Ko dzelzs trūkums tev var nodarīt?

Ko dzelzs trūkums tev var nodarīt?

18. Dec 2014, 11:38 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dzelzs anēmija - tā tiešām ir ļoti bieži sastopama, vairāk kā 35% grūtnieču Latvijā ir dzelzs deficīts jeb anēmija. Ja patiesi kaut kas ir svarīgs grūtniecei, tas ir dzelzs, kas veido hemoglobīnu, savukārt tas iznēsā skābekli pa visu organismu. Un grūtniecības laikā skābeklis ir nepieciešams gan māmiņai, gan mazulim. Par dzelzs nozīmi sievietes organismā aicinājām uzdot jautājumus ārstei Dr.Lindai Grīnbergai, Rīgas dzemdību centra virsārstei.

Kad bērniņš piedzimst

Katrai sievietei dzemdībās ir lielāks vai mazāks asins zudums. Sievietei, kam grūtniec'bias laikā bijusi anēmija, pēc dzemdībām var būt izteiktāka. Ja ir liela asiņošana bijusi dzemdībās, anmēmija var attīstīties. Pilnīgi visām neiesaka lietot dzelzs preparātus pēc dzemdībām, bet tām, kam to iesaka, tas jādara vismaz 6 nedēļas pēc dzemdībām. Kad sieviete 6-8 ned pēc dzemdībām dodas pie ginekologa, būtu jāņem asinis, jāveic analīzes, lai zinātu, vai dzelzs vēl nav vajadzīga papildus arī pēc tam, jo arī mazulis var nesaņemt pietiekoši daudz dzelzi, ja mammai pašai tā trūkst. Tātad - jāpārbauda hemoglobīna līmenis asinīs un ferritīna daudzums. Hemoglobīns var būt normas robežās, bet ferritīns var parādīt, ka dzelzs ir jau izsīcis.

Pazīmes, kas liecina par dzelzs trūkumu:

  • nogurums, bezspēks
  • miegainība
  • sirdsklauves pie slodzes
  • bālums
  • vēlēšanās ēst neēdamas lietas - krītu, ziepes
  • sausi mati, nagu lūšana

Dzelzs ietekmē sievietes skaistumu

Diezvai noguris cilvēks bez spēka vispār var būt skaists. Attiecībā uz dzelzi: mati, nagi, āda ir tie, kas dzelzs trūkuma rezultātā visvairāk cieš.

Alternatīvas dzelzs preparātiem

Uzturā ir arī dzelzs, un ideālā gadījumā tieši ar uzturu tas būtu arī jāuzņem, bet acīmredzot, ja sieviete jau stājoties uzskaitē ir ar pazeminātu ferritīnu, viņai trūkst dzelzs, tātad - uzturs nav sabalansēts, un attiecīgi, ļoti apšaubāmi, ka grūtniecības laikā sieviete varēs apēst tik daudz dzelzs saturošos produktus, lai nevajadzētu lietot preparātus. Dzelzs ir sarkanajā gaļā - liellopu gaļa, briežu gaļa, aknās, graudaugi, rieksti, spināti. Viss apēstais, protams, arī neuzsūcas, tieši tāpēc iesaka lietot papildus arī uztura bagātinātājus.

Kā izvēlēties uztura bagātinātājus ar dzelzi

Ir sastāvā divvērtīgā dzelzs, trīsvērtīgā dzelzs, ir organiskie savienojumi... Izvēle jāatstāj ārsta ziņā. Dažkārt sievietei ir slikti no kāda preparāta, ne vienmēr pirmā izvēle ir veiksmīga, tāpēc jāpiemeklē atkal kaut kas cits.

Kādas ir sekas, ja grūtniecības laikā trūkst dzelzs

Māmiņām, kas ir anēmiskas, bērniņš var dzimt pirms laika; bērniņš var atpalikt augšanā, var rasties augļa hipokija - tātad, var trūkt skābeklis. Problēmas ir pietiekoši nopietnas, lai deficīta gadījumā, dzelzs preparātus lietotu.

Dzelzs ir jālieto ilgstoši, un būtībā dzelzs rezerves neatjaunojas tik ātri, lai to pārdozētu. Kādreiz var būt arī alerģijas, bet būtībā dienā jālieto apmēram 200mg dzelzs, ja tas trūkst. Ir gan tabletes, gan sīrupi, gan arī tādas šķīstošās tabletes, ko izšķīdina ūdenī - TecnoFER. Šajā preparātā dzelzs ir organiskā formā, un nav nekādu dzelzs uzsūkšanos blakņu, lietot var neatkarīgi no ēdienreizes. Tas neizraisa aizcietējumus, sliktu dūšu.

Kāpēc reizēm iesaka palielināt dzelzs devu?

Katram ārstam var būt savs viedoklis par to, bet reizēm iesaka pirms lidojuma, piemēram, iedzert vairāk dzelzs, lai gan īsti nepieciešamības pēc tā nav, jo dzelzs tik ātri neuzsūcas nemaz.

Kādas analīzes ir jānodod, lai zinātu, ka bērniņš attīstas normāli?

Katrai sievietei no 11.-13.nedēļām tiek veikts ģenētiskais skrīnings, kas jau parāda, vai nav kādas novirzes no normas. Ja tādas ir, tiek veikts otrā trimestra ģenētiskais skrīnings, tāpat tiek veikta arī sonogrāfija. Nekas tāds ļoti speciāls un specifisks parasti netiek veikts. Uztriepes, asins, urīna analīzes, kas ir regulāri.

Veselīgs uzturs, aktīvs dzīvesveids, kārtīgs miegs un atpūta - tos vēlam ikvienai māmiņai!

Māmiņu Klubs

20141208121850-19400.jpg