Ko darīt, lai tava ballīte izdotos?

Ko darīt, lai tava ballīte izdotos?

01. Feb 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Iespējams, arī tu esi rīkojusi svinības, uz kurām ielūgti visi draugi un radi. Šādas ballītes organizēšana parasti liek domāt par to, kā jutīsies savā starpā nepazīstamie viesi, vai viņiem būs interesanti un, vai pasākums vispār izdosies. Kā vienā ballītē apvienot svešus cilvēkus, skaidro psiholoģe Diāna Zande. 

Ja vēlies savu dzimšanas dienu nosvinēt plašā draugu un radu lokā, lai gan šie cilvēki savā starpā nav labi pazīstami, vai arī ir pilnīgi sveši, vispirms tev noteikti jāpārdomā, cik daudz laika gribi veltīt katram no viesiem! Ja tā ir tava bērnības draudzene, ar kuru tiecies reizi gadā un tikai šajā pasākumā, tad būtu muļķīgi viņu uzaicināt uz lielu tusiņu, kurā būs arī tavi darbabiedri, ar kuriem tiecies katru dienu. Jo cilvēkiem, kurus satiec reti, ir svarīgi veltīt individuālu laiku, lai parunātos „dziļāk”.

Tādēļ ērtāk ir sarīkot trīs mazas ballītes! Tas gan ir materiāli neizdevīgi un prasa vairāk laika, tomēr labāk, ja bērnības draugiem uztaisi vienu tusiņu, kolēģiem – citu un radiem – vēl citu.

Tomēr, ja nevari sarīkot vairākas atsevišķas ballītes un visus savus radus, draugus un kolēģus izlem apvienot vienā pasākumā, arī tas ir iespējams! Vienīgi, jāievēro, ka šīs nebūs svinības sēdēšana pie viena galda un draudzīga tērzēšana. Tas būs pasākums, kuru tev būs jāorganizē un jāvada! Ir jārēķinās ar to, ka šādā ballītē ir jābūt darbībai, lai visus uzaicinātos cilvēkus satuvinātu – tā būs vairāk darbošanās nevis pasākums ar sarunām intīmā gaisotnē! Intimitāte iespējama vien tad, ja cilvēki jūtas droši, bet viņi nejutīsies droši, atrodoties vienā telpā ar pilnīgi svešiem cilvēkiem, kuru vārdus būs tikko uzzinājuši un vēl nebūs paguvuši iegaumēt.

Kā rīkoties, lai pasākums izdotos?

Tātad, ja tomēr vēlies sarīkot ballīti visiem saviem paziņām, draugiem un ģimenes locekļiem, noder svinību organizēšana brīvā dabā. Tad varēsi sarīkot dažādas sporta spēles, atjautības uzdevumus un sacensības, piemēram, kurš visātrāk uzceps šašliku, to nepiededzinot. Lūk, šādās dažādās darbībās, vienā pasākumā var apvienot ļoti dažādus cilvēkus! Bet, protams, tad nebūs tavas kā jubilāres attiecības ar katru individuāli – ar saviem viesiem varēsi aprunāties tikai nedaudz.

Vēl vari rīkot tematiskos vakarus, karnevālus! Ja cilvēki pasākumā ierodas masku tērpos, tas ļoti atbrīvo, jo viesi var nebūt viņi paši. Uzliekot smieklīgu masku, arī pats cilvēks drīkst uzvesties smieklīgi! Šādi spēles elementi ļoti palīdz, jo mēs pieaugušie gribam spēlēties tāpat ļoti, cik bērni: ikdienā esam nopietni, bet ballītēs drīkstam kļūt nenopietni.

Dažreiz, pirms svinībām katram viesim vari palūgt ierasties ar savu atrakciju vai rotaļu, ko vakara gaitā izspēlēt. Tātad, ballītes organizēšanā vari iesaistīt arī savus ciemiņus, norādot, ka arī viņiem kaut kas jādara, nevis pati ar putām uz lūpām skriet ar paplātēm un cienastiem, un vēl visus izklaidēt. Padomā, varbūt tev ir forša kolēģe, kura var novadīt kādu spēli, vai iespējams, zini kādu, kurš vienmēr prot izvēlēties gardu vīnu. Tad uztici šos pienākumus konkrētiem cilvēkiem, mācies deleģēt uzdevumus!

Rūpīgi apdomā un saplāno, ko un kā darīsi. Izmanto tieši to pašu principu, kas tiek pielietots, rīkojot ikvienu korporatīvo pasākumu vai organizācijas balli.

Svarīgi padomāt par ballītes sākumu

Ja jubileja tiek rīkota lielākā telpā un uzaicināto cilvēku ir vairāk, tad jāizdomā, kā viņus visus, vienu ar otru iepazīstināt! Te palīdzēs kāda no „ledus laušanas” tehnikām – spēlēm.

Vēl būtiski padomāt par „welcome drink”! Tajā ir ļoti liela gudrība, jo parasti, atnākot uz pasākumu un esot telpā, kur nevienu nepazīst, cilvēks nezina, kur „likt” savas rokas. Bet, kad viņam tiek iedota glāzīte un varbūt arī kāds pīrādziņš, cilvēks uzreiz jūtas ērtāk, jo ir kaut kas, pie kā „pieturēties”.

Ja pasākumā ir daudz cilvēku, ļoti iesaku sagatavot uzlīmes ar vārdiem! Jo patiesi, nav iespējams atcerēties, kā kuru sauc! Uz nozīmītes ar personas vārdu var uzzīmēt arī kādu piktogrammu, lai to iegaumēt būtu vēl vieglāk.

Tad, kad organizējam bērnu ballīti, parasti ļoti domājam, kas tajā tiks darīts. Tieši tāpat ir jādara arī tad, kad gaidāms pasākums, uz kuru esi uzaicinājusi daudz, savā starpā svešu pieaugušo! Vismaz centies saplānot, ko darīsiet svinību sākumā, un pēc tam, vienā brīdī jau viesi atbrīvosies un sāksies jautrība. Tātad, ballītes ievadam ir jābūt pārdomātam un organizētam – padomā, kā to padarīt interesantu, gaisīgu un nepiespiestu. Tas gan prasīs laiku, toties atmaksāsies!

Ko darīt, ja jautrība tā arī nesākas?

Faktiski, ja notiek kaut kāda ambrāža, ja ballītes iesākumā ir noorganizēta kāda forša aktivitāte un notiek, kas jautrs, nevar būt tā, ka pasākums vienkārši pajūk!

Un cilvēku, kurš īgņojas vai, piemēram, uz karnevālu nevēlas ierasties maskā, nav jāmēģina padarīt laimīgu! Tā ir viņa izvēle būt īgņam, un cilvēks pats izvēlas, kā justies, un to, vai piedalīties, vai – nē! Ir tādi, kuri nereti, atnākuši no pasākuma, citiem stāsta: „Tur jau nekā nebija!” Tad rodas jautājums, ko tad tu tur tādu gaidīji: Debesmannā? Šokolādes masku? 

Arī ejot ciemos, mums katram pašam jāsaprot: tu pats arī piedalies šajā vakarā, šajā ballītē! Un nevar būt attieksme „nu, kurš tad man tagad kaut ko dos”.

Tādēļ vienmēr, pirms rīko ballīti, ir jāapdomā par to, kādi ir tie cilvēki, kurus grasies aicināt ciemos! Jo tu vari gribēt, lai visi ir kopā un visiem ir labi, tomēr varbūt šie cilvēki vienkārši nespēj iejusties...