Ko ēst 30, 40 un 50 gadu vecumā?

Ko ēst 30, 40 un 50 gadu vecumā?

29. Jun 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vēlies izskatīties un justies, atbilstoši vecumam? Tad tev noderēs produktu saraksts ar īpaši ieteicamajiem produktiem 30, 40 un 50 gadu posmam! 

Trīsdesmitgadniecēm

Trīsdesmit gadu vecumā sievietei īpaši ieteicami pārtikas produkti, kas veicina auglību, paaugstina enerģijas līmeni un cīnās pret grumbām.

Folijskābe, iedarbojoties kombinācijā ar B12 vitamīnu, palīdz saglabāt veselas sarkanās asins šūnas.

Ar folijskābi bagātākie pārtikas produkti ir: zaļie lapu salāti, apelsīni, sparģeļi, zirņi un brūnie rīsi.

Tāpat trīsdesmitgadniecēm savu ēdienkarti noteikti jāpapildina ar pārtikas produktiem, kas satur probiotikas. Tās nepieciešamas, lai saglabātu dzīvas labās baktērijas, kas ilgtermiņā sekmēs zarnu veselību.

Ieteicamie produkti: jogurts, skābēti kāposti, sīpoli, ķiploki, sparģeļi, puravi, artišoki, tumšā šokolāde un marinēti gurķi.

Vēl trīsdesmit gadi ir vecums, kad ap acīm sāk parādīties smalkas krunciņas. Šim nolūkam svaigu dārzeņu un augļu, kas satur lielu ūdens daudzumu, lietošana uzturā palielina antioksidantu daudzumu organismā, kas savukārt cīnās pret brīvajiem radikāļiem, kas veicina kolagēna zudumu.

Ieteicamie produkti: gurķis (satur 97% ūdens), tomāti (satur 95% ūdens) un burkāni (satur 88% ūdens), kā arī ķirši, vīnogas, persiki, bumbieri, zemenes, spināti, seleriju kāti un kartupeļi.

Četrdesmitgadniecēm

Šim periodam raksturīgs samazināts enerģijas daudzums, hormonālās svārstības un krunku padziļināšanās.

Enerģijas krājumus lieliski uzpildīs jūras produkti, olīvas, fetas siers, sviests, dažāda veida rieksti, tostarp, kokosrieksti.

Savukārt lai cīnītos pret padziļinātu krunku veidošanos, sausu ādu un celulītu, vērtīgākie produkti ir: soja, sojas piens, ķirši, paprika, tomāti, kartupeļi, olīvas un burkāni.

Lai gan kauli kļūst vājāki tikai pēcmenopauzes periodā, tas, cik labi par tiem rūpēsimies sākot ar četrdesmit gadiem, ietekmēs kaulu veselību turpmākajos gados!

Lai tos stiprinātu, uzturā jāpalielina kalcija deva, bet jāsamazina sāls patēriņš. Tāpat svarīgi organismu apgādāt ar nepieciešamo D vitamīna daudzumu, ko varam saņemt ik dienu 20 minūtes uzturoties svaigā gaisā, ja tas iespējams, vai arī ikdienas uzturā palielinot olu dzeltenumu un treknu zivju daudzumu.

Piecdesmitgadniecēm

Piecdesmit gadu posms kombinācijā ar paaugstinātu asinsspiedienu un holesterīna līmeni var ietekmēt mūsu ķermeņa veselību un izskatu.

Šajā vecumā samazinoties estrogēna līmenim, palielinās risks saslimt ar sirds slimībām, tādēļ, lai saglabātu savu sarkano asins šūnu un arī artēriju veselību, būtiski uzņemt pietiekami daudz B12 un B6 vitamīna! Piedevām B6 vitamīni var samazināt arī depresijas risku.

B12 vitamīns atrodams tādos produktos kā: vistas gaļa, zivis, olas, piens, siers un ar raugu bagātināti produkti.

Savukārt B6 vitamīnu satur tādi produkti kā: kartupeļi, banāni, vistas gaļa, menca, maize, olas, piens un sojas pupiņas.

Vēl noteikti vajadzētu domāt par smadzeņu pabarošanu, uzturā palielinot OMEGA3 taukskābes - tās palīdzēs uzlabot smadzeņu darbību!  

OMEGA3 taukskābes satur zivis, piemēram, skumbrija, siļķe, lasis un forele.

Lai rūpētos par acu veselību un ievērojami samazinātu dažādu slimību, piemēram, kataraktas veidošanos nākotnē, savukārt jāēd antioksidantiem bagāti pārtikas produkti - spināti, brokoļi, burkāni, aprikozes, mango un kartupeļi.

Kā tev savā uzturā izdodas iekļaut tavai vecuma grupai īpaši ieteicamos pārtikas produktus? Vai tici tam, ka katrā vecumā galvenais „uzsvars” jāliek uz citiem produktiem?