Ziemā visbiežāk kārojas apēst ko siltu, uzdzerot siltu zāļu tēju vai kakao... Silts, nupat no krāsns izkāpis, pīrādziņš.. Silta biezputra.. Silta, vecmāmiņas cepta plātsmaize svētdienā. Tā varētu turpināt vēl ilgi. Kāds ir tavas ģimenes populārākais ēdiens ziemā, kura pagatavošanai nepieciešami milti? Vai arī tavā ģimenē svētdiena ir pankūku diena? Kādas ir jūsu mīļākās pankūkas? Atbildi uz šiem jautājumiem zemāk, komentāru joslā un laimē!
Balva
Izglītojoša grāmata “Kur Rodas MILTI”, kas aizsāk grāmatu sēriju “Kur rodas”. Grāmatu sērija skaidros, izmantojot orģinālus zīmējumus un fotogrāfijas, produkta radīšanas ceļu - no pirmsākumiem veikala plauktam.
Grāmatu sērija “Kur Rodas’’ bērniem saprotamā veidā un valodā stāsta par mūsdienās izmantotām tehnoloģijām pārtikas produktu ražošanā. Izzinot ražošanas procesu un izmantoto rīku ilustrācijas, bērni iegūst zināšanas par dažādām profesijām, kas rada konkrēto produktu, un par pašu ražošanas procesu.
“Bērni ir zinātkāri un viņiem interesē, kā rodas lietas, kas ir viņu ikdienā. Kāpēc notiek kāda darbība un kas to dara. Tāpēc radās iecere izskaidrot, kā mūsdienās tiek radīti tie produkti, kas tiek lietoti visbiežāk. Grāmata ir veidota tā, lai noderētu mazākiem bērniem vispārēju zināšanu apguvei. Savukārt, jau lielākiem bērniem tā sniegs padziļinātas zināšanas par to, kā rodas milti, vienkāršoti stāstot, kādus rīkus pielieto un kas notiek celtnēs, ko, ceļojot pa Latviju, redzam pa auto logu”, stāsta grāmatas autore – pārtikas zinātnes doktore Kristīne Jacino.
Grāmatas varoņi – triju bērnu ģimene – ceļojot pa Latviju, izstaigā visu produkta radīšanas ceļu un iepazīstas ar zemnieku, kombainieri, miltu melderi un uzzina, kā strādā ierīces, kas novāc labību, uzglabā, apstrādā graudus, tos samaļot miltos. Kā arī izseko iepakojuma apdrukāšanai un miltu nokļūšanai paciņās. Fotogrāfijas stāsta par graudiem un no tiem iegūstamajiem miltiem, uzskatāmi parādot atšķirības starp kviešu un rudzu miltiem.
Iecere grāmatas autorei radusies, stāstot bērniem, kā mūsdienās rodas pārtika un kā notiek miltu malšana, kāpēc baltmaize ir balta, bet rupjmaize tumša, un kas ir tie dzeltenie ruļļi uz laukiem rudenī.
Grāmatu sērijas ‘’Kur Rodas” zināšanās dalās Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes pasniedzēji un produktu ražošanas profesionāļi. Šajā sērijā ražošanas procesus palīdzēja sagatavot doktore pārtikas zinātnē Daiga Kunkulberga LLU. Savās zināšanas dalījās nozares vadošie uzņēmumi Latvijā - A/S Rīgas dzirnavnieks, LPKS Latraps un agronomi Līga un Edgars Ružas. Savukārt, sarežģītos procesus pievilcīgās un košās ilustrācijas ietērpusi māksliniece Maija Līduma.
Grāmata ir izdota trijās valodās, lai ikvienā ģimenē būtu vistīkamākais veids, kā iepazīt gardumu ceļu. Grāmata būs pieejama arī elektroniskajā versijā, atbilstoši lasītāju vēlmēm.
Grāmata patreiz nopērkama Jāņa Rozes, Valters un Rapa un Globuss apgādu veikalos visā Latvijā un internetā.
Kāds ir tavas ģimenes populārākais ēdiens ziemā, kura pagatavošanai nepieciešami milti?
Pastāsti tepat, komentāru joslā!
Grāmatas ieguvēju izlozēsim un paziņosim 31.janvārī.
Veiksmi!
Māmiņu Klubs
Burkānkūka!
Tie viennozīmīgi ir pašu gatavotie pelmeņi, kur milti ir vajadzīgi labi daudz. Milti, ūdens, gaļa, garšvielas un kopīga ģimenes rosīšanās - un mūsu iecienītā maltīte gatava!
Mums ļoti garšo biezpiena bumbiņas jeb vareņiki. Es tos vāru ūdenī, nevis eļļā, līdz ar to sanāk diētisks, nevis trekns un eļļains ēdiens.
Ņem 5 karotes miltu, paciņu biezpiena, 2 olas un 2 ēdamkarotes ūdens. Pēc sajūtas pievieno cukuru un sāli. Sajauc un liek vārīties verdošā sālītā ūdenī. Kad klimpas uzpeld, tās ir gatavas. Pasniedz ar sviestu vai krējumu. Ņammm!👍
Pildītàs pankūkas ar šķinķi un sieru. Tàs Lapiņu ğimenei iet uz urrà
plānās pankūkas ar zapti
Pankūkas,pankūciņas un visdažādākie maffini.
Ikdienas ēdienos parasti miltus neizmantojam. Tie vairāk našķiem. Iecienītākais našķis, šķiet, ir omes ceptā ābolu plātsmaize ar drupačiņām. Āboli laukos labi stāv pagrabā, reizēm maizīti var cept visu ziemu un pat pavasarī.
Mūsu ģimenei ir tradīcija - katru svētdienu kopā ar dēliņu cepam pankūciņas, manas mīļākās ir lielās pankūciņas ar biezpiena pildījumu, dēliņam garšo banānu pankūciņas un tētim mīļākās ir kartupeļu pankūciņas, tā nu mums katru nedēļas nogali citas pankūkas, kuras nekad neapnīk. Par cik ziemā vairāk pa iekštelpām un dēliņam patīk darboties ar miltiem un mīklas rulli, mēdzam vismaz reizi mēnesī pagatavot kādu kārumu. Janvāra sākumā pirmo reizi gatavojām ruleti ar bumbieriem un valriekstiem - tā ātri vien pazuda no šķīvja. Uz vīra jubileju doma pagatavot šokolādes kūku, to man jau abi vīrieši lūdz trešo mēnesi - nevaru saņemties, bet tagad nebūs kur likties. Protams svētkus nevar iedomāties bez speķa pīrādziņiem un Ziemassvētkus bez piparkūkām. Cenšamies pārlieku neaizrauties ar miltu izstrādājumiem, bet retu reizi jau var sevi palutināt.😀
Kūkas, pīrāgi un pankūciņas - īpaši brīvdienām un svētkiem.
Mūsu ģimenes populārākais ēdiens ziemā, kura pagatavošanai nepieciešami milti noteikti ir pankūkas, kuras pēc tam ēdam ar ievārījumu vai medu.
Man ļoti patīk cept kūkas. Tā nu milti tiek likti lietā dažādos keksiņos, kūkās, tortēs, cepumos un visādos citādos ceptos gardumos.
Pankūkas gan mūsu mājās ir retums. Tiek ceptas ļoti retās un īpašās svētdienās.
Pīrāgi un bulciņas
Mūsu mīļākais ēdiens ir pašu gatavotā pica...ar kuru cienājam arī savus draugus! Kā arī plānās pankūkas ar babas vārīto ievārījumu! ņamma
Tā kā brīvdienās ļoti bieži dodamies pie vīra vecākiem, kur parasti viesojas arī citi viņu mazbērni, ne tikai mūsu meitiņa, tad cenšamies ēdienu gatavot kopā, lai mazajiem labāk garšo tas, ko paši palīdzējuši gatavot. Ar pankūkām darbiņu 3 bērniem īsti nepietiek, tāpēc mums topā ir mafini vai arī dažnedažādi kārtainās mīklas brīnumi, kur darbu un pienākumu pietiek katram mazajam palīdzētgribētājam. Mūsu mazā meitiņa (1gads un 4 mēneši) cītīgi pārbauda sastāvdaļu kvalitāti, apēdot visu garšīgo😀 Māsīca (2,5) prot gan mīklu maisīt, gan mafinus formiņās sapildīt, gan izdomāt jautrāko veidu, kā mīklu salocīt, bet lielais brālēns (10) prot lasīt recepti, svērt un ieslēgt cepeškrāsni. Mums lielajiem atliek vien ar vienu acs kaktiņu mazos pieskatīt un karstus gardumus no cepeškrāsns izņemt😀
Mums topā ir plānās pankūkas, plānās šokolādes pankūkas ar mājas ievārījumu un biezpiena plācenīši ar medu. Šos mēs gatavojam ļoti bieži.
Mūsu ğimenē vispopulārākās ir banānu pankūkas. Parasti dēls palīdz gatavošanas procesā. Kad pankūkas gatavas tās ātri vien pazūd no šķīvja. 😀
Mums topā ir pankūkas, gan plānās, gan biezās, gan rauga pankūkas, gan ar biezpienu! Ņamma!