, un flomasteri veido nospiedumus arī uz citām lapām. Tāpēc nopirku parastus, pašus lētākos, ne pārāk resnus flomasterus.

Tāpat kā ar zīmuļiem, iegādājos divus komplektus pa 12 krāsām - viens uz skolu, viens - rezervei mājās.

Lineāli mums bija penālī jau iekšā (18cm), bet es piepirku klāt 2 garos lineālus - 30cm, viens skolai, otrs mājām kā rezervei. Un vēl pāris mazos lineālus mājās glabāšanai - rezervei. Mums viens lineāls, piemēram, salūza, un attiecīgi, tādai reizei bijām gatavi.

20170309164852-71975.jpg

Dzēšgumija arī bija komplektā, bet es uzreiz nopirku 10 dzēšgumijas, pie tam - dažādu ražotāju, un nebiju arī par daudz sapirkusi, jo dzēšgumijas iztērējas, pazūd, tie sazīmētas un pat nogaršotas. Kopumā, jau 7 ir nomainītas.

Tāpat arī ar zīmuļu asinātājiem.

Pietam, zīmuļu asinātāji arī mēdz pazust, salūzt un vislabāk der tādi, kas ir ar konteineru. Tos arī uzreiz iegādājos vairākus.

Protams, mēs zīmuļus asinām arī mājās, bet jāņem vērā arī tāda lieta, ka zīmulis vienkārši var salūzt, nokrist zemē utt. Zīmuļu asināmais jāizvēlas tāds, kas der penālī.

20170309164921-70950.jpg

Ar zilajām pildspalvām un parastajiem zīmuļiem ir mazliet sarežģītāk, tos ir grūti uzreiz izvēlēties. Piemēram, parastajam zīmulim jābūt vidēji mīkstam, un ne melnam. Bet pildspalva nedrīkst smērēties. Tāpēc šīs lietas es arī pirku ne reizi vien un dažādu firmu. Mājās vienmēr ir vismaz 10 pildspalvas un tikpat daudz parastie zīmuļi.

20170309164948-34449.jpg

Tagad ir jau savi favorīti Piemēram, pildspalvas ir labas šīs. Tāpat penālī jābūt ne tikai zilai pildspalvai, bet arī zaļai. Katram gadījumam, nopirku arī sarkano, bet to rezultātā atstāju mājās.

20170309165009-80121.jpg

Bet parastie zīmuļi izskatīti, izmēģināti, kādi vien ir. Un, lai cik dīvaini nebūtu, bet parastie zīmuļi no Herlitz un Centrum, izrādījās paši sliktākie - tie ir ļoti stingri, lūzt bieži un ir melni.

20170309165035-37396.jpg

Mums vairāk par visu iepatikās Maped zīmuļi, kas ir vidēji mīksti, trīsstūra formas un nelūzt tik bieži. Ņemam parasto zīmuli, kam grafīta cietība ir H=3.

20170309165055-73088.jpg

Kas nezina, tam Wikipedia var palīdzēt, kas vēsta, ka zīmuļi atšķiras pēc to grafīta cietības, kas norādīta uz zīmulīša un apzīmēta ar M burtiem vai B (black) - mīksts un T vai H (hardest), kas ir ciets un stingrs. Standarta zīmuļiem būs atzīme TM vai HB. Burts F - fine point nozīmēs, ka zīmulim ir vidēji spēcīgs tonis. 

 20170309165108-52135.jpg

Zīmēšanai

Viss, ko bērni izmanto zīmēšanā, vienmēr tiek uzglabāts skolā, bet es šo to nopirku arī rezervei, paturot to mājās. Kopumā, standarta komplekts būtu šāds:

  • A4 zīmēšanas albums
  • A3 zīmēšanas albums
  • Guaša krāsas
  • Akvareļu krāsas
  • Otiņu komplekts
  • Ūdens glāzīte
  • Pasteļkrītiņi

Kā jau augstāk rakstīju, zīmēšanai nopirku lielos komplektus (24gb zīmuļus) - zīmuļus un flomasterus, kas nav obligāti, jo var izmantot to, kas ir penālī.

Vienreiz zīmēšanai palūdza atnest krāsainās gēla pildspalvas un tušas pildspalvas. Man tas viss bija, tāpēc papildus jāpērk nekas nebija. Bet labāk pirkt komplektu kaut vai ar dažām gēla pildspalvām, ko turēt rezervē mājās, nekā kādreiz attapties, ka ir jau deviņi vakarā, svētdiena, un nav kur to visu dabūt..

20170309165131-69502.jpg

Tāpat vajadzīgas arī mitrās salvetes un galdam paliktnītis. Salvetes nopirku uzreiz iepakojumu, joprojām ar to pietiek. Bet par galda paliktnīti vecāki vienojās, ka tiek nopirkts liels rullis un to griež, cik nu vajadzīgs, lai katram galdam būtu.

Mājās mums ir zīmēšānai arī šis tas: otiņas, krītiņi, akvareļi, palete un trauciņš ūdenim. Dažreiz kaut kas mājās tiek pabeigts zīmēšanā, ja klasē nepagūst.

20170309165151-55583.jpg

Mājturībai

Tāpat kā zīmēšanai ir standartlietas, tāpat arī mājturībai:

  • Krāsainais, divpusējais papīrs
  • Krāsainais, divpusējais kartons
  • Šķēres
  • Līmes zīmulis (nopirku arī šķidro līmi, bet tā vēl nav bijusi vajadzīga)

20170309165317-44773.jpg

Plastilīns - vislabākais ir JOVI firmas, jo tas ir vidēji mīksts, ar to ir viegli strādāt. Mēs sākumā nopirkām lielo komplektu, bet prakse rādīja, ka labāk iegādāties atsevišķi standarta krāsas un salikt tās savā kastītē.

20170309165240-39746.jpg

Tā kā pamatā tiek lietotas standart krāsas, kas ātri beidzas, tad tās arī papildus var iegādāties.

20170309165254-98232.jpg

Noderīgs plastilīna darbiem var būt arī šāds dēlītis.

20170309165352-70300.jpg

Mums tas viss stāvs skolā, bet mājās arī rezervei ir plastilīns un līme, jo nekad nevar zināt, kad kaut kas no tā visa beigsies.

Burtnīcas, vāciņi un mapes

Jau gada sākumā izdomājām savu sistēmu, kā salikt visu somā - katram priekšmetam viss ir savā krāsā un ar savu nozīmi. Piemēram matemātikas mapei ir apzīmējums 2+ 2= 4. Valodas nodarbībai ABC utt.

Meitiņa precīzi zina, kas un kur stāv, un tāpēc nekas nekur nemētājas, netiek saburzīts, un tas ir ērtāk, ja ir jāstaigā pa klasēm, kā mūsu gadījumā, dodoties uz latviešu valodas un angļu valodas kabinetu.

20170309165408-59470.jpg

Nopirku pavisam 10 mapes, bet noderīgas bija 7. Lai gan pāris mapes esmu mainījusi, jo tās bērns sazīmēja, vai arī tās saplīsa.

Kas attiecas uz burtnīcām - sākumā nopirku 10 burtnīcas - gan līniju, gan rūtiņu. Bet pēc tam dabūju pirkt vēl - te bērns nepareizi ieraksta, te aizdevusi kādu burtnīcu klasesbiedriem. Kopumā - burtnīcas daudz nevajag, jo gandrīz viss tiek darīts darba burtnīcās.

20170309165437-60328.jpg

Protams, arī mācību gada laikā nākas piepirkt kaut ko klāt.

20170309165459-47115.jpg

Dienasgrāmatu mums deva skola jau 1.septembrī, tā bija tikai jāievāko.

Visām burtnīcām arī vajadzīgi vāciņi. Tāpat arī darba burtnīcām un grāmatām. Grāmatas, ko mums deva, jau bija vāciņos, bet darba burtnīcas tādos izmēros, ka nolēmu izmantot grāmatu ievākošanas pakalpojumu CopyExpert, kur par katru vāciņu maksāju 0.70 centus.

20170309165525-63535.jpg

Variantu ir ļoti daudz, un es jau esmu rakstījusi diskusijas par šo tēmu, kuru ietvaros arī citi dalījās savā pieredzē.

20170309165553-32400.jpg

Vēl skolai bija nepieciešamas arī somas maiņas apaviem un sporta tērpam. Bieži vien tādas somas dod kā prezentreklāmu, ko mēs izmantojam maiņas apaviem. Bet sporta tērpam nopirkām. Tādas somas - maisiņa cena ir 3-5EUR.

20170309165624-89971.jpg

Papildus "gadžeti"

Papildus skolai iegādājos bērnam arī grāmatas turētāju, vienu skolai, kur tas arī atrodas; otru - mājām. Ļoti ērta lieta, nenožēloju, ka iegādājos.

20170309165646-51691.jpg

Tad vēl nopirku 3 korektorus, tos lietot nedrīkst, bet tie mums pašlai ir rezervei, ja dienasgrāmatā vai kur citur gadās pārrakstīties.

20170309165706-39608.jpg

Viss, kas nopirkts rezervei, glabājas pie manis, kur bērnam nav pieejas šīm lietām, citādāk tās aizieslietošanā. Šīs lietas ir tieši gadījumiem, kad kaut kas no tā beidzies un bērnam šīs skolas lietas pēkšņi ir vajadzīgas. Tāpēc man vienmēr ir mierīga sirds, šajā ziņā. Bērnam skapītī glabājas viss radošumam un dažas rezerves burtnīcas ar vāciņiem, kā arī paši mācību piederumi.

20170309165723-45203.jpg

No augstākminētā sanāk, ka MUMS NODERĒJA:

  • Mugursoma
  • Penālis
  • Soma maiņas apaviem un sportam - 2gb
  • Mapes - 10gb
  • Līniju burtnīcas - 10gb
  • Rūtiņu burtnīcas - 10gb
  • BUrtnīcu vāciņi - 20gb
  • Nošu burtnīca - 1gb + vāciņš
  • Vāciņi darba burtnīcām, dienasgrāmatai, grāmatām - individuāli un atšķirīga izmēra
  • Grāmatu paliktnis - 2gb
  • Krāsainie zīmuļi (katrs lai lemj, cik vajag viņam)
  • Flomasteri
  • Zilās pildspalvas -1-2 (bet labāk vairāk - rezervei)
  • Parastais zīmulis 1-2 (labāk vairāk)
  • Zaļā pildspalva - 1 - 2
  • Lineāls 18-20cm - 1gb, 30cm - 1gb
  • Dzēšgumija (1-2)
  • Zīmuļu asināmais ar konteineri - 1 vai 2
  • Plastilīns JOVI
  • Dēlītis plastilīna lietošanai
  • Krāsainais, divpusējais papīrs
  • Krāsainais, divpusējais kartons
  • Šķēres
  • Līmes zīmulis
  • A4 zīmēšanas papīrs
  • A3 zīmēšanas papīrs
  • Guaša krāsas
  • Akvareļu krāsas
  • Otiņas
  • Glāze ūdenim
  • Pasteļkrītiņi
  • 1 pac. mitrās salvetes
  • Plēve galdam
  • Gēla pildspalvas - 1kompl.

Protams, daudz kas atsevišķi pērkot maksā maz, bet, piekritīsiet, ja viss jānopērk vienā reizē, sevišķi laikā, kad cenas ir saskrūvētas, tad tā ir ļoti liela summa. Tāpēc es visu iegādājos pakāpeniski, un daudz ko akcijās. 

Kā izskatījās jūsu bērna nepieciešamo lietu saraksts, uzsākot mācības 1.klasē? 

Vai visu pirkāt vienā reizē vai pakāpeniski - un kad to darījāt?

Vai jums bijuši kādi nevajadzīgi pirkumi, kas bijuši skolas sarakstā un tomēr šīs lietas nav noderējušas?

KONKURSS!

Raksti komentāru joslā atbildes uz jautājumiem līdz 16.martam un laimē:

Biļetes uz paša izvēlētu izrādi Latvijas Leļļu teātrī - aprīlī

20170309165746-50783.jpg

www.lelluteatris.lv

K.Barona iela 16/18

Biļetes uz Zinātniskā teātra izrādi - šovu

20170309165808-40570.jpg

http://www.laboratorium.lv/

https://www.facebook.com/laboratorium.lv/

Biļetes uz Cirka izrādi - "Ciemos pie klauna"

20170309165833-37103.jpg

https://www.bilesuparadize.lv/ru/performances/performance/13072

Nataša

maminklub.schoolclub@gmail.com

lauvinja lauvinja 14. Mar 2017, 11:38 Superbēbis 2016

Esmu pētījusi skolas somas neta bodēs, bet pārsvarā gadījumu to cenas tāpat ir "debesīs" + piegāde. Skolas somas nekur nav lētas. Citādi ir tad, kad bērns izaug par tīni un sāk lietot parastu mugursomu.

Varu pačukstēt, ka ja gribas pa lēto, tad skolas somas ir jāpērk aprīļa otrajā pusē/maijā, kad J.Rozē un Rapā ir skolas somu izpārdošana (vecās kolekcijas).

lauvinja lauvinja 13. Mar 2017, 18:42

Par līmēm - mans jaunākais atklājums PVA līme 45 g iepakojumā - ērti un parocīgi.

mamma27 mamma27 13. Mar 2017, 17:43

Man šobrīd otrklasnieks,bet viss vēl svaigā atmiņā! Visgrūtāk bija nopirkt somu,jo domāju,vai vajag tiešām tās dārgās. Tomēr nenožēloju ne mirkli,jo soma der arī otrajā klasē un noteikti derēs arī trešajā. Pirkām šādu http://www.rimcimci.lv/lv/catalog/45759.html .
Viss pārējais nebija tik grūti. Sapirkām sākot no pavasara līdz pat septembra vidum visu ko vajadzēja,jo daudzas lietas nevajag 1.septembrī,bet nedēļu vēlāk ir lielas atlaides!

Lietas ,kas mums noderēja:Mugursoma,Penālis(izmantojam arī otrajā klasē,jo patīk un ir veesels),Soma maiņas apaviem- šuvām visa klase kopā vienādus- auduma,Līniju burtnīcas - 5gb,Rūtiņu burtnīcas - 5gb,BUrtnīcu vāciņi - 4gb
Vāciņi darba burtnīcām, dienasgrāmatai, grāmatām.
Krāsainie zīmuļi,FlomasteriZilās pildspalvas -2gb,Parastais zīmulis -3gb
Lineāls 20cm - 1gb, 30cm - 1gb
Dzēšgumija-2
Zīmuļu asināmais ar konteineri - 2
Plastilīns -parastais .Dēlītis plastilīna lietošanai
Krāsainais, divpusējais papīrs,Krāsainais, divpusējais kartons,Šķēres,Līmes zīmulis,PVA līme,A4 zīmēšanas papīrs,A3 zīmēšanas papīrs, Akvareļu papīrs A4,
Guaša krāsas, Akvareļu krāsas,Otiņas- trīs dažādi lielumi guašai un akvarelim,
Glāze ūdenim,Pasteļkrītiņi
Skolas forma, apavi ,ko valkāt par skolu, sporta tērps ,apavi.
Pirku dažādās vietās kancelejas preces. Un secinājums,ka līme gan ir jāpērk laba,bet visu pārējo var pirkt arī lielveikalos uz akcijām! Necentos pirkt neko lieku,jo gada laikā jau bērni grib gan marķierus, gan flomīšus ,ī

lauvinja lauvinja 13. Mar 2017, 09:08

No savas pieredzes varu teikt, ka skolas soma vai nu jāgādā tagad pavasarī - parasti maijā ir lielās atlaides vecajām kolekcijām vai arī augusta sākumā, kad daļā božu ir atlaides. Lai izvēle paliktu vecāku "rokās", es parasti izpētu piedāvājumu un ļauju bērnam izvēlēties jau no manis noskatītajiem modeļiem. Ja vēlas ilgi kalpojošu somu, tad iesaku Herlitz - trešais gads iet uz beigām un tikai tagad parādās pirmās nodiluma pazīmes, bez tam skolas soma mazgājama veļasmašīnā -ērti.

Sporta maisiņš un apavu maisiņš - stingra auduma kalpo labāk nekā tie poliestera izstrādājumi, vieglāk kopjams, bet gaumes jautājums.

Katrā skolā iegādājamo lietu saraksts atšķiras, tāpēc pirms laika noteikti nepirktu burtnīcas un to vāciņus, tur šākumskolā liela izvēle - ej nu zini, kuras pareizās. Tomēr, ja burtnīcas nav pārlieku specifiskas, iesaku izvēlēties ar kartonīgiem vāciņiem, mazākas izredzes tikt pie "ausīm" īsā laika periodā. Burtnīcu vāciņus iesaku pirkt Zvaigznē - mazliet dārgāk, bet tur pieejami normālas kvalitātes (beidzot), kas nepārvēršas pas plastmasas lupatiņu ātri vien.

Grāmatas, dienasgrāmatu, klades vākoju CopyPro (bet ir arī citas firmas, kas piedāvā) speciālos katras grāmatas izmēram atbilstošos vāciņos, kas godam nokalpo visu gadu. Mana pieredze: http://www.maminuklubs.lv/sieviesu-klubs/gramatas-ir-apvakotas-skola-var-sakties-265572/

Galda apklāšanai vizuālajā (kamēr nebija kopīgs risinājums rasts) nopirku vaska drānas gabalu, ērti kopjams, viegli salokāms. Savukārt kā plastilīna dēlīti izmantojām uz pusēm pārgrieztu plastikāta galda palikni.

Ir ieviestas atsevišķas mapes zīmēšanas, akvareļu un aplikāciju papīriem (pēdējie īpaši pēc lietošanas, sadalās pa gabaliņiem).

Vēl man mājās ir rezerves kaste ar zīmēšanas papīru, akvareļu papīru, pildspalvām, parastajiem zīmuļiem, dzēšgumijām, lineāliem, dažāda veida aplikāciju papīru, burtnīcām, lai nav naktsvidū jādodas tos iegādāt.